Vágólapra másolva!
Története első UEFA-kupa-mérkőzésén 3-0-ra kikapott hazai pályán az FC Sopron az ukrán Metalurg Donyeck ellen, a selejtező második körének első találkozóján.

UEFA-kupa-selejtező, második forduló, első mérkőzés:
FC Sopron - Metalurg Donyeck (ukrán) 0-3 (0-0)
Sopron, 4000 néző
v.: Nalbandjan (örmény)
Sopron: Balogh - Bagoly (Horváth A., 53.), Ibric, Costisor, Hanák - Fehér (Luca, 68.), Lazic, Vén, Cotan - Fülöp (Csordás, 58.), Demjén.
Metalurg: Virt - Tkacsenko, Csecser, Grncarov, Florea - Zotov, Poljanszkij, Aliuta (Kondrasenko, 89.), Zakarljuka (Melikjan, 75.) - Siscsenko (Olekszijenko, 79.), Ristic.
gól: Siscsenko (52.), Olekszijenko (86., 91.)
sárga lap: Florea (35.), Bagoly (38.), Csecser (41.), Melikjan (83.)

Május tizenegyedike óta rengeteg dolog változott Sopronban. Azon a napon az akkor még Matáv Sopron néven szereplő gárda 5-1-re verte a Ferencvárost egy botrányos kupadöntőn, és ezzel kivívta a jogot, hogy az UEFA-kupában induljon. Ám a meseszerű történet magyaros fordulatot vett, mert előbb a szponzorok egy része szállt ki, majd sorra távoztak a kulcsjátékosok (Tóth Mihály, Szekeres, Balaskó, Pintér), végül pedig Pintér Attila vezetőedző is vette a kalapját.

Igaz, a tréner távozása már egy új korszak nyitányát jelentette, ugyanis feltűnt a színen az új tulajdonos, a román-osztrák állampolgárságú Vízer Máriusz személyében, aki hozta magával Csank Jánost a kispadra. A mesteredzőnek nem volt könnyű dolga, ám az új csapat bemutatkozása jól sikerült, a Szuperkupa-döntő első mérkőzésén ugyanis a román játékosokkal megerősített Sopron lefocizta a bajnok Debrecent. A visszavágón aztán a Loki ledolgozta hátrányát és megnyerte a kupát, de a bajnokságot nem kezdte rosszul a hűség városának csapata, előbb hazai pályán ikszelt a Honvéddal, majd Pápán győzött 2-1-re.

A Metalurg Donyeck elleni mérkőzés előtt Csank János úgy nyilatkozott, hogy türelmes játékot kér majd tanítványaitól, és akkor lenne elégedett, ha csapata kapott gól nélkül nyerné meg a találkozót. A 3. percben meg lehetett volna minden edző álma, a gyors gól, de Fülöp hiába játszotta ki a lescsapdát, nem tudott beadni a donyecki védő mellett. A kezdeti rohamok gyorsan elcsitultak, a Sopron nem siettette a támadásokat, és óvatos futballra rendezkedett be, míg a vendégek bátrabbnak tűntek, és mélységből próbálták kiugratni a csatárokat, eredménytelenül.

A 17. percben aztán talpra ugrott a soproni publikum, a Szuperkupa-döntő első mérkőzésén duplázó Cotan kapott ajándéklabdát, egy lövőcsellel leültetett egy védőt, majd elfektette a kapust, aztán ismét befűzte az egyszer már átjátszott bekket, de a nagy táncolás után a bal kapufa mellé gurított... A román légiós helyzete magabiztosabbá tette a hazaiakat, akik elsősorban a Csank-csapatok védjegyének számító veszélyes pontrúgásokkal próbálták feltörni az ukránok védelmét, de a pontos befejezés elmaradt.

Tíz perccel a félidő vége előtt ismét Cotan próbált tenni a vezető gól megszerzéséért, remekül tekert Fülöp fejére, de a Mattersburgtól érkező támadó csúsztatása nem hagyott maradandó emléket sem a szurkolókban, sem az eredményjelzőn. Az ukránok a 44. percben vezették az első komolyabb támadást, egy baloldali beadás után Zakarljuka bólinthatott volna, ám Bagoly blokkolta a kísérletet.

A második félidőben már gólig is eljutottak az ukránok: Vén szabadrúgása Virt kezében landolt, a vendégkapus gyorsan támadásba dobta társait, majd a kontra végén Ristic középre adott Siscsenko pedig a jobb sarokba pörgetett, 0-1. Ahogy az általában lenni szokott a hátrányba kerülő csapatnál, a gól megzavarta a Sopront, a Donyeck pedig felbátorodott, és ha kellett tartotta a labdát, de nem adta fel a támadásokat sem, Aliuta megpattanó lövése például majdnem a jobb felsőben landolt.

Csank János csapata nem tudott felpörögni, becsülettel daráltak fiai, de a támadások legtöbbször már a középpályán elakadtak, a Metalurg pedig az első félidei altatás után elővette a jobbik énjét, és taktikus futballt mutatott be. Ráadásul a 86. percben másodszor is kisakkozták a Sopron védelmét, Melikjan centerezett balról és Olekszijenko a rövid saroknál csúsztatott a kapuba, 0-2.

A cserecsatár nem elégedett meg ezzel az egy találattal, és egy szépségdíjas emeléssel növelte háromra a különbséget, 20 méterről ívelt át Balogh felett, 0-3. A 93. percben két ízben is szépíthetett volna a Sopron, de előbb Luca, majd Csordás lövését hárította Virt, ezzel sajnos minimális esélye maradt a bordó-fehéreknek a visszavágóra.