Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott harmadik lett a 35. alkalommal megrendezett thaiföldi Király-kupán, miután a bangkoki barátságos találkozón 5-0-ra kiütötte az észt nemzeti csapatot. Lothar Matthäus együttese az Arany Ászok Ligában edződő játékosokkal érte el a könnyed győzelmet.

Az első, keddi mérkőzésen a mieink 1-0-ra kikaptak Szlovákiától, s így Kerekeséknek a "bronzmeccsen" a házigazdák ellen 11-esekkel elbukó észt csapattal kellett megküzdeniük. Egy évvel ezelőtt Gellei Imre búcsúmeccsén a baltiak az Üllői úton 1-0-ra győztek, itt volt hát a lehetőség a javításra, a nemes bosszúra. Az "emlékezetes" összecsapásra akkor 457 néző volt kíváncsi, most még ennél is kevesebben izgulták végig a bangkoki 90 percet.

Király-kupa, a 3. helyért:
Magyarország - Észtország 5-0 (4-0)
Bangkok, 400 néző
v.: Tonghan Satop (thaiföldi)
Magyarország: Vlaszák (Posza, 46.) - Nikolov, Éger, Komlósi, Pollák (Vanczák, 71.) - Rósa H. (Vincze O., 46.), Juhász R. (Stark, 66.), Rajczi, Koplárovics (Tóth B., 46.) - Kerekes, Waltner.
Észtország: Kojenko - Allas, Post (Piiroya, 65.), Barengrub, Szidorenkovi (Szmirnov, 78.) - Reinumae, Tyejever, Dmitrijev (Lember, 54.), Ahjupera (Kruglov, 71.) - Koszemec (Zahovajko, 55.), Szaharov.
gól: Rósa H. (12.), Allas (15., öngól), Kerekes (19.), Rajczi (25.), Pollák (62.)
sárga lap: Komlósi (70.), illetve Koszemec (43.), Szaharov (57.)

A nemzeti csapatban a keddi, Szlovákia ellen 1-0-ra elveszített elődöntőhöz hasonlóan ezúttal is jó néhány újoncot avatott Lothar Matthäus szövetségi kapitány: az MTK-ban szereplő Pollák Zoltán, a debreceni Éger László, valamint a Vasas kapusa, Posza Zsolt húzhatta magára először a címeres mezt. A válogatott mostani sikerével pozitív mérleggel zárta az évet, hiszen nyolc győzelem mellett hét vereséget könyvelhetett el. A gólarány 25-20.

5. perc: egy kapu előtti kavarodás után Kerekeshez került a labda, aki ordító helyzetben 6 méterről rendkívül gyengén a kapus kezébe gurított.

12. perc: Waltner szerzett labdát az észtek térfelének közepén, majd remek ütemben ugratta ki a jobb oldalon érkező Rósát, aki 12 méterről nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt (1-0).

15. perc: Koplárovics jobb oldali szöglete után a menteni igyekvő Allas saját kapujába fejelt (2-0).

19. perc: Kerekes az észt térfél közepén észrevette, hogy Kojenko egy kicsit kint áll a kapujából, és jó 30 méterről gyönyörűen emelt a bal sarokba (3-0).

22. perc: Kerekes indítása után Waltner egyedül törhetett kapura, de 10 méterről fölé lőtt.

25. perc: Kerekes a jobb oldalon sarokkal hozta játékba Rajczit, aki két védő között lépett be a 16-oson belülre, majd jobbal a hosszú sarokba passzolt (4-0).

50. perc: Szaharov futott el a bal oldalon, majd 18 méteres lövését a csereként beállt Posza hárította.

58. perc: Vincze bal oldali beadás után a középen érkező Tóth Balázs levette a labdát, majd egy pattanás után nem sokkal a kapu fölé lőtt.

62. perc: Waltner küzdött a bal oldalon, majd a mögötte helyezkedő Pollákhoz pattant a labda, aki kapásból, közel 40 méterről az ismét kint ácsorgó Kojenko fölött a hosszú sarokba ívelt (5-0).

74. perc: egy felívelés után a 16-oson helyezkedő Kruglov elé pattant a labda, aki egy pattanás után óriási kapufát rúgott.

83. perc: egy bal oldali akció után Szaharov érkezett a hosszú saroknál, de 10 méteres lövését Posza magabiztosan hárította.

88. perc: Tyejever egy az egyben vezette Poszára a labdát, de a Vasas kapusa a cselezni próbáló játékos lábáról valósággal "lelopta" a játékszert.

Remekül kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, hiszen a gyámoltalanul kezdő észt együttes asszisztálásával a félidő közepén már négygólos volt az előnye. A nemzeti csapatban megszerezte első gólját a Vasasban futballozó Rósa Henrik, a debreceni Kerekes Zsombor, valamint az újpesti Rajczi Péter is. A játékrész második felében kissé leült a mérkőzés, így nem sikerült tovább növelni a megszerzett előnyt.

A második félidőben kissé álmosan kezdtek a csapatok, ennek ellenére a szurkolóknak megérte várakozni, hiszen a 62. percben a magyar válogatottban először pályára lépő, mindössze 20 esztendős Pollák Zoltán egy fantasztikus góllal hívta fel magára a figyelmet. Lothar Matthäus cserékkel több játékosnak lehetőséget adott, akik ezzel megpróbáltak élni, így továbbra is a magyar együttes diktálta a tempót, de komolyabb helyzetet már nem sikerült kidolgoznia.

A két szövetségi kapitány nyilatkozata:
Lothar Matthäus (Magyarország): "Örülök a nagyarányú győzelmünknek, persze még elégedettebb lennék, ha mindezt a torna döntőjében vívtuk volna ki. Gratulálok az újoncoknak, hiszen emlékezetes mérkőzésen bizonyították rátermettségüket. Öt gólt szereztünk, de úgy érzem, hatot, vagy nyolcat kellett volna rúgnunk a helyzeteink alapján."

Ivo Lehtmets (Észtország): "A magyar csapat megérdemelten nyert. Fiatal játékosaim még nem nőttek fel igazán a nemzetközi erőpróbákhoz."

A döntőben:
Szlovákia - Thaiföld 1-1, 11-esekkel: 5-4

[origo]/(MTI)