Vágólapra másolva!
A Partizan Beograd vezetősége azt állítja, hogy a futballklub egy fityinggel sem tartozik volt vezetőedzőjének, Lothar Matthäusnak.

A klubvezetés csütörtöki közleménye szerint a Partizan nem tartozik sem Matthäusnak, sem ügynökségének, a Sporthouse-nak, mivel "egyikük sem közvetített egyetlen játékos átigazolásakor, sem pedig a szponzori szerződések megkötésekor, s így jogot sem formálhat közvetítői jutalékra".

Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya a minap közölte a belgrádi Blic című lappal, hogy a Partizan félmillió és egymillió euró közötti összeggel tartozik neki. Sérelmezte, hogy nem kapott egy árva garast sem, amikor távozott a klubtól Zvonimir Vukic, Danko Lazovic és Igor Dulja, illetve a szponzoroktól befolyó összegek után sem jutott hozzá az őt megillető részesedéshez.

A klubvezetés emlékeztet arra, hogy a Partizan és a Sporthouse tavaly november 28-án valóban szerződést kötött, amelyben az ügynökség jogot szerzett arra, hogy közvetítsen Igor Dulja átigazolásában a játékosért járó összeg 15 százalékának ellenében. Emellett jelzi, hogy a szóban forgó szerződésben Matthäus jogot formált arra, hogy minden félszezon végeztével ellenszolgáltatás nélkül távozhasson a klubtól, ami - a klubvezetés szerint - világosan arra utal, hogy már akkor volt szerződése a Magyar Labdarúgó Szövetséggel.

A Partizan ugyanakkor megemlíti, hogy a korábbi klasszis játékos 2003. december 31-én felmondta a szerződést, s mivel ezzel egyetértett a Sporthouse igazgatója, George Stansinger is, érvényét vesztette az ügynökséggel kötött november 28-i megállapodás is.

A magyar szövetséget is érintő kijelentésre Ganczer Gábor sajtófőnök úgy reagált, hogy "Lothar Matthäusnak 2004. január 1-jétől van érvényes szerződése az MLSZ-szel".

A Partizan és Matthäus szakításakor a szakvezető nyilatkozatához - a Partizan javaslatára - csatoltak egy záradékot, amelynek értelmében a szerződésbontás "a megállapodásból fakadó, fennmaradt kötelezettségek teljesítése nélkül történik". A záradékot ellátta kézjegyével Stansinger is.

A klubvezetés hangsúlyozza, hogy Matthäus és a Sporthouse ügynökség igazgatója saját elhatározásából mondta fel a szerződést, s ezzel a szerződő felek mentesültek a kölcsönös követelésektől és kötelezettségektől.

Igor Dulja átigazolása az ukrán Sahtyor Donyeckhez az idén februárban történt, és a Sporthouse közvetítése nélkül zajlott le - áll a Partizan közleményében, amely szerint a klub teljesítette minden kötelezettségét a német edzővel szemben, aki azonban utóbb médiakampányt kezdett az ellen a klub ellen, amelyben még nemrég dolgozott s amellyel a legnagyobb sikereket érte el edzői pályafutása során.

A Partizan költői kérdésként felteszi, hogy Matthäustól annak idején, 2002. december 22-én edzőként vagy az átigazolásokkal foglalkozó menedzserként jött-e a klubhoz, merthogy e két tevékenység összeegyeztethetetlen a FIFA és az UEFA szabályzatával.

A klubvezetés egyúttal cáfolja, hogy Matthäus edzői tevékenysége idején, 2003-ban a Partizan 30 millió eurós nyereségre tett volna szert. A klubnak tavaly 14 millió eurós bevétele és 13,8 millió eurós kiadása volt, s a nyereség 200 538 euróra rúgott. A bevételek között szerepel a Bajnokok Ligája-részvétel kapcsán befolyt 4,2 millió euró, az átigazolásokból származó 3,9 millió euró, illetve 1,36 millió euró a marketingtevékenységből.