Vágólapra másolva!
A május 30-án rendezett Ferencváros-Debrecen NB I-es labdarúgó-mérkőzést követő szurkolói rendbontás kapcsán csoportos garázdaság és egyéb erőszakos bűncselekmények miatt jelenleg 26 személy ellen folyik eljárás, közülük az egyikkel szemben országos körözés van érvényben.

Unger Pál őrnagy, a BRFK kommunikációs osztályának ügyeletvezetője elmondta, eredetileg 27 személyt vontak eljárás alá, közülük négyet közösség elleni izgatás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ez azonban végül nem volt a terhükre megállapítható. Ugyanakkor hármójukkal szemben csoportosan elkövetett garázdaság és egyéb erőszakos cselekmények miatt folytatódik az eljárás csakúgy, mint a további 23 szurkolóval szemben. Tettük három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Mindannyian szabadlábon védekeznek, egy drukker ellen pedig országos körözés van érvényben. A rendőrség az orvos szakértői véleményre vár, amennyiben ugyanis ez megállapítja, hogy az ütések és rúgások súlyosabb sérüléseket is okozhattak volna, a vád módosulhat. Unger Pál hozzátette, más szurkolóval szemben az emlékezetes botrány kapcsán várhatóan nem indul eljárás.

A BRFK vizsgálati főosztály, élet- és ifjúságvédelmi osztály rablási alosztálya részéről hétfőn arról tájékoztatta az FTC-t, hogy négy budapesti fiatalember gyanúsítottként került meghallgatásra, de ellenük a nyomozást megszüntették, mivel cselekményük nem minősült bűncselekménynek.

A nevezettek "(...) a mérkőzést követően a Ferencvárosi Torna Club székháza előtt felállított kordonrácsot megpróbálták áttörni, rángatták, rugdosták, valamint 'Mocskos zsidók!' antiszemita rigmust kiabálták a székházban tartózkodó személyek felé" - olvasható a levélben.

Az indoklásban az áll: "Nevezett személyek által megvalósított magatartás a Btk.269. § (1) bekezdésébe ütköző közösség elleni izgatás bűntette megállapításának megalapozott gyanúját keltette. (...) A közösség elleni izgatás bűncselekmény elkövetési magatartása az uszítás. (...) Az eljárás során azonban nevezett személyek terhére nem volt lehetséges olyan tárgyi, illetve személyi bizonyítékot beszerezni, melyek az uszításnak mint elkövetési magatartásnak a megvalósítását érdemben alátámasztották volna. Az elkövetők által megvalósított magatartás minősülhet sértőnek, meghökkentőnek vagy aggodalmat keltőnek, de semmi esetre sem minősül uszításnak. Figyelemmel arra, hogy az elkövetők nem azt a magatartást valósították meg, amit a jogalkotó ezen bűncselekmény megvalósításának elkövetési magatartásként megjelöl, ezért a közösség elleni izgatás bűntett nevezett személyek terhére nem megállapítható."

A Ferencváros-Debrecen mérkőzést követően a hazai szurkolók - mivel a gól nélküli döntetlennel az FTC nem tudta megszerezni a bajnoki címet - berohantak a pályára, közülük többen a játékosoknak, illetve Szentes Lázárnak, a vendégek vezetőedzőjének estek. Néhányan behatoltak a székházba, a stadion előtt pedig reklámtáblákat gyújtottak fel, és a kiérkező tűzoltókat megtámadták.