Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata a Feyenoord ellen hazai pályán egy pontot szerzett, majd kikapott a Schalke otthonában, így az FC Basel elleni UEFA-kupa-meccsen mindenképpen nyernie kellett László Csaba tanítványainak a továbbjutási esélyek életben tartásáért. Ez azonban nem sikerült, sőt még a döntetlen sem jött össze, hiszen a két 11-est is elhibázó - igaz, az elsőt utólag gólra váltó - zöld-fehérek hazai pályán végül 2-1-re kikaptak a svájci gárdától.

UEFA-kupa, csoportkör, 4. forduló:
A csoport:
Ferencvárosi TC - FC Basel (svájci) 1-2 (1-0)
Puskás Ferenc-stadion, 15 ezer néző
v.: Vitalij Goduljan (ukrán)
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Lipcsei, Gyepes - Rósa D., Zavadszky, Kapic (Tőzsér, 75.), Zováth, Huszti (Sowunmi, 83.) - Bajevski, Vagner (Penksa, 58.), .
Basel: Zuberbühler - Kléber, Smiljanic (Quennoz, 25.), Zwyssig, Huggel - Catlignano, Chipperfield, Barberis (D. Degen 56.), P. Degen - Rossi, Gimenez (Delgado 77.).

gól: Rósa D. (22.), illetve Rossi (58.), Huggel (78.)
sárga lap: Huszti (26.), Kapic (34.), Zováth (39.), illetve Quennoz (51.), P. Degen (53.), Zwyssig (67.), Rossi (68.), Chipperfield (80.)

Az éppen szerdán közzétett IFFHS-klubvilágranglista alapján kiderült, a Ferencváros papíron is toronymagas esélyese a mérkőzésnek, a 81. helyen álló zöld-fehérek ugyanis nem kevesebb, mint 120 hellyel előzik meg a svájci együttest.

Első félidő

A 6. percben Vukmir szöktetése után Rósa 20 méterről próbálkozott, lapos lövése azonban jócskán a jobb kapufa mellett gurult el. Az első svájci helyzetre a 8. percben került sor: egy bal oldali beívelés után Zwyssig fejelt kevéssel Szűcs kapuja mellé, nem sokkal később Rossi egy jobb oldali szögletet fejelt kapu fölé.

Még a félidő első felében a biztonsági őrök egy transzparens miatt beugrottak a meglepett hazai nézők közé, és kegyetlenül el kezdtek ütni egy FTC-drukkert...

A 23. percben Bajevskit a vendég 16-oson belül buktatta Smiljanic. A megítélt büntetőt Huszti Zuberbühlerbe lőtte, majd rástartolt a kipattanóra, az érkező Rósa felé fejelt, aki egy méterről a hálóba kotorta a labdát (1-0).

Kevéssel a középkezdés után újabb Fradi-helyzet, Bajevski 13 méterről lőtt, a kapus szögletre mentett. Ekkor a hazaiak uralták a meccset, Kapic például egy 27 méteres lövéssel tesztelte a svájci kapust a 32. percben.

Öt percre rá az előrelopakodó Gyepes majdnem növelte az előnyt, ám nagy kavarodás után 5 méterről ellőtt labdája a bal kapufát súrolva hagyta el a játékteret. A játékrész lefújása előtt Rósa jobb külsővel parádésan szöktette Zavadszkyt, az egykori MTK-középpályás kissé jobbról, 10 méterről leadott lövését a vendégkapus könnyedén hárította.

Második félidő

Majdnem jó rajt: a 48. percben kishíján öngólt fejelt Quennoz, aki egy előrevágott labdától ijedt meg. A másik oldalon csapattársa, Carignano Rossi beadása után 8 méterről fejelt immáron a jó kapu felé, de nem a legjobb irányba - szerencsénkre. Aztán - az 59. minutumban - jött a hidegzuhany: Kléber szépen futott el a bal oldalon, s pontos beadását Rossi 8 méterről Szűcs kapujába vágta (1-1).

Két perccel később szerencsétlenkedett egy sort a bázeli védelem: egy védőről a kapusra, onnan a gólvonal felé vánszorgott a labda, majd végül csak nem kegyelmeztek meg a Fradin a vendégek, s jött a felszabadító rúgás.

A 79. percben elcsendesült a népes Fradi-szurkolótábor: a bal oldalról, veszélyes helyről végzett el szabadrúgást Kléber, beadására az ötös túlsó oldalán teljesen egyedül érkezett Huggel, s a hosszúba tartó fejesét a csapatkapitány Lipcsei már-már szánalmas mozdulattal a saját kapujába segítette (1-2).

S aki ekkor még nem indult haza a Puskás-stadionból, az a 84. percben biztosan felállt a székéről: D. Degen kezezése után újabb 11-est kapott a László-csapat. A büntetőnek - az AÁL-ban azokat hibátlanul elvégző - Szűcs kapus futott neki, ámde ezúttal a bal kapufa mellé lőtte a labdát... És zárásképp, a 93. percben: Lipcsei egy szöglet után kifejelt labdát 16-ról 14-gyel fölé-mellé lőtt!

László Csaba együttese pedig már csak akkor kerülhet a legjobb 32 közé, ha az utolsó fordulóban legyőzi idegenben a skót Heartsot, míg a svájciak vereséget szenvednek a Feyenoordtól. Tehát még van remény, pont azonban mindössze egy - három meccs után.

[origo]