Vágólapra másolva!
Az első játékrészben büntetőt hibázó, majd a hajrában teljesen széteső magyar labdarúgó-válogatott háromgólos vereséget szenvedett a Romániától, így a 2. helyen végzett a ciprusi tornán.

Ciprusi torna, döntő:
Magyarország - Románia 0-3 (0-1)
Nicosia, 700 néző
vezette: Kapitanisz (ciprusi)
Magyarország: Vlaszák - Dragóner (Kenesei, 63.), Komlósi (Stark, 46.), Pető - Simek, Lendvai, Tóth (Bodnár, 70.), Lőw (Böjte, 80.) - Gera - Kovács P. (Kovács Z., 76.), Tököli
Románia: Curca - Stancu, Constantin, Iencoi (Rada, 46.) - Alexa (Choinea, 91.), Mihut, Plesan, Petre (Caramarin, 77.), Moldovan (Nicolae, 56.) - Marica (Danciulescu, 60.), Cristea (Lungu, 87.)
gól: Mihut (11.), Danciulescu (89.), Caramarin (92.)
sárga lap: Pető (9.), Lendvai (13.), Komlósi (20.), Tóth (33.), illetve Constantin (31.), Alexa (52.)

Gólhelyzet nélkül szerzett vezetést a román válogatott. A 11. percben a tizenhatos bal sarkánál Mihut váratlanul lövésre szánta el magát, és a beadásra számító Vlaszák felett jobb külsővel a jobb felső sarokba csavart.

Két perccel később Tököli került gólhelyzetbe, de nem tudta maga elé tenni a labdát. A 19. percben egy bedobást követően Gera fordult kapura, de lövése nem okozott gondot Curcának.

A három védővel felálló magyar csapatnak láthatóan gondot okozott az egy-egy elleni szituációk kivédekezése, az első húsz percben Pető, Lendvai és Komlósi is besárgult, és akkor sem lehettünk volna felháborodva, ha Pető pirosat kap sárga helyett.

A 26. percben ismét Tököli ugrott ki gólhelyzetben, de lövés helyett cselezgetni kezdett. Játékosaink körülményessége mellett az is feltűnő volt, hogy csak elvétve sikerült egymás után kétszer-háromszor egymáshoz passzolni a labdát az ebben az összeállításban korábban még soha nem szerepelt magyar válogatott tagjainak.

A 31. percben megint Tököli küzdött a román kapu előtt, a játékvezető pedig 11-es ítélt. A büntetőt a sértett végezte el, de sajnos a bal kapufa mellé pörgetett. (A lettek ellen Kenesei is kihagyott egy büntetőt.)

A szavazás végeredménye

A ciprusi torna előtt megkér-deztük olvasóinktól, szerin-tük mire megy a Matthäus-csapat.
Az eredmény:
1. Fel, támadunk, tornagyő-zelem 4043 (45.2 %)
2. Színtelen, szagtalan 3789 (42.4 %)
3. Matthäus lapáton 1104 (12.4 %)



Az 55. percben Dragóner húzódott előre egy szöglethez, és csak centikkel fejelt a jobb kapufa mellé. Aztán a románok percei jöttek, előbb Vlaszáknak, majd Dragónernek kellett mentenie az utolsó pillanatban.

A 62. percben Tököli becsúszva szerzett labdát Constantintól a román tizenhatoson belül, de rövid sarokra tartó lövésével megint nem tudta meglepni a kapust. Matthäus ekkor merész lépésre szánta el magát, a söprögető Dragóner helyett a csatár Keneseit hozta be, és a nagy kitámadásnak többször is megfizethettük volna az árát, de a háromszor is ziccerben kliépő Nicolae a 69. percben a bal sarok mellé helyezett, kilenc perce rá Vlaszák lefülelte az átadását, a 84. percben pedig ki tudja, miért nem emelte át a már kiszolgáltatott helyzetben lévő magyar kapust.

Az utolsó tíz percben azért nekünk is akadt még lehetőségünk, előbb Kovács Zoltán, majd a Simek veszélyeztett, aztán megint Tököli egyenlíthetett volna, de nem tette.

A hajrában aztán érvényesült a régi magyar átok: a 89. percben Danciulescu ajtó-ablak helyzetben került, és 11 méterről a jobb sarokba helyezett. Ezzel eldőlt a találkozó, de a kegyelemdöfés még hátra volt. A hosszabbítás második percében Caramarin a tizenhatosnál befűzte Böjtét, és szép mozdulattal a bal sarokba emelt.

A magyar csapat elsősorban értékelhetetlen helyzetkihasználása miatt veszített, de a második félidőben a csapatjáték is rengeteget akadozott.

[origo]