Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus szövetségi kapitány a játékosok hozzáállásával elégedett volt a szerda esti 2-1-es vereséget hozó Magyarország-Wales barátságos labdarúgó-mérkőzés után. A találkozó komoly indulatokat is hozott, a balhét főként a vendégek középpályása, Robbie Savage robbantotta ki. Meglepetésre Szabics Imre csak csereként kezdett Lothar Matthäus együttesében, míg a másik Bundesligában szereplő honi sztárt, Lisztes Krisztiánt lecserélte a kapitány.

"Az eredmény miatt természetesen csalódott vagyok, de meg kell védenem a játékosaimat, hiszen a hozzáállásukkal nem volt probléma. Míg ellenfelünk optimálisan használta ki a lehetőségeit, addig mi hiába dolgoztunk ki több helyzetet, azokat rendre kihagytuk" - mondta a német szakvezető a január 25-én elhunyt Fehér Miklós emlékmérkőzését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: akadnak még gondok, nem megy gördülékenyen a támadásról védekezésre való átállás, s a támadójátékon is van még mit javítani.

Matthäus senkit nem emelt ki csapatából, csupán a második walesi gólnál hatalmasat hibázó Lőw Zsoltot vette védelmébe. A játékosként 150-szeres német válogatott edző szerint az Energie Cottbus futballistája a "kapitális bakit" leszámítva a csapat egyik legjobbja volt.

"Akadtak helyzeteink, de azok kimaradtak, ajándékokat is adtunk a walesieknek, ráadásul a bíró nem adott meg egy büntetőt nekünk" - elemezte a vereség okait Matthäus.

Gera Zoltán és Torghelle Sándor nagyon letörten nyilatkozott a mérkőzés után: "Sok helyzetet alakítottunk ki, mégis kikaptunk, pedig mindenképpen győzelemmel szerettünk volna elbúcsúzni Mikitől. Azért különösen fájó a kudarc, mert ellenfelünk mindössze kétszer jutott el a kapunkig" - szomorkodott a ferencvárosi támadó.

"Sajnos megint sokat hibáztunk elöl. Aminek viszont örülök, hogy a walesiek fizikálisan nem voltak jobbak, mint mi, pedig ők a brit erőfutball képviselői" - mondta az MTK-ban futballozó csatár, aki vezeti az NB I góllövőlistáját.

Bár a találkozó alaphangját a huszonötödik másodpercben Torghelle Sándor felesleges szabálytalansága adta meg, a későbbiekben a walesiek sem fukarkodtak a kemény belépőkkel. Főként a Birmingham City karmestere, Robbie Savage provokálta rendszeresen a magyar futballistákat.

Ennek betetőzéseként a lefújást követően a walesi hátulról leköpte Bodnár Lászlót, mire utóbbi hátrafejelt, majd komoly dulakodás kezdődött. Ekkor szaladt a kezdőkörbe Lothar Matthäus is, szerencsére pillanatok alatt lecsillapodtak a kedélyek. Mark Hughes, a walesiek kapitánya is arra kérte az újságírókat, ne ez a jelenet jelentse a fő témát tudósításaikban, mivel ez is benne van a futballban.

Hasonlóan nyilatkozott az esetről Lothar Matthäus is, ám azért megkérdeztük a kapitányt, a jövőben a Savage-től látott provokációkra is felkészíti-e a játékosait. "Természetesen, ám nekem a válogatott mérkőzések előtt három napom van az együttlétre, ezért elsősorban a klubok feladat lenne az ilyesmikre is felkészíteni a játékosokat" - válaszolta a kapitány.

Matthäus egyébként a korábbi NB I-es meccseket bírálva megjegyezte, a támadójátékon mindenképpen javítani kellene, eddigi hat magyar bajnokit látott, amelyekből négy nulla-nullára végződött. Becsületére legyen mondva, a kapitány szerda este a válogatott játékát elemezve is a támadójáték javítását jelölte meg elsődleges célként.

Ennek fényében meglepetést keltett Szabics Imre kispadra ültetése, mivel korábban a kapitány jelezte, hiába nem kap rendszeres lehetőséget Stuttgartban a csatár, a válogatottban biztos a helye.

"Mi tagadás, engem is meglepett a döntés, ami nyílván azzal lehet összefüggésben, hogy az utóbbi hetekben Stuttgartban is többnyire csereként léptem pályára. Ettől függetlenül nem rágódtam sokat a történteken, a játékra igyekeztem koncentrálni, kár, hogy nem sikerült gólt szereznem, de nem adom fel" - mondta Szabics.

"Nem örültem, hogy a szünet után nem sokkal le kellett jönnöm a pályáról, ugyanakkor tény, támadásban nem igazán jöttek be a megoldásaink. Elől hiányoztak a váratlan megoldások, a jövőben elsősorban ezen kell változtatnunk" - vélekedett lecseréléséről és a csapat teljesítményéről Lisztes Krisztián.

Ami viszont a meccs nagy pozitívumaként jegyezhető fel, az a magyar szurkolótábor méltóságteljes viselkedése és megemlékezése a 25 évesen elhunyt Fehér Miklósról. Az ultrák hatalmas transzparensekkel és folyamatos "Fehér Miki, Fehér Miki" rigmusokkal emlékeztek, a lefújást követően pedig percekig a helyükön maradtak, majd elénekelték a himnuszt a Benfica hajdani csatárának tiszteletére.

(MTI)/[origo] - Bánki József