Vágólapra másolva!
Életének 32. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása. Az orvosok még nem tudják megmondani, mi lehet a futballista halálának a pontos oka. Az MTK és a Ferencváros Baráti Köre hétfőn este megemlékezést tart a Hidegkuti-stadionban.

Az Apollon Limassol futballistájának halálhírét korábbi játékostársa és barátja, Hrutka János közölte. A válogatott menedzsere azt is elmondta, hogy már befejeződött a boncolás, de az orvosok még nem tudják pontosan megmondani Zavadszky Gábor halálának okát.

"Tüdőembóliára és szívinfarktusra gyanakodnak a szakemberek. A pontos ok valószínűleg vasárnap, a szövettani vizsgálat után derül ki. Egyelőre annyit árultak el, hogy a halál pénteken 18 és 19.30 között állt be" - mondta Hrutka, aki Zavadszky családjával utazott ki Ciprusra.

"Gábor szerdán még pályára lépett egy bajnokin, melynek során szalagszakadást szenvedett, és kórházba szállították. Onnan nem sokkal később hazamehetett, majd pénteken ismét kivizsgálásra hívták be" - mondta korábban Hrutka János.

Az Apollon képviseletében Georgesz Papajannisz klubmenedzser adott tájékoztatást: "Annyi bizonyos, hogy nem baleset vagy bűntény, hanem egészségi probléma volt a halál oka. Az első hírek alapján szívrohamra gyanakszunk, de ez ügyben még korai lenne bármi biztosat kijelenteni."

Az AP hírügynökség Frikszosz Szavvidesz egyesületi szóvivő nyilatkozata alapján közölte, hogy az akkor már halott játékosra lakásán talált rá éjféltájt a csapatorvos, aki aggódott amiatt, hogy többször is hiába próbálta elérni őt telefonon.

A doktor azt is elmondta, hogy a középpályás fájdalomcsillapítót szedett a sérülésére, és amikor pénteken 18 óra körül utoljára beszéltek, azt állította, hogy jobban érzi magát. A klub honlapján található szakvélemény szerint elképzelhető, hogy tüdőembólia végzett a futballistával.

Az Apollon bejelentette, hogy kegyeleti okokból elhalasztja a szombat délutánra kiírt, idegenbeli bajnokiját a THOI Lakatamia otthonában.

Az MTK Baráti Köre hétfőn este megemlékezést tart a Hidegkuti-stadionban a labdarúgó emlékére. A baráti kör az MTK hivatalos honlapján jelezte, klubhovatartozástól függetlenül mindenkit vár a 19 órakor kezdődő megemlékezésre, amelyen a középpályás egykori csapatának, az MTK-nak játékosai is jelen lesznek.

Az eseményen a játékos nevelőegyesületének, a Ferencvárosnak a Baráti Köre is képviselteti magát. A két baráti kör közösen emléksétát szervez a Hungária körúti stadionból az Üllői útra, a Ferencváros pályájára. Földvári Gábor, az MTK Baráti Körének elnöke elmondta, hogy a két csapat vezetői, játékosai együtt vesznek részt az emléksétán, a menetet a két csapatkapitány, Végh Zoltán (MTK) és Lipcsei Péter (Ferencváros) vezeti majd. "Természetesen a két együttes szurkolóit is sok szeretettel várjuk a közös megemlékezésre" - tette hozzá Földvári.

Hrutka János vasárnap úgy nyilatkozott, hogy kedden, vagy legkésőbb szerda hajnalban szállítják haza Zavadszky Gábort. A Cipruson tartózkodó Hrutka továbbá elmondta, hogy a halál pontos okát feltárni hivatott szövettani vizsgálatok eredménye egy héten belül várható.

Zavadszky itthon a Ferencvárosban, a Dunaferrben és az MTK-ban is megfordult, és mindhárom klubbal elhódította a bajnoki címet. Tagja volt annak az FTC-nek, amely - egyedülálló módon - kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába 1995-ben, és ott volt az atlantai olimpiát megjárt csapatban is.

Zavadszky Gábor 1974. szeptember 9-én született Budapesten. Pályafutását a Ganz-Mávagban kezdte, majd játszott az Építőkben, innen került későbbi legnagyobb sikerei színhelyére, a Ferencvároshoz. Az Üllői úton nem csak a bajnokcsapat tagja lett, hanem meghatározó játékosa Dunai Antal olimpiai válogatottjának is.

A felnőtt nemzeti együttesben Bicskei Bertalan irányítása alatt, Ausztrália ellen mutatkozott be 2000-ben. Ezt követően még háromszor ölthette magára a címeres mezt, legutóbb San Marino ellen. A Dunaferrben, majd az MTK-nál is kihagyhatatlan játékos volt a középpályán, majd 2004 nyarán az Apollon Limassolhoz szerződött. Feleségét és ikreit - két kisfiút - hagyta hátra.

A Magyar Labdarúgó Szövetség, a Ferencváros és az MTK Budapest saját halottjának tekinti Zavadszky Gábort. A középpályást - korábbi játékostársa és barátjának tájékoztatása szerint - a rákoskeresztúri temetőben helyezik örök nyugalomba.