Vágólapra másolva!
Fontos teszt elé nézünk, hiszen március végén következik a bolgárok elleni világbajnoki selejtező. Jó mérkőzést és eredményt várok szerdán Cardiffban, természetesen annak örülnék a legjobban, ha legyőznénk a walesi csapatot - mondta Lothar Matthäus szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A szakvezető hozzátette, hogy több szempontból is fontos a szigetországi szereplés. "Sikerrel szeretnénk kedveskedni a szurkolóinknak. Az is lényeges, hogy növeljük az önbizalmunkat a bolgárok elleni összecsapás előtt. Ezért a kezdőcsapatban számítok Gera Zoltánra, aki eltiltása miatt nem szerepelhet a világbajnoki selejtezőn. Rajta kívül a kapus Király Gábor helye is biztos a szerdai kezdőtizenegyben, de természetesen örülök annak, hogy Szűcs Lajos kiválóan védett a szaúdiak ellen" - jegyezte meg a szakember.

Matthäus kitért a válogatott szerdai, isztambuli kilencven percére is, amely után kritikák érték a szaúdiak elleni 0-0-ás találkozón nyújtott produkciót. "Én elégedett vagyok az eredménnyel és a játékkal. A magyar klubok készülnek a tavaszi folytatásra, így érthető, hogy nem az a legfontosabb, hogy a válogatott mérkőzésre fittek legyenek a játékosok. Azt azonban természetesen meg kell említenem, hogy mondjuk áprilisban már más véleményem lenne erről a teljesítményről, akkor szó sem lenne elégedettségről" - mondta a szövetségi kapitány.

Matthäus hozzátette: nem írja le azokat, akik a walesiek ellen már nem jutnak szóhoz. Az új emberek közé tartozik a Rapid Wient erősítő Korsós György is, aki legutóbb - még Gellei Imre kapitánykodása alatt - 2001 szeptemberében, a románok ellen 2-0-ra elveszített világbajnoki-selejtezőn lépett pályára a nemzeti csapatban, bár azóta többször is volt már kerettag.

"Köszönöm a meghívást, amellyel hatalmas lehetőséghez jutottam. Szeretnék bizonyítani, ismét állandósítani akarom a helyemet a válogatottban" - mondta a futballista. Korsóssal ellentétben a NAC Bredát erősítő Pető Tamás semmiképpen sem juthat szóhoz Walesben, klubedzője kérésére ugyanis kedden Cardiff helyett Hollandia felé veszi az irányt. A bredai tréner ugyanis úgy véli, hogy a súlyos sérülésből felépült középpályásnak még "ártana", ha szerepelne Walesben.

A keret vasárnap 16 órától futóedzésen vett részt a Margitszigeten, míg hétfőn 10.30 és 16 órától már a Láng Vasas műfüves pályáján gyakorol a csapat. Kedden délben száll fel az a chartergép, amellyel Cardiffba repül a küldöttség. A találkozó szerdán 21 órakor kezdődik a Millenium-stadionban.

Skót bíró dirigálja majd a két ország barátságos mérkőzését, Charlie Richmond két asszisztense Andy Davis és Alan Cunningham, a tartalék játékvezető pedig Iain Brines lesz.

A két együttes legutóbb tavaly március 31-én, Budapesten találkozott egymással, akkor a szigetországiak - magyar vezetést követően - 2-1-es győzelmet arattak. A január 25-én elhunyt Fehér Miklós emlékmérkőzésén Kenesei Krisztián 11-esből szerzett góljára Jason Koumas és Robert Earnshaw válaszolt.

A magyarok kerete:
kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Szűcs Lajos (Ferencváros), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn)
védők: Bodnár László (Roda JC), Korsós György (Rapid Wien), Dragóner Attila (Vitória Guimaraes), Stark Péter (Győri ETO), Juhász Roland (MTK Budapest), Gyepes Gábor (Ferencváros), Vanczák Vilmos (Újpest FC)
középpályások: Huszti Szabolcs, Rósa Dénes, Lipcsei Péter, Leandro (mind Ferencváros), Pető Tamás (NAC Breda), Vincze Ottó (Győri ETO), Hajnal Tamás (Sint-Truiden), Gera Zoltán (West Bromwich Albion)
csatárok: Kenesei Krisztián (Győri ETO), Torghelle Sándor (Crystal Palace), Kovács Péter (Viking Stavanger)

A walesiek kerete:
kapusok: Danny Coyne (Burnley), Mark Crossley (Fulham)
védők: Danny Collins (Sunderland), Robert Edwards (Wolverhampton Wanderers), Daniel Gabbidon (Cardiff), Robert Page (Cardiff), David Partridge (Motherwell), Sam Ricketts (Swansea), Neil Roberts (Tranmere), Rhys Weston (Cardiff)
középpályások: Simon Davies (Tottenham Hotspur), Carl Fletcher (West Ham United), Ryan Giggs (Manchester United), Jason Koumas (West Bromwich Albion), Carl Robinson (Sunderland), Robbie Savage (Blackburn Rovers), Gavin Williams (West Ham United)
csatárok: Craig Bellamy (Newcastle United), Robert Earnshaw (West Bromwich Albion), John Hartson (Celtic Glasgow)