Vágólapra másolva!
Szokásunkhoz híven ismét igyekeztünk minél többet kideríteni a nyáron hazánkba igazolt külföldi focistákról. Megint nem volt könnyű feladatunk, elvégre pár kivételtől eltekintve csupa olyan labdarúgó érkezett az Arany Ászok Ligába, akik hazájukban csak alacsonyabb osztályokban szerepeltek.

Christian Banovits

A pápaiak focistája neve ellenére Ausztriában született, és a Scheiblingkirchen volt az első csapata. Eleinte inkább a tanulmányaira fektette a hangsúlyt, igaz, a bécsi egyetem futballcsapatában azért rendszeresen pályára lépett, és itt fedezte őt fel az Admira Wacker 2000-ben. A klub profiszerződést ajánlott neki, és Banovits a 2002-2003-as idényben már az első csapat keretéhez tartozott. Pályára is lépett az osztrák élvonalban, sőt, meghívót kapott az utánpótlás-válogatottba, ahol 2002 szeptemberében mutatkozott be. Összesen hét első osztályú találkozón szerepelt, de a 23. játéknapon a Grazer AK ellen szarvashibát követett el, röviden adta haza a labdát, amiből az ellenfél gólt szerzett, az Admira pedig kikapott. Banovitsnak ez volt az utolsó összecsapása a felnőttek között, az előző idényben csak az amatőrcsapatban kapott játéklehetőséget, ott is csupán nyolc alkalommal.

Genito

A Honvéd mozambiki játékmesterét, Eugenio Fernando Bilát a magyar közönség egyelőre nem láthatta tétmérkőzésen, hazájában viszont az ismertebb futballisták közé tartozik. A maputói CD Maxaquene színeiben a 2002-es bajnokságban 11 találattal gólkirályi címet szerzett, és abban az évben a nagyválogatottban is bemutatkozhatott. Azóta rendszeresen tagja a nemzeti csapatnak, játszott a 2002-es és a 2003-as COSAFA Castle-kupán, illetve a tavalyi világbajnoki selejtezőkön is, ahol a mozambikiak Guinea ellen búcsúztak a további küzdelmektől.

Bojan Ilics

A Békéscsabai EFC szerb légiósa hazájában a Vojvodinában kezdte pályafutását, de a felnőttek között egyetlen találkozón sem szerepelt az újvidéki klubban. Még csak 19 éves volt, amikor légiósnak állt, és a máltai másodosztályú St. Andrewsba igazolt, ahol két évet töltött el, második szezonjában három gólt is szerzett. Ezután szerepelt még a görög FC Vizaszban, legutóbb pedig a szerb másodosztályú CSK Pivara Cselarevóban futballozott, többek között a Kispestre szerződött Sztamenics társaságában.

Jerson (José da Silva)

A mostanában csak Da Silvaként emlegetett támadó számára a magyar élvonal nem ismeretlen, hiszen az 1999-2000-es idényben Jerson művésznéven megfordult a siófoki csapatban. Túl sok vizet nem zavart, hiszen 12 bajnokin egyetlen gólt sem ért el, majd a következő idényben a Balaton-partiak kiesését követően a másodosztályban is szerepelt hét mérkőzésen, mielőtt hazatért volna. Otthon alacsonyabb osztálybeli együttesekben kergette a labdát, például a Sao Francisco FC-ben, illetve a Paraná állambéli Grémio Maringában.

Leo Macaé

A Loki brazilját eredetileg Leonardo Ferreira Coelhónak hívják, Rio de Janeiróban született, és a Vasco da Gamában kezdett el futballozni. Tehetségére korán felfigyeltek, hiszen a korosztályos válogatottnak rendszeresen tagja volt, Leonardo néven szerepelt az 1999-es U17-es Copa Américán. A kontinensviadalon többnyire csak csereként lépett pályára, de így is hozzájárult ahhoz, hogy a selecao megnyerje az aranyérmet, is kijusson az új-zélandi U17-es vébére. A világbajnokságon is csak tartalék volt, egészen a negyeddöntőig, ahol Paraguay ellen bekerült a kezdők közé, és ezt mesterhármassal ünnepelte. Az elődöntőben Ghána ellen is eredményes volt, és az Ausztrália elleni győztes finálét is végigjátszotta, vagyis ismét aranyéremnek örülhetett, olyan focistákkal együtt, mint az FC Internazionale támadója, Adriano. A Vasco első csapatában 2001 januárjában mutatkozott be egy Sao Paulo FC elleni mérkőzésen a Rio-Sao Paulo tornán, első góljára pedig még egy évet kellett várni, 2002-ben az állami pontvadászatban a Flamengo ellen talált be. Az év második felére kölcsönadták a Bragantinónak, 2003 első felét az Americanóban töltötte (a riói pontvadászatban három gólt ért el), majd 2003 őszén a Figueirense futballistája volt, és az országos bajnokságban három gólig jutott. Az idei esztendő elején megint a Vascóban játszott, és az állami bajnokságban egy gólt ért el. A nyáron a lengyel Wisla Krakównál is szerepelt próbajátékon, de végül Debrecenben kötött ki.