Vágólapra másolva!
Kedden nem sokkal dél előtt ült össze az FTC Rt. Igazgatótanácsa, és a rendkívüli ülés elsőrendű témája Pintér Attila vezetőedző sorsa volt. Az ok: egy héttel ezelőtt tucatnyi ferencvárosi labdarúgó levelet írt Furulyás János elnöknek, miszerint a jövőben nem szeretnének a trénerrel együtt dolgozni, annak stílusa miatt. Az ülés után aztán eldőlt, a csapattal bajnoki címet és kupagyőzelmet elért Pintér Attila, a klub korábbi válogatott labdarúgója marad(ha)t a csapat edzője, igaz, szerződéskiegészítéssel, szigorú feltételek mellett. Persze, csak, ha elfogadja azt, amire két nap gondolkodási időt kapott a fiatal szakvezető.

A játékosok és Pintér között feszülő ellentétek már a bajnoki cím ünneplése idején is köztudottak voltak szűkebb ferencvárosi berkekben. A futballisták erősen nehezményezték a tréner kemény hangnemét, amire Pintér úgy reagált, nem igényli a játékosok szeretetét, ráadásul őt nem illemtanárnak, hanem edzőnek szerződtették a Fradihoz, ezért joggal követelhette meg mindenkitől a munkát és a fegyelmet.

Első lépésként az öltözőben tett rendet, mondván: itt kötelező a hely tisztelete. Mindenesetre az öltözői zsörtölődésekhez hozzájárult az is, hogy Pintér a kulcsjátékosokkal sem alakított ki közvetlen, bizalmi viszonyt, majd nem vitte magával a dunavarsányi edzőtáborba Tökölit és Dragónert, jóllehet erre a vezetők is megkérték a szakvezetőt.

A rendkívüli ülés után, amelyen részt vett Pintér Attila is, Furulyás János, az FTC elnöke bejelentette, hogy Pintér marad a csapat edzője, ám a zöldek első embere hozzátette: "Az ülés témája Pintér Attila eddigi tevékenysége és szerződésének jövőbeni alakulása volt. Az igazgatóság tagjaival a vezetőedző elé tártuk a problémákat, amelyek a bajnoki siker és a kupagyőzelem után jelentkeztek. Az igazgatóság jelezte továbbá, hogy az érzékelhető problémák és hibák miatt azonnali hatállyal felbonthatná a szerződését, ám még egy lehetőséget kíván adni a fiatal trénernek - a jelenlegi kondíciók mellett, ám szerződéskiegészítéssel élve december 31-ig.

Azt követően, ha az igazgatóság teljesítettnek látja az említett követelményeket, akkor Pintér eredeti szerződése érvényben marad, ellenkező esetben a megállapodás az év végén érvényét veszíti. Az igazgatóság azt is jelezte Pintér Attilának, amennyiben nem fogadja el a szigorú feltételekkel ellátott szerződéskiegészítést, azonnali hatállyal felmondják érvényben lévő szerződését. Amennyiben a tréner vállalja az új feltételeket, abban az esetben Tepszics Ignác sportigazgató felügyeli a megfogalmazott követelmények folyamatos teljesítését."

Pintér Attila egyelőre nem kívánta kommentálni az eseményeket. A szakvezető utódaként felmerült László Csaba neve is, aki a magyar nemzeti csapatnál Lothar Matthäus pályaedzőjeként tevékenykedik, korábban pedig a német Borusssia Mönchengladbach U 16-os csapatát irányította. A jövőbeni befektetőket illetően Pellády Péter svájci üzletember is szerepet vállalhat, akinek komoly szerepe volt abban, hogy Matthäus legyen a magyar kapitány

Információnk szerint a befektetők fantáziát látnak a stadionrekonstrukció és az Üllői úti sporttelep területének hasznosítását illetően, szakmai kérdésekbe azonban nem kívánnak beleszólni.

László Csaba érkezését a játékosok is örömmel vennék, mivel a válogatottnál bizalmi kapcsolatot sikerült kialakítania a ferencvárosi futballistákkal. A Németországban élő tréner az [origo]-nak nem tagadta, hogy kapott telefonhívást az Üllői útról, ám egyelőre semmilyen konkrétumról nem beszéltek. Az erdélyi származású, és gyerekkora óta bevallottan ferencvárosi érzelmű László Csaba annyit azonban elárult nekünk, hogy a Fradi edzőjének két dologgal kell szembenéznie: menny vagy pokol vár rá.

László Csaba megkeresését Furulyás János, az FTC elnöke is megerősítette, ám a trénerhez hasonlóan a zöldek első embere is jelezte, érdemben semmiben nem állapodtak meg. Lászlón kívül korábban Egervári Sándor neve is felmerült leendő Fradi-edzőként. Őt szintén szívesen látnák a kispadon a labdarúgók, főként akikkel korábban Dunaújvárosban is dolgozott, a publikum azonban várhatóan nem fogadná kegyeibe a sikeres trénert.

Az Üllői úton egyébként az a hír járja, hogy a keret kialakítása is nagyban függ Pintér döntésétől, hiszen Tököli sem írt alá a cseh Slavia Praha együttesének, és Dragóner is július közepéig kért türelmi időt szerződése ügyében. A kiszemelt, köztük több egykori és mai válogatott, játékossal pedig csak a szakmai stáb véglegesítése után veszik fel újra a kapcsolatokat.

Bánki József