Vágólapra másolva!
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hasznosítási tanácsa hiánypótlásra szólította fel a Ferencváros nyolchektáros Üllői úti ingatlanának vagyonkezelői jogára egyedüliként érvényes pályázatot benyújtó, magyar érdekeltségű TDZ Kft-t. 

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a befektető által benyújtott bankgarancia nem tartalmazta az áfát. Ezt a hiányt péntekig lehet pótolni. A TDZ Kft. 2,8 milliárd forintról rendelkezik bankgaranciával. Ebből az összegből 1,6 milliárd az államé, 1,2 milliárd plusz áfa jár a Ferencvárosnak. Ha idén fizet a TDZ Kft., akkor 300 millió, ha jövőre, akkor 240 millió az áfa összege, amellyel kapcsolatban egyelőre hiányzik a garancia.

Az NSH elnöke hozzátette: a befolyó 1,6 milliárd forintot kizárólag sporttal kapcsolatos beruházásokra lehet felhasználni. Ez azt jelenti, hogy az összeget sportlétesítmény építésére, felújítására vagy olyan ingatlan vásárlására lehet fordítani, mely később sportcélokat szolgál. Furulyás János, az FTC elnöke hangsúlyozta: hosszú huzavona ért véget, és bízik benne, hogy a TDZ Kft. eleget tesz hiánypótlási kötelezettségének.

A benyújtott pályázati anyag szerint a munkálatok kezdetétől számított 36 hónapon belül fel kell épülnie a FIFA és UEFA előírásainak is megfelelő 15 ezres, fedett lelátójú, kizárólag ülőhelyekkel ellátott labdarúgó-stadionnak és az új birkózócsarnoknak. Bár a kiírásban nem szerepelt, de a pályázó vállalta egy 5 ezer férőhelyes kézilabdacsarnok felépítését is. Ezenkívül egy 100 ezer négyzetméter alapterületű irodaház is épül, melyben 1000 négyzetmétert a Ferencvárost kap meg, a többi helyiséget bérbe adják. A telek alatt egy 6500 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. A munkálatok összköltsége várhatóan eléri az 50 milliárd forintot.

Furulyás János elmondta, hogy a labdarúgócsapatnak és a birkózóknak egy évre kell elhagyniuk az Üllői utat. A futballisták a Puskás-stadionban játsszák majd hazai mérkőzéseiket és a birkózóknak is megfelelő edzéslehetőséget biztosít a klub. A bérleti költségeket a befektető állja. A saját jövőjét firtató kérdésre a ferencvárosi sportvezető azt válaszolta, hogy az elnökség mandátuma - az övével együtt - január 31-én jár le. Az egyesület tisztújító közgyűlése január 30-án lesz. Furulyás kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy ismét jelölteti-e magát az elnöki tisztségre.