Kalamajka a magyar és a svéd edzések körül

Vágólapra másolva!
Még a Partizan szakvezetőjeként egyszer már alaposan megtréfálta a svédeket Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki a szerb-montenegrói gárda trénereként két éve kiverte a BL-ből a Djurgaarden csapatát. A német szakember ezúttal a vb-selejtezőkön is sikert érne el, erre készül kollégája, Lars Lagerbäck is. A "csata" már az edzés időpontja miatt megkezdődött.
Vágólapra másolva!

Egy kis mázli és kilenc pont focivébét érhet

Kisebb kalamajka alakult ki a magyar labdarúgó-válogatott edzése közben, ugyanis a svédek már 18 órakor, a tréning befejezése előtt megjelentek, s szerették volna mihamarabb birtokba venni a szerdai világbajnoki-selejtező pályáját, a Puskás Ferenc-stadiont.

Lothar Matthäus szövetségi kapitány ettől függetlenül nem vetett véget az éppen zajló kétkapus játéknak - amelyben maga is rész vett, mivel Bodnár László helyét kellett átvennie, ugyanis a védő kisebb húzódás miatt öltözőbe vonult -, így a vendégek az oldalvonalon csendesen labdázgatni kezdtek, mint a grundra váró gyerekek, majd 15 perc múlva mindezt megunva elfoglalták a pálya egyik szegletét. A nagyobb bonyodalom elkerülése érdekében a német szakvezető együttesével a túloldalra sétált nyújtani és lazítani, végül befejezettnek nyilvánította a gyakorlást.

"Nem hiszem, hogy a kialakult helyzetet dramatizálni kellene. Semmi komoly nem történt. A svédek nem küldtek hivatalos faxot, mikor szeretnék megtartani utolsó edzésüket, mi pedig jeleztük, 18.30-ig foglalt lesz a pálya" - mondta Matthäus.

A játékosként 150-szeres válogatott kapitány elmondta, Bodnár szerdán vállalhatja a játékot, csak nem akartak kockáztatni, ezért szállt ki a tréning végén. "Most ugyan én helyettesítettem, de szerdán biztosan nem lépek pályára" - viccelődött.

A magyar csapatból kivétel nélkül mindenki bizakodó, és kizárólag a győzelemmel lenne elégedett. Ez érthető is, hiszen egy esetleges vereséggel végleg minden remény elszállna, hogy az együttes kijusson a 2006-os németországi vb-re.

A svédek edzésük során elsősorban a támadások befejezését gyakorolták, majd a végén kétkapus játék szerepelt a programjukban. Mint a skandináv újságírók elárulták, az északi országban mindenki győzelmet vár Lars Lagerbäck együttesétől, és Király Gáboron kívül nemigen ismernek más magyar futballistát. Talán majd szerda után...

A svéd Aftonbladet a Málta elleni összecsapás első gólszerzőjét, a Panathinaikoszban játszó Torghelle Sándort szólaltatta meg, s az után érdeklődött, mit tart a magyar csatár a skandinávok gyenge pontjának. Torghelle elmondta, szerinte a szélsővédőknél lehet keresnivalónk, hiszen már Bulgária ellen is technikai problémát adódtak ezen a poszton, s a két középső védő is elég lassúnak tűnik.

"A svédektől győzelmet vár a honi közvélemény, ez lehet a sanszunk, hiszen nekünk oly nagy veszítenivalónk már nincs" - nyilatkozta a csatár, szinte rímelve Szalai Lászlónak, a válogatott pályaedzőjének szavaira. A szakember a sporttévén úgy vélte, talán az lehet a magyar csapat esélye, hogy kevesebb a veszítenivalója, mint csoportellenfelének.

"Zlatan Ibrahimovic világklasszis játékos, mind a fejjátéka, mind cselezőkészsége fantasztikus" - áradozott szintén az Aftonbladetnek Juhász Roland a Juventus támadójáról, akivel minden bizonnyal a pályán is nagy csatát vív majd.

Az Expressen című újságnak Lothar Matthäus elmondta a már sokat emlegetett frázist, míg van esély, addig a magyar csapat mindent elkövet a vb-szereplés kiharcolására. A lap emlékeztetett arra, hogy a német szakember egyszer már tört borsot a svédek orra alá trénerként: a 2003-2004-es Bajnokok Ligája-sorozatban az általa irányított szerb-montenegrói Partizan éppen a Djurgaardent búcsúztatta a selejtező második körében, mégpedig a hazai 1-1-et követően 2-2-t játszva, idegenben szerzett több góllal.

Labdarúgó vb-selejtező (szeptember 7., szerda)
Magyarország - Svédország (Puskás-stadion, 20.45 - tv: RTL Klub)
v.: Stefano Farina; Paolo Calcagno, Luca Maggiani, Pasquale Rodomonti (olaszok)

A várható kezdőcsapatok
Magyarország: Király - Bodnár, Vanczák, Juhász, Halmosi - Böőr, Takács, Hajnal, Huszti - Gera - Torghelle
Svédország: Isaksson - Östlund, Mellberg, Lucic, Alexandersson - Wilhelmson, Linderoth, Källström, Ljungberg - Larsson, Ibrahimovic

[origo] / (MTI)