Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus egyre inkább közeledik a Nationalelf kispadjához, minthogy a napokban nyolc sztáredző is visszautasította a német szövetség felkérését. A jelenlegi magyar szövetségi kapitány leszögezte: hajlandó lenne feladni magyarországi karrierét azért, hogy átvegye és a 2006-os - számára hazai rendezésű - világbajnokságon sikerre vezesse a foci-Eb-n csúfos kudarcot vallott német válogatottat.

A magyar szövetségi kapitány a Bild am Sonntagnak azt nyilatkozta, hogy miután húsz évig "szolgálta" a Német Labdarúgó Szövetséget (DFB), és ezalatt 150-szer pályára lépett a Nationalelfben, immár a német válogatott családjához tartozik. Így ha felkérnék, igent mondana: "Úgy érzem, felnőttem a feladathoz. Azt vettem észre, hogy a német játékosok hallgatnak rám, különösen jó a kapcsolatom a fiatalabbakkal. Azt hiszem, hogy a bécsi és a belgrádi edzősködésem, valamint a magyar válogatott irányítása után a kellő tapasztalatom is megvan a munkához" - mondta a Mallorcán nyaraló Matthäus.

Az 1990-es világbajnoknak konkrét tervei is vannak: "Ha a német szövetség felkérne, akkor azt ajánlanám, hogy Rudi Völlerrel együtt irányítsuk a válogatottat. Rudi négyéves tapasztalatával a csapat menedzsere lehetne, én pedig a szövetségi kapitány. Ezzel Völler nem lenne annyira kitéve a kritikáknak, és ezáltal engem is távol tartana a rosszindulatú megjegyzésektől. Ő és én kiegészítenénk egymást, és szerintem ez lenne a legjobb megoldás ahhoz, hogy a válogatott eredményesen szerepeljen 2006-ban. Most már a szövetségen a sor" - nyilatkozta a volt világbajnok, majd még hozzátette: nem lenne gond számára felbontani a magyarokkal között kontraktusát.

Érdemes felidézni, hogy Matthäus - az MLSZ honlapján - miként vélekedett a német kapitánykérdésről és a jövőjéről pár napja. "Lehet, hogy a német válogatottnál kapitányt keresnek, ám Magyarországon a közeljövőben aligha kell hasonló gondokon úrrá lenni. Én most a magyar futball ügyét képviselem, a német labdarúgásért jelen pillanatban semmit sem tehetek. Munkáscsaládból származom, ezért pontosan ismerem a munka értékét, s tudom, hogy becsületesen is messzire el lehet jutni."

A 43 esztendős Matthäus parádés futballkarriert tudhat maga mögött, játékosként mind klub-, mind válogatott szinten remek eredménysort mutathat fel, noha rövid edzői pályafutása a német drukkereket nem győzte meg. Miután - mindössze pár hónapnyi munka után - kirúgták az Ausztria Wientől, a Partizan Belgrádot bejuttatta a Bajnokok Ligájába, majd váratlanul felmondta szerződését, és a magyar válogatott kispadján kötött ki. Néhány hete már szó volt róla, hogy a tréner elhagyja a magyar nemzeti tizenegyet - amellyel éppen Németország ellen érte el legszebb eredményét, amikor tartalékos csapattal 2-0-ra nyert a gárda Kaiserslauternben -, ám a török Besiktas akkor helyette a Real Madridnál is megfordult Vicente del Bosquét szerződtette.

Matthäus újra tagad
Lothar Matthäus az MTI-nek hétfőn tagadta a felröppent híreket: "A Bild am Sonntagban megjelent cikk csak az újságíró fantáziájából született. Semmilyen kapcsolatban nem állok a szövetséggel, nekem Magyarországon vannak feladataim. Amíg meg nem keresnek otthonról, addig ez számomra nem téma" - mondta a magyar kapitány.


A németek úgy gondolták, hogy az Európa-bajnok görög válogatott edzőjét, Otto Rehhagelt jó pénzért elcsábíthatják, a világ jelenlegi legfelkapottabb sztáredzője azonban évi 5 millió euróért sem kívánja elhagyni Görögországot. Matthäus viszont szívesen menne, már csak a német szövetség hívó szavára és ajánlatára vár, s meglehet, nem is kell sokáig így tennie. Franz Beckenbauer, a DFB egyik alelnöke ugyanis vasárnap késő este a német RTL televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a következő szövetségi ülésen Matthäus esetleges érkezéséről is tárgyalni fognak.