Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a vasárnapi, Japán elleni barátságos mérkőzés előtt elmondta: nehéz ellenfélnek ígérkezik a távol-keleti együttes, ám a szakvezető bízik saját játékosaiban. A német tréner annak ellenére kiemelten kezeli a következő összecsapást, hogy - a vendégek kapitányához, Zicóhoz hasonlóan - nem számíthat az idegenlégiósokra, s Matthäus a találkozón kulcsszerepet szán a ferencvárosi Lipcsei Péternek.

"Két igen nehéz mérkőzés előtt állunk, hiszen Japán és Brazília is a világ élvonalába tartozik, a távol-keletiek válogatottja a legutóbbi világbajnokságon már megmutatta az erejét. Tudom, hogy a vendégeknél nem lépnek pályára a légiósok, ám nálunk sem, így több játékosnak is lehetőséget adhatok a bizonyításra" - mondta bevezetőben Matthäus, majd hozzátette: kiélezett, szoros küzdelemre számít a zalaegerszegi mérkőzésen.

"Idővel megismerem a magyar mezőnyt, és lassan kialakul az a keret, amelyik nekivághat az őszi világbajnoki selejtezőknek. Válogatási elvem mindenkor a mutatott teljesítményen alapszik, s ezért került a keretbe az utánpótlás-együttesből Juhász Roland és Huszti Szabolcs, míg az idősebbek közül Lipcsei Péter, Kuttor Attila és a góllövőlista vezetője, Tóth Mihály is. Lipcseinek egyébként vezérszerepet szánok, remélem, a két mérkőzésen bebizonyítja, hogy nem ok nélkül bízom benne."

A legutóbbi MTK-FTC rangadón történt Lipcsei-Torghelle afférra reagálva a kapitány elmondta: "Gyerekes, hovatovább óvodás események történtek a két játékos között, ám a futballban nem szabad cipelni a sérelmeket, a lefújást követően már a következő feladatra szabad csak koncentrálni. Bízom benne, hogy a válogatott edzőtáborában gyorsan meg tudjuk beszélni a két játékos közötti nézeteltérést."

A magyar kapitány a Zico elleni válogatott fellépésekre is visszaemlékezett: "Hozzám hasonlóan Zico is a támadó futball híve volt játékosként, s ilyen maradt edzőként is. Ezért is ígérkezik érdekesnek a vasárnapi mérkőzés. Videokazettán már elemeztük Japán Szingapúr elleni legutóbbi mérkőzését, s ezáltal felkészülhetünk a szöglet- és szabadrúgás-variációikra is. Azt azonban bátran kijelenthetem, nagyon jó ellenféllel lesz dolgunk Zalaegerszegen, ám természetesen bízom saját játékosaimban."

A magyar csapat már csütörtökön délután elutazott Hévízre, s ott készül a vasárnapi összecsapásra, míg Japán válogatottja szombatig Budapesten tréningezik, s csak szombaton buszozik le a zalai megyeszékhelyre. Pénteken 10.30-tól a mérkőzés helyszínén lesz edzés, majd szombaton Hévízen vagy Keszthelyen. A 13 órakor kezdődő mérkőzést a horvát Edo Trivkovic vezeti, segítői pedig Tomislav Petrovic és Zeljko Grgec lesznek. Negyedik játékvezetőként a magyar Hanacsek Attila tevékenykedik majd.

A véglegesített magyar keret:
kapusok:
Szűcs Lajos (Ferencváros), Végh Zoltán (MTK)
hátvédek:
Kuttor Attila (Balaton), Juhász Roland (MTK), Pető Zoltán (Sopron), Stark Péter (Győr), Bodor Boldizsár (Beerschot)
középpályások:
Kiss Zoltán (Debrecen), Tóth Balázs (Videoton), Molnár Balázs (Zalaegerszeg), Gera Zoltán (Ferencváros), Lipcsei Péter (Ferencváros), Simek Péter (Újpest), Huszti Szabolcs (Sopron), Vadócz Krisztián (Budapest Honvéd), Dvéri Zsolt (Videoton), Farkas Balázs (Újpest)
csatárok:
Sebők József (Zalaegerszeg), Torghelle Sándor (MTK), Tóth Mihály (Sopron), Hercegfalvi Zoltán (Videoton).

Bánki József