Vágólapra másolva!
Változatos mérkőzésen öngóllal nyert az Újpest a labdarúgó NB I 2005-2006-os szezonjának első fordulójában. A lila-fehér csapat diósgyőri sikerének értéket növeli, hogy Mészöly Géza tanítványai majdnem egy félidőt emberhátrányban futballoztak. A zárómérkőzésen a Ferencváros hazai pályán kapott ki 1-0-ra a Fehérvártól.

Labdarúgó NB I, 1. forduló
Diósgyőri VTK - Újpest FC 0-1 (0-0)
Diósgyőr, 7000 néző
v.: Megyebíró
Diósgyőr: Kövesfalvi - Mogyorósi (Farkas N., 62.), Vámosi, Farkas V., Mogyoródi (Binder, 76.) - Halgas, Pintér Z., Sipeki (Siminic, 66.), Vitelki - Horváth F., Tisza
Újpest: Vlaszák - Kiss Z. Vaskó, Böjte, Vanczák - Tóth B. (Kőhalmi, 76.), Erős, Gulyás, Tóth N. - Sándor Gy. (Vituska, a szünetben), Kovács Z. (Feczesin 80.)
gól: Mogyorósi (58., öngól)
kiállítva: Vanczák (52.)
sárga lap: Halgas (56.) Pintér Zoltán (71.), illetve Erős (18.), Sándor Gy. (31.) Feczesin (82.)

Érdekes húzással rukkolt elő Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője, aki Feczesin Róbert helyett a 17 esztendős Gulyás Mátét állította a kezdőcsapatba.

Az első komolyabb helyzetet az Újpest dolgozta ki, a tizedik percben Kovács Zoltán lövését Kövesfalvi védte. Válaszul nyolc perccel később Horváth hagyta ki a kihagyhatatlant, a skót Livingstontól hazatérő csatár Sipeki jobb oldali beadását követően az üres kapu előtt nem találta el a labdát.

A 24. percben Tisza 25 méteres szabadrúgása a szétnyíló sorfal tagjai között csavarodott a jobb sarok felé, Vlaszák pazar vetődéssel mentett szögletre. A hajrában Erős és Tóth tette még próbára Kövesfalvit, de nagy gondot egyik lövés sem okozott a diósgyőri kapusnak.

A második félidő újabb elképesztő hazai helyzettel folytatódott: Tisza bal oldali beadását Horváth az ötösön kanalazta kapura, Vlaszák kivetődve, lábbal hárított. Az 52. perc döntő jelentőséggel bírhatott volna, miután Vanczák utolsó emberként lerántotta Halgast, ezért Megyebíró játékvezető teljesen jogosan kiállította.

Az emberelőnyben játszó Diósgyőr első helyzetét mindjárt a szabadrúgásból Tisza hagyta ki, akinek lapos szabadrúgását Vlaszák könnyedén fogta. Hat perccel később váratlanul mégis az Újpest szerzett vezetést: Tóth Norbert szabadrúgásába Mogyorósi csúsztatott bele, a labda pedig a jobb kapufáról pattant saját hálójába.

A 64. percben újabb nagy hazai baki borzolta a kedélyeket, Farkas Viktor nem tudott felszabadítani, "eltört" labdája Tóth Norbert elé került, a válogatott középpályás pedig ajtóablak helyzetben ballal a bal kapufa mellé lőtt.

A 68. percben Kovács Zoltán nagy szóló után 16 méterrel a bal sarok felé csavart, Kövesfalvi lábbal hárított Újabb hat perccel később megismétlődött a párharc, ekkor Kovács 16-os jobb csücskétől megeresztett bombáját Kövesfalvi a jobb felső sarok elől piszkálta szögletre

A 77. perc: Tisza 16 méteres szabadrúgását Vlaszák öklözte a mezőnybe, egy perccel később a csereként beálló Siminic választotta a kapu helyett az újpesti oldalhálót. A 90. percben még Horváth fejet az égbe másfél méterről.

A végeredmény pedig maradt az 1-0, az Újpest szerencsés, de megérdemelt sikerrel kezdte a bajnokságot.

[origo]