Vágólapra másolva!
A német lapok napok óta első oldalon foglalkoznak a Borussia Dortmund csődjével, ami Tokody Tibort különösen érzékenyen érinti, hiszen az Újpest labdarúgóját szívesen leigazolta volna a BVB. Erre azonban egyre kisebb az esélye Tokodynak, hiszen a Dortmundnál drasztikus fizetéscsökkentést és tíz labdarúgó eladását tervezik, így a lilák támadója egyelőre lemondhat a népszerű sárga-fekete mez viseléséről. Érdeklődésünkre azonban Tokody elmondta, még mindig nem tett le a dortmundi szerződésről, igaz, hozzátette a legnagyobb valószínűsége az oberhauseni folytatásnak van.

Jurácsik Mátyás, az Újpest egykori remek futballistája amolyan baráti segítséget nyújt Tokodynak, no meg szeretett lila-fehér klubjának is, elvégre a válogatott csatár jó benyomást tett a német szakemberekre. A Borussia Dortund szakmai tanácsadója, a hajdani német szövetségi tréner, Horst Köppel például azonnal leigazolta volna Tokodyt, ám a Westfalenstadionban jelezték, erre kisebb anyagi gondok miatt nincs lehetőség.

Aztán kiderült, hogy a kis anyagi gond hatalmas, mintegy hetvenmillió eurós. Mint kiderült, a BVB-nél évi egymillió eurós fizetéseket is regisztráltak egyes elöljáróknál, mint ahogy a játékosok is rengeteg pénzt vehettek fel szerződésük alapján. Jelenleg egy amerikai befektető, amely korábban már a nagy rivális Schalke 04 együttesét is kihúzta a bajból, jelentkezett hetvenmillió eurós ajánlattal, ennek fejében pedig a részvények nyolcvan százalékára tart igényt.

A népszerű klubnál azt tervezik, hogy húsz százalékkal csökkentik mindenkinek a fizetését, és nem kevesebb mint tíz játékost eladnak, ezzel enyhítendő a nyomasztó pénzügyi gondokat. Mindenesetre a nyolcvanezres átlag nézőszámmal rendelkező dortmundi egyesület hívei alaposan felháborodtak a hallottakon, s visszaesett a klub mezeinek és más ajándéktárgyainak a vásárlása, ami egyébként csinos összeget hozott a BVB kasszájába.

Az említett problémák dacára érdeklődésünkre Tokody azt válaszolta, a Borussia még nem mondott nemet a szerződtetésére: "A klub vezetői egyelőre nem mondtak nemet, sőt, időt kértek, hátha esetleg javul valamelyest a klub anyagi helyzete, számomra azonban már az is hízelgő, hogy egy ilyen neves egyesület türelmet kér tőlem a válaszig. Természetesen nagyon szeretnék Dortmundban futballozni, ám ha ez nem jön össze, akkor sem esem kétségbe, jóllehet a Slavia Praha együttesénél nyáron tapasztaltak engem is óvatosságra intenek."

Faggatózásunkra, hogy a Bundesliga másodosztályát vezető, ezáltal a feljutásra is igen esélyes Rot-Weiss Oberhausen szerződtetési szándéka mennyire komoly, Tokody ezt felelte: "Abszolút komoly az Oberhausen érdeklődése, igaz, én már csak akkor hiszem el, hogy kiszerződtem, amikor évek múltán már haza is jöttem. Egyébként abszolút támadó felfogású csapat az Oberhausen, s ez jobb, mintha kiesés ellen küzdő első osztályú gárdában kellene védekezni. Igaz, nekünk, magyar labdarúgóknak minden megkeresését illik megbecsülnünk. Én is ezt teszem, s amennyiben a dortmundi megállapodás nem jön össze, úgy nagy valószínűséggel, a Dortundtól húsz kilométerre fekvő Oberhausenben folytatom, de az sem kizárt, hogy tavasszal még Újpesten futballozom, s majd csak nyáron költözöm Németországba."

Azt már Jurácsik Mátyástól tudtuk, meg, hogy Tokody sorsa január tizedikéig dől el, aggódnia azonban semmiképpen sem kell, mivel valóban jó benyomást tett a német szakemberekre.

Tokody sorsa az anyagi gondokkal küzdő Újpestet is érinti, igaz, az elmúlt hetekben arról hallani, nyugodt tavaszra számítanak a liláknál. Tokody ára eredetileg egymillió eurót kóstált, ám amennyiben félévre engednék el, ez az összeg akár a felére is csökkenhet. Viszont ha a csatár mégis marad a Megyeri úton, úgy a nyáron lejáró szerződésű labdarúgóért a lilák júniusban kétszázezer eurót "kaszálhatnak". A legjobban persze mindkét fél akkor járna, ha a tehetséges futballista január tizedikén elkelne a Bundesligában.

Bánki József