Vágólapra másolva!
Szélesi Zoltán távozását igencsak fájlalták az újpesti szurkolók, hiszen a fiatal védő képességeit híven jelzi, hogy 23 évesen válogatott lett és a lilák csapatkapitányává választották. Ugyanakkor új csapatánál, a Bundesliga II-ben szereplő Energie Cottbusnál is kedvelik és elismerik a magyar játékost, nem véletlenül kapott a kezdőcsapatban helyet a bajnoki rajton, mint ahogy Geyer edző a hétfői, Dinamo Dresden elleni keleti derbin is számít a fiatal védő játékára.

- Mit tapasztalt, mi a legnagyobb különbség a magyar és a német futball között?
- A fő problémának a mentalitásbeli különbségeket tartom. Magyarországon is sok jó játékost találni, és nem az a gond, hogy ügyesebbek lennének a külföldiek. Ugyanakkor a németeknél tudják, hogy a közösség ereje mindennél fontosabb, együtt egy irányba kell hajtani és mindig százszázalékot nyújtani. Magyarországon viszont túlzottan sok támadás éri a játékosokat, mindez pedig demoralizálja a teljes futballközeget. Úgy nehéz eredményt elérni, ha mindig csak elveszünk, de nem támogatunk.

- Mi a jelenlegi Cottbus legnagyobb erénye?
- A csapat fizikai állóképessége, ebben szerintem nemzetközi szinten is megállja a helyét. Fiatal és jó szellemű csapatunk van, rengeteg ambícióval. Geyer edzőben rendkívül szimpatikus embert ismertem meg, aki közvetlen, barátságos, a munkában azonban nem ismer tréfát. Eddig szerencsére jól ment nekem is a játék, szeretném, ha ez a továbbiakban sem változna, no meg remélem, a sérülések is elkerülnek. A célunk egyébként nem lehet más, mint a feljutás, csalódnék, ha ez nem sikerülne.

- A magyar bajnokságot követi Cottbusból?
- Az internet segítségével naprakész vagyok, ráadásul az Újpestből állandó telefonos kapcsolatban állok Simek Peti és Nagy Gabi barátaimmal. Szerencsére Lőw Zsolt, akivel Újpesten is együtt játszottam, nagyon sokat segít a beilleszkedésben, továbbá az is kedvező, hogy Mészáros Norbival kiegészülve összetartó magyar kolóniát alkotunk Cottbusban. Nagyon örültem az Újpest Servette elleni győzelmének, az meg számomra egyértelmű, hogy idén a lilák lesznek a bajnokok.

Bánki József