Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott ma este 21 órától Metzben Franciaország vendége lesz barátságos mérkőzésen. Lothar Matthäus csapata a szombati, Izland elleni világbajnoki selejtező előtt a világ egyik legerősebb válogatottjának otthonában tart főpróbát, igaz, kedvező előjel lehet, hogy a gallok idén még nem nyertek mérkőzést. Raymond Domenech, a hazaiak szövetségi kapitánya sokat vár a magyaroktól, de reméli, hogy megszakad a Kékek negatív sorozata.

A francia válogatott nem lesz érdekelt a hétvégi vb-selejtezőkön, legközelebbi mérkőzésüket majd augusztus 17-án játsszák a 2002-es világbajnokság nyitómeccsén meglepetést okozó Szenegál ellen, majd szeptember elején Feröer-szigetek és Írország ellen lépnek pályára.

A Kékeknek becézett gárda az elmúlt tíz mérkőzésen kétszer győzött, egyszer kikapott és hét döntetlent aratott, Raymond Domenech szövetségi kapitány nyilatkozatában utalt is rá, hogy nem kívánják megdönteni a Bordeaux rekordját, a Girondins ugyanis húszszor remizett az idényben. A fiatal francia gárdában, ahonnan hiányzik többek között Pires, Henry, Vieira, vagy az eltiltott Barthez, a lyoni játékosok vannak többségben, ami nem csoda, tekintve, hogy Wiltordék sorozatban negyedszer lettek bajnokok és a BL-ben sem teljesítettek rosszul.

Először fordul óta az 1998-as vb-győzelem óta, hogy az akkori hősök közül senki nem került be a csapata, és a tavalyi Eb-keretből is mindössze heten maradtak meg hírmondónak (Coupet, Landreau, Boumsong, Gallas, Pedretti, Rothen, Wiltord). Domenech azt reméli, hogy a magyarok majd megnehezítik fiai dolgát, és kiderül, hogy kire számíthat ebből a garnitúrából a tétmérkőzéseken is.

Érdekesség, hogy a francia lapokban megjelent magyar tizenegy különbözik attól, amely a hazai médiumokban olvasható volt, a galloknál Vincze Gábor és Kerekes be-, Vincze Ottó és Gyepes kikerült a kezdőből. A franciák által feltüntetett felállás annyiban logikusabbnak tűnik, hogy Vincze Ottó, Gera és Hajnal együtt ugyan hatékonyan tudná segíteni a támadásokat, de egyiküknek sem erőssége a védekezés, márpedig várhatóan inkább a házigazda lesz kezdeményezőbb.

Igaz, tavaly a németektől is ezt várta mindenki, és akkor a Matthäus-éra legjobb eredményét érte el a csapat, mikor Torghelle duplájával győzelemmel távozott Kaiserslauternből. Újabb párhuzam lehet, hogy sérülések és egyéb indokok miatt akkor is, most is sok játékos lemondta a részvételt, ami komoly fejtörést okozott a kapitánynak.

A statisztika mindenesetre a mieink mellett szól, az eddigi 22 találkozóból 12 végződött magyar győzelemmel, igaz, utoljára 1976-ban sikerült kétvállra fektetni az ellenfelet, azóta zsinórban négy vereség következett.

várható kezdőcsapatok:
Franciaország: Coupet - Réveillere, Gallas, Boumsong, Abidal - Dhorasoo, Pedretti, Rothen - Wiltord, Malouda - Cissé.
Magyarország: Király - Juhász, Stark, Vanczák - Bodnár, Vincze O. (Gyepes), Hajnal, Huszti - Gera - Kerekes (Rajczi), Szabics

[origo]