Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus szövetségi kapitányt rengeteg új élmény érte a magyar labdarúgó-válogatottnál, s állítása szerint ezek többsége pozitív volt. A német szakember magyarországi ténykedésének első évét értékelte.

"Nagy elhatározás és komoly kihívás volt, amikor elvállaltam a magyar válogatott szövetségi kapitányi tisztségét, s most örülök, hogy ilyen szép győzelemmel zártuk az esztendőt. Jómagam természetesen sosem vagyok elégedett, de az idei nyolc győzelem miatt aligha kell szégyenkeznünk" - mondta a szakvezető, miután a Király-kupa bronzmeccsén a magyar együttes helyenként tetszetős játékkal 5-0-ra legyőzte Észtországot.

Matthäus kiemelte: a szurkolókkal együtt számára is nagy élményt jelentett az a négy barátságos mérkőzés, amelyen a magyar gárda ellenfele a legutóbbi világbajnokság s az Ázsia-bajnokság két döntőse volt. "A meccsek felét sikerrel vívtuk meg" - jegyezte meg a sportág élő legendája.

Lothar Matthäus szerint az igazi értékmérőnek a négy világbajnoki selejtező számít, s azokon szintén 50 százalékos a mérleg. "A kvalfikációs mérkőzéseken egyelőre, szándékaink ellenére, érvényesült a papírforma. Higgyék el: nekünk mindenekelőtt a hazai mérkőzésekre kell koncentrálnunk, amelyeken ismét jobb pozícióba hozhatjuk magunkat a csoporton belül."

A thaiföldi túrán kilenc új játékost próbált ki a szövetségi kapitány, s lehetőséget adott korábbi válogatott labdarúgóknak. "Pozitívak a tapasztalataim. Mindenki becsülettel dolgozott, s csak a szlovákok ellen mutatott s elsősorban a fárasztó utazás számlájára írható pontatlan játék okozta, hogy nem jutottunk a döntőbe. Az újoncok és a régi-új futballisták közül többen számíthatnak még a meghívómra, igaz, a bolgárok elleni tétmeccs előtt még Wales és Portugália ellen is lesz alkalmam szemrevételezni őket, illetve beépíteni egyiküket-másikukat a formálódó csapatba."

Matthäus hozzátette: továbbra is a szemléleten kíván leginkább változtatni. "A magyar játékosok képességeivel és erőnlétével sincs gond. A megalkuvást nem tűrő győzni akarást, az egészséges agresszivitást és a feltétel nélküli összefogást még hiányolom, de amíg én itt vagyok, a helyes irányba fogom terelni a magyar futballt. Állítom kisebb-nagyobb lépéseket már tettünk - méghozzá nem hátra, csakis előre."

Lothar Matthäus jelenlétét kihasználva egyébként óriási szervezőmunkába fogtak a thai szövetség elöljárói. Kezdeti lépésként felkérték a szövetségi kapitányt arra, hogy tartson bemutató edzést a Király-kupa bronzmérkőzése és fináléja között helyi fiatalok számára. A szakember ennek örömmel tett eleget: öltönyét edzőszerelésre cserélve épp csak gratulálni tudott az észteket 5-0-ra legyőző játékosainak, máris visszatért a pályára, és félórás labdás tréninget vezényelt negyven kissrácnak, majd autogramkártyájával is meglepte mindnyájukat.

A thaiföldi elöljárók aztán merészebb terveikkel is előálltak: tárgyalásokat kezdeményeztek egy helyi, Lothar Matthäus nevével fémjelzett futballiskola megalapításáról. A kapitány leült velük egy egyeztetésre, ám kikötötte, a kapcsolatból a magyar futball számára is hasznot szeretne látni.