Vágólapra másolva!
A svájci Montreux-ben elkészítették a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság sorsolását. A magyar válogatott a címvédő Görögországgal, a vb-bronzérmes Törökországgal, valamint Norvégiával, Bosznia-Hercegovinával, Moldovával és Máltával került egy csoportba.

Szakmai vélemények a sorsolásról

A tizenhatos mezőny úgy alakul ki, hogy a két házigazda, tehát Ausztria és Svájc mellé a hét csoportgyőztes és csoportmásodik kerül be, azaz ezúttal nem kerül majd sor pótselejtezőkre. Ötven nemzet nevezett a 2008-as selejtezősorozatra, így a sorsoláskor hat darab hétcsapatos csoportot hoztak létre, egy gruppban pedig nyolcan viaskodnak majd a továbbjutásért.

A selejtezők idén ősszel kezdődnek, és 2007 novemberében fejeződnek be. A kiemeléséknél az előző Eb-selejtezők és a 2006-os vb-kvalifikáció eredményeit vették figyelembe, a címvédő Görögország automatikusan az első kalapba került.

A hellének mellett a holland, a portugál, az angol, a svéd, a francia és a cseh gárda került a legelőkelőbb helyre, ami azt jelenti, hogy csak a második kalapban kaptak helyet olyan nagyágyúk, mint az olaszok, a németek vagy a spanyolok. Az írek és a belgák ennél is rosszabbul jártak, ők a negyedik kategóriába kerültek, holott négy éve még az első kalapban voltak, a skótok és a szlovénok két szinttel lejjebb várhattak a sorsolást, mint legutóbb.

A magyar válogatott a 2004-es Eb-selejtezők során a negyedik lett csoportjában, majd a vb-selejtezőket is a negyedik helyen zárta, így nem meglepő, hogy az ötödik kalapba került, Finnország, Észtország, Wales, Litvánia, Albánia és Izland társaságába. Őket tehát nem kaphatta az egyelőre kapitány nélküli magyar nemzeti tizenegy. Stephane Chapuisat, a svájciak 103-szoros válogatottja és Andreas Herzog, az osztrákok válogatottsági rekordere húzta ki a csapatok nevét a sorsolásnál.

A mieink a C csoportba kerültek Málta és Moldova mellé, aztán Bosznia-Hercegovina, Norvégia, a vb-bronzérmes Törökország és az Európa-bajnoki címvédő Görögország került még a magyar hetesbe.

A görögök ellen a 1986-os vb óta 4 vereség mellett 2 döntetlent és 1 győzelmet értünk el, 1987-ben Eb-selejtezőn 3-0-ra vertük a helléneket Détári, Bognár György és Mészáros góljával. A legutóbbi találkozáskor, tavaly novemberben 2-1-re nyert a 2004-es kontinensbajnok.

A törökök ellen az utóbbi 20 évben kétszer nyert a magyar nemzeti tizenegy, mindkét alkalommal (1988-ban 1-0-ra, 90-ben 4-1-re) barátságos mérkőzésen. A 96-os Eb-re a törökök éppen a magyarok csoportjából jutottak ki, akkor idehaza 2-2-re végeztünk a félholdasokkal, aztán Isztambulban 2-0-ra kikaptunk.

A novégokkal a balul sikerült mexikói vb óta ötször futott össze csapatunk, négy döntetlen mellett egy vereség a mérleg, ami a tétmeccseket illeti a 92-es Eb-selejtezőkön mindkét alkalommal 0-0-t játszottunk a skandinávokkal, a 98-as vb-re a magyarokat megelőzve jutottak ki az északiak, idegenben 3-0-s vereséget szenvedett a Csank-csapat, amely itthon elcsent egy pontot a csoportelsőtől (1-1, Kovács Zoltán volt a gólszerző.)

A bosnyákokkal kétszer "barátkoztunk", az Üllői úton és Zenicán is 1-1-es döntetlennel zárult a mérkőzés. A moldávokkal sem vívott még tétre menő találkozót válogatottunk, két barátságos meccsen azért megütközött a két nemzet, a mérleg egy magyar diadal (idegenben 2-0) és egy döntetlen (az Üllői úton 1-1.)

Málta a tavaly befejeződött vb-selejtezőkön is szembekerült a mieinkkel, akkor mind a hat pontot begyűjtötte a Matthäus-csapat, La Vallettán kettő, a Megyeri úton négy góllal bizonyultak jobbnak játékosaink.

A törökök és a görögök is régi ismerősként üdvözelhetik egymást, egyrészt a két ország közelsége és nem túl baráti viszonya miatt, másrészt a vb-selejtezők során is meccseltek egymással, mindkétszer 0-0 lett a vége.

A 2008-as Eb-selejtezőcsoportok:
A csoport:
Portugália
Lengyelország
Szerbia és Montenegró
Belgium
Finnország
Örményország
Azerbajdzsán
Kazahsztán

B csoport:
Franciaország
Olaszország
Ukrajna
Skócia
Litvánia
Grúzia
Feröer-szigetek

C csoport:
Görögország
Törökország
Norvégia
Bosznia-Hercegovina
MAGYARORSZÁG
Moldova
Málta

D csoport:
Csehország
Németország
Szlovákia
Írország
Wales
Ciprus
San Marino

E csoport:
Anglia
Horvátország
Oroszország
Izrael
Észtország
Macedónia
Andorra

F csoport:
Svédország
Spanyolország
Dánia
Lettország
Izland
Észak-Írország
Liechtenstein

G csoport:
Hollandia
Románia
Bulgária
Szlovénia
Albánia
Fehéroroszország
Luxemburg

[origo]