Vágólapra másolva!
A magyarországi UEFA-licencadó bizottság döntése alapján a Diósgyőri BFC péntektől nem vehet részt az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Erről Sélley Zoltán magyarországi licencmenedzser tájékoztatta az érintetteket.

A közlemény szövege: "Alulírott dr. Sélley Zoltán UEFA-licencmanager a mai nappal a Siófok FC Kft. - a másodfokú licencadó Fellebbviteli Bizottság által 2004. június 1. napján megadott - UEFA-klublicencét a Klublicencszabályzat 4.2.4.2 pontja alapján visszavonom, mert a szervezet tartósan nem felelt meg az UEFA Klublicenc-előírásainak, és ezen hiányosságait a megadott határidőig sem pótolta. A Siófok FC Kft.-t a Klublicencszabályzat 4.2.4.3. pontja értelmében az NB I bajnokságból kizárom."

Az előző idényben negyedik helyezett siófoki együttest irányító kft. a bajnokság előtt Diósgyőrbe költözött, és átvette az ottani klub irányítását. Orosz Lajos, Miskolc alpolgármestere szerint az önkormányzat teljesítette a Magyar Labdarúgó Liga által megfogalmazott követelményeket. Ezt pénteken sajtótájékoztatón is bejelentették.

"Amit ígértünk, azt betartottuk, idén 25 milliót, jövőre pedig 60 milliót biztosítottunk volna a csapat számára a stadion ingyenes használata mellett" - mondta Orosz Lajos. Hozzátette: nem érti, a klublicenc feltételeinek teljesítését miért a támogatókon kell számon kérni, az önkormányzat ugyanis nem kívánt tulajdonos lenni a klubban.

"Nem értem, miért kellett erre a három mérkőzésre idenyomni a Siófokot Diósgyőrbe" - tette fel a kérdést Orosz Lajos. "Úgy tűnik, csökkenteni akarják az NB I létszámát, a híreket olvasva a Békéscsaba vagy a Videoton sincs jobb helyzetben, mint mi. A Siófoknak érvényes licence volt, a kft.-nek pedig nincs lejárt tartozása. Azt sem értem, miért éppen szeptember 10-e volt a határidő a feltételek teljesítésére."

A távirati iroda megkeresésére Farkas Gábor, a Diósgyőr BFC technikai igazgatója azt mondta, még nem értesült a kizárás híréről. Kuti István klubtulajdonos nem volt elérhető. A Magyar Labdarúgó Liga versenybizottsága rendkívüli ülést tartott, miután értesült a Diósgyőri BFC kizárásáról, s határozata szerint törlik a csapat összes eddigi eredményét.

A kizárás révén elmarad a Diósgyőr szombatra kiírt Zalaegerszeg elleni találkozója. A szabályok értelmében a kizárt együttes jövőre nem indulhat az élvonalban. "Különösebb kommentárt nem igényel a döntés, az MLSZ Klublicenc Fellebbviteli Testület által 2004. június 1. napján megadott klublicencnek az volt a feltétele, hogy a Siófok FC Kft. licence azzal a feltétellel marad hatályban, ha a kft. a Diósgyőrbe történő székhelyáthelyezés okán az egyes kritériumokat legkésőbb szeptember 10-ig az új székhelyre vonatkozólag korrigálja" - mondta az nb1.hu-nak Sélley.

"Az augusztus 3-án keltezett levelünkben ennek megfelelően jeleztük, hogy amennyiben a Siófok FC Kft. nem teljesíti teljes körűen a licenckorrekciót szeptember 10-ig, akkor a 2004/2005-ös évadra szóló klublicence azonnali hatállyal visszavonásra kerül". A szabályok szerint a döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Kuti Mariann, a diósgyőri labdarúgócsapat ügyvezetője jogszerűtlennek tartja az egyesületet sújtó határozatot, mivel szeptember 10-ig kaptak haladékot a szükséges iratok pótlására, azaz szerinte ezt még pénteken is megtehették.

"Értetlenül állunk a határozat előtt, hiszen velünk előzőleg senki nem közölte, hogy ma hány óráig kell eleget tennünk a pótlásnak. Egyébként hivatalos indoklást még nem kaptunk, de valószínűleg a támogatói és üzemeltetési szerződés hiányzott, amelyet a várossal kellett megkötnünk" - mondta a távirati iroda érdeklődésére Kuti Mariann, akinek férje, Kuti István, az egyesület tulajdonosa.

Hozzátette: a kontraktust, amelyet 14 órakor mindkét fél aláírt, elküldték a megfelelő helyre. "Sajnos először rossz papírt továbbítottunk faxon, ugyanis azon nem szerepelt az aláírásom, olvashatatlan volt a város pecsétje, valamint rossz volt a dátum, szeptember 20-a volt ráírva" - ismerte el a hibákat Kuti, aki megjegyezte, később a kijavított verziót újra elküldték.

A miskolci együttes vezetője arról is beszámolt, hogy fellebbeznének, bár tudják, hogy elvileg erre nincs lehetőség. Mint mondta, szerinte a dátum körüli anomáliák miatt megtámadható a licenc megvonásáról szóló határozat, amelyről egyébként 15 és 16 óra között értesültek. "A likviditási tervet a kora délután megkötött szerződés értelmében módosítjuk, s azt is elküldjük, mint hiányzó iratot, hátha kiderül, hogy valami félreértésről van szó..." - mondta Kuti. A csapattal kapcsolatban közölte, Kiprich József vezetőedző pénteken is edzést tartott.