Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy fejében már kialakult az a szűk, 26 fős keret, amelyre a világbajnoki selejtezőkön a továbbiakban számít. Az Isztambulban szerdán 15 órától sorra kerülő idei első, Szaúd-Arábia elleni mérkőzésen azonban többnyire a hazai bajnokságban szereplő játékosok kaphatnak lehetőséget.

"Mostanra kikristályosodott számomra, hogy kik alkotják majd a nemzeti csapat magját, akik a kvalifikációs találkozókon is szerephez jutnak. Akik állandóan a cserepadot koptatják klubjukban, nem valószínű, hogy a válogatottban helyet kapnak, persze nagyon indokolt esetben akadhat kivétel" - jelentette ki a német szakvezető, aki példaként az angol Crystal Palace-t erősítő Torghelle Sándort hozta fel, hozzátéve, hogy a csatár a második csapatban hétről hétre rendszeresen játszik.

A játékosként 150-szeres válogatott tréner a Szaúd-Arábia elleni mérkőzésre kitérve elmondta, százszázalékos erőbedobást, fegyelmet és lelkesedést vár játékosaitól, s nem szeretné azt látni, hogy bárki is félvállról veszi a találkozót.

"A végső célt kell szem előtt tartanunk. A bolgárok elleni vb-selejtező előtti két barátságos mérkőzésen a kellő önbizalom megszerzése a lényeg" - mondta Matthäus, aki ezúttal csak két idegenlégiósra, Kovács Péterre és Tóth Balázsra számíthat.

A külföldön futballozók száma azonban tovább csökkenhet a keretben, ugyanis a nemrég a török Malatyasporhoz igazolt Tóth Balázs járatát erős havazás miatt törölték, így kérdéses, eljut-e Isztambulba.

A két ország válogatottja eddig egyszer, Győrben találkozott egymással: 2000. május 31-én úgy született 2-2-es döntetlen, hogy egy perccel a rendes játékidő vége előtt még a hazaiak vezettek 2-0-ra. A rivális a február 9-ei Üzbegisztán elleni vb-selejtezőjére készül.

Matthäus az idei évvel kapcsolatban még elmondta, hogy augusztusban szeretnének egy erős válogatottat Budapestre csábítani, de ez ügyben egyelőre nem tudott konkrétumról beszámolni. A csapat a sajtótájékoztató után indult Isztambulba, ahol még kedden edzést tart Matthäus.

A magyarok kerete:
kapusok:
Szűcs Lajos (Ferencváros), Posza Zsolt (Budapesti Vasas)
védők:
Nikolov Balázs, Éger László (mindketten Debreceni VSC), Stark Péter (Győri ETO), Juhász Roland (MTK Budapest), Vanczák Vilmos (Újpest FC), Gyepes Gábor (Ferencváros)
középpályások:
Huszti Szabolcs, Rósa Dénes, Lipcsei Péter, Leandro (mind Ferencváros), Tóth Balázs (Malatyaspor), Simek Péter (Újpest FC), Vincze Ottó (Győri ETO)
csatárok:
Kenesei Krisztián (Győri ETO), Kerekes Zsombor (Debreceni VSC), Kovács Péter (Viking Stavanger), Rajczi Péter (Újpest FC).