Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat becsületrendjével tüntette ki Mádl Ferenc köztársasági elnök a szervezetnek a Vígszínházban kedd este tartott jótékonysági karácsonyi estje alkalmából Buzánszky Jenő egykori labdarúgót, a gyermekmentő szolgálat sportbizottságának elnökét.

Mádl Ferenc méltatásában meleg szavakkal ecsetelte Buzánszky ragyogó sportolói pályafutását, az Aranycsapat tagjaként szerzett érdemeit, emberi és sportemberi erényeit. Kiemelten szólt arról a munkáról, amit Buzánszky a gyermekmentő szolgálat sportbizottságának vezetőjeként az elmúlt évek során végzett, és végez ma is a nehéz körülmények között élő, tehetséges fiatalok sportoló karrierjének, jövőjének alakításában.

Az eseményen a laudációt Kövér László a szolgálat magyar egyesületének elnöke tartotta, méltatva az egykori neves sportoló életművét. A kitüntetés átadásán jelenvolt Theo Zwanziger a német labdarúgó szövetség elnöke is, aki rövid méltatásában egyebek között a magyar labdarúgás néhány ragyogó sikerét is megemlítve, kiváló sportnemzetnek minősítette Magyarországot. Hálásan emlékezett meg Magyarországnak a Vasfüggöny lebontásában játszott történelmi szerepéről, utalva arra, hogy enélkül nem rendezhetne az immár egységes Németország labdarúgó világbajnokságot 2006-ban.

A becsületrend adományozási szabályzata szerint a kitüntetettek - ezúttal Buzánszky Jenő - hangot adhatnak egy kívánságuknak. Az egykori neves labdarúgó óhaja szerint a gyermekmentő szolgálat ösztöndíjban részesít egy - történetesen labdarúgásban - nagyon tehetséges erdélyi magyar kisfiút, aki jövő szeptembertől a debreceni sportiskolában folytathatja tanulmányait.