Legyűrte Máltát a Matthäus-csapat

Vágólapra másolva!
Világbajnoki selejtező-mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott Gera Zoltán és Kovács Péter góljával 2-0-s győzelmet aratott  Málta otthonában.
Vágólapra másolva!

Vb-selejtező, 8. csoport:
Málta - Magyarország 0-2 (0-1)
La Valletta, Ta'Qali Nemzeti Stadion, 3000 néző
v.: Asumaa (finn)
Magyarország: Király - Fehér, Stark, Juhász - Rósa D. (Gyepes, 90.), Dárdai, Hajnal, Huszti - Gera - Torghelle (Kovács P., 66.), Waltner (Lipcsei, 79.)
Málta: Haber - Ciantar, Azzopardi, Said, Dimech - Agius (Barbara, 86.), Giglio, Huth (Cohen, 74.), Briffa - Maitocks (Galea, 60), Mifsud
gól: Gera (39.), Kovács P. (93.)
sárga lap: Gera (66.)

A vártnál kevesebb, mindössze háromezer néző előtt lépett pályára Máltán a magyar válogatott, amelyben a korábban kérdéses posztokon kezdőként kapott lehetőséget Rósa Dénes, Hajnal Tamás és Waltner Róbert.

Az első lehetőség a hazaiak előtt adódhatott volna, Stark azonban időben tisztázott Agius elől. A 6. percben ismét a máltaiak veszélyeztettek, miután Huszti Szabolcs alászaladt egy beadásnak. Az első hazai szöglet után már Király-bravúr kellett a gól elkerüléséhez, Mifsud ötméteres fejesét lábbal védte a magyar kapus.

A 10. perc tájékán kicsit megnyugodott a magyar válogatott, előbb Torghelle, majd kétszer Huszti lódult meg, ám lövőhelyzetig nem jutottak el. A kaput a 16. percben célozta meg először Torghelle, de nem találta el. Ezután Waltner ismerkedett a labdával, de első ízben túlságosan előzékenyen továbbadta, másodszor pedig ígéretes szituációban lelopták a lábáról.



A máltaiak nem voltak hajlandóak kockáztatni biztos védekezésüket, a mieink támadásaiban azonban fél óra elteltével sem volt elég átütő erő, különösen a jobb oldalon mutattunk keveset. A 35. percben feltámadt a pályaválasztó, kétszer is Starknak kellett mentenie, és Agius is eleresztett egy a kapu mellett alig valamivel elzúgó bombát.



A vezetés szinte szárnyakat adott a magyaroknak, pontosabban Hajnalnak, aki két perc alatt akár el is dönthette volna a meccset, de mind a két helyzete kimaradt.

Szavazás
Olvasóinkat arról kérdeztük, mit várnak a válogatottól a szezonzáró tétmeccsen?
A végeredmény:

1. Győzelemmel üldözi válogatottunk az élbolyt 5757; 59.7 %

2. Semmire sem jó döntetlen 1306; 13.5 %

3. Vereség, vége az álmoknak 2580; 26.8 %

Összesen: 9643 szavazat



Tovább szorongatott azonban Málta, a szünet utáni első negyedórában szinte megszállta a magyar térfelet, nem csoda, hogy Matthäus is felbőszült, és élénk melegítésre ösztönözte cseréit. Waltner mindenesetre kétszer is tehetett volna róla, hogy pályán maradjon, de Gera beadása után pontatlanul fejelt, egy hazai védelmi hibát követően pedig nem volt elég erélyes ahhoz, hogy kihasználja a megingást.

A 64. percben Gera kisebb kavarodás után suhintotta meg a labdát a tizenhatosról, de egy méterrel eltévesztette a kaput. Két perc múlva Gera megkapta a találkozó első sárgáját, reklamálásért.

Kisebb holtpontra jutott a magyar válogatott, amelyen a 72. percben sikerült túljutnia: Waltner szép labdáját Hajnal 11 méterről, egyből rátűzte, s a bal kapufát találta el. A jelenet Huszti lövőkedvét is meghozta, az távolról megküldött labdáját Haber ölelte magához.

A 79. percben Matthäus úgy érezte, most már inkább az eredmény őrzésére kell törekednünk, és Waltner helyére beküldte Lipcseit. Négy perc múlva Dárdai messziről a kapu mellé lőtt.

Az utolsó percekben Huszti és Gera is labdát szerzett a fejvesztve rohamozó hazaiak térfelén, de egyik helyzetet sem sikerült kihasználni. Amikor azonban a 93. percben már a máltai kapus is előrement fejelni, az ellentámadásból Kovács Péter hat méterről a hálóba pofozta a Husztitól kapott labdát.

Nem volt könnyű mérkőzés, de a válogatott teljesítette a kötelező feladatot, és idegenben 2-0-ra győzött a harciasan küzdő Málta ellen.

Horst Heese, Málta szövetségi kapitánya: "Nem volt szerencsénk, mert tudásunkhoz mérten jól játszottunk, helyzeteink is akadtak, ám azokkal nem tudtunk élni. Morálisan nagyon rossz egy csapatnak, ha esélytelenként többször is megugorja a szintet, ám végül mégis alulmarad."

Lothar Matthäus: "Gratulálok csapatomnak, mert vb-selejtezőn nagy eredmény úgy nyerni idegenben, hogy gólt sem kapunk. Kissé még rutintalanok vagyunk, ezért nem volt egyszerű a dolgunk, de kiharcoltuk, kiküzdöttük a sikert."

[origo]