Vágólapra másolva!
Egy hónapon keresztül a labdarúgó Európa-bajnokság tartotta lázban a kontinenst, így Magyarországot is, a görög varázslat és az igazi futball kicsit elvonta a figyelmet a hazai pontvadászatról. A 2004/2005-ös évad előtti csendet csak az átigazolási hírek és a pénzügyi zűrzavarok törik meg, amíg Európa elitgárdái dúslakodnak a javakban, addig itthon játékjogvásárlásról, nevezési visszásságokról és tartozásokról lehet hallani. Teljes kör- és kórképet lehetetlen lenne összeállítani, a legérdekesebb eseteket azért csokorba gyűjtöttük.

A következő szezontól az Európai Labdarúgó Szövetség által támasztott normáknak megfelelően Magyarországon is bevezetik a klublicencet. Amint az MLSZ honlapján megtalálható és letölthető 73 oldalas szabályzat összefoglalja, "az UEFA a licencrendszer bevezetésével arra törekedett, hogy támogassa tagszövetségeit a magasabb színvonal elérésében, a labdarúgás nagy családjában érintett valamennyi résztvevő számára. Ezen a játék általános helyzetének fejlesztése értendő."

Az MLSZ Klublicenc Szabályzat az UEFA hasonló kiadványán alapszik. Tartalmazza az UEFA által kötelezően előírt szabályokat és kritériumokat, kiegészítve magyar sajátosságokkal. Az előírásoknak, a kritériumoknak meg kell felelni ahhoz, hogy a klub megkapja az UEFA klublicencet. A licenc megléte a feltétele annak, hogy a klub a 2004/2005. évi szezontól kezdődően a nemzeti bajnokság I. osztályában és az UEFA klubtornáin elindulhasson.

Minden egyes klubnak öt kategóriába sorolt (sportbeli, infrastrukturális, személyi és adminisztratív, jogi, pénzügyi) követelményeknek kell megfelelnie, amelyeket a licenckérelmezőnek teljesíteni kell. Ha ez sikerül, a klub licencet kap. Ez nem más, mint hitelesítési bizonylat arról, hogy a licenckérelmező teljesített minden kötelező kritériumot.

A magyar viszonyokra jellemző, hogy a klublicenc ügye már a sokadik határidőnél tart, néhány szakember azt nehezményezte, hogy a bevezetéssel elhamarkodott döntés született. Mindenesetre tény, az első leadási határidő március 31. volt, az elbírálást április 30-ig kellett elvégezni. Ez alapján öt csapat papírjait találták teljesen rendben lévőnek: a Lombard FC-Haladásét, a Győri ETO-ét, a Debrecenét, a Matáv-Sopronét és az MTK-ét.

Négy csapatnak kevés pótolnivalója maradt, háromnak teljesen értékelhetetlen volt az anyaga. Az újabb határidő május 25. volt, ekkorra a 16 élvonalbeli csapat közül 12 tudta teljesíteni a feltételeket. Június 2-án az MLSZ klublicencekkel foglalkozó fellebbviteli testülete kihirdette határozatát, amely szerint a 2003/2004-es évadban a legfelsőbb osztályban szereplő együttesek megkapták a 2004-2005-ös idényre szóló engedélyeket, s elfogadták az NB I/B-t megnyerő Bp. Honvéd kérelmét is. A másodosztályból ugyancsak feljutott Kaposvár, Vasas, Diósgyőr triót viszont pótlásra kötelezték.

Olyannyira, hogy a végső határidő ezúttal július 7. lett, szerdáig a pénzügyi kritériumokkal kapcsolatos esetleges hiányosságokat még pótolhatják az érintettek. A probléma Diósgyőrt illeti, amely klub főnixmadárként évenként éled újjá, jogot vásárol, tartozást ütemez át - de alig képes életben maradni.

Ráadásul a Magyar Labdarúgó Liga az UEFA-licencnél szigorúbb feltételeket szab az induláshoz, a licencszerzéshez a tervezett bevételek 75 százalékáról közhiteles igazolást kell bemutatni. Ráadásul a nevezés egyik feltétele, hogy az indulni szándékozó labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságnak nem lehet tartozása a labdarúgókkal, szakvezetőkkel szemben. Márpedig Diósgyőrött a hírek szerint négy hónapi fizetéselmaradás, és az egész éves prémium kifizetése maradt el. A liga akkor tekint el a szankcionálástól, ha a kft. igazolni tudja, hogy megállapodásra jutott a tartozás átütemezését illetően.

A hírek szerint azonban Diósgyőrött nyugodtak a vezetők. "A DVTK 1910 Kft. gazdasági vezetője beadta a hiányzó papírokat az MLL-be. Így nagy lépést tettünk afelé, hogy a Ligatanács holnapi ülésén elfogadják a Diósgyőr első osztályú nevezését" - jelentette ki hétfőn a Borsod Online-nak Őze Tibor szakmai igazgató.