Vágólapra másolva!
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) jogerős döntése értelmében zárt kapuk mögött kell megrendezni a labdarúgó Borsodi Liga 18. fordulójának műsorában szereplő Honvéd-Fehérvár (szombat) és MTK-DVSC (vasárnap) mérkőzéseket. A rendőrség szerint a kispesti, illetve a Hungária körúti létesítmény nem alkalmas kiemelt kockázatú bajnoki találkozók megrendezésére.

"A Bozsik-stadionban hasonló körülmények között botránymentesen lebonyolítottunk több száz bajnokit" - mondta Kiss Zsolt, a Budapest Honvéd kisebbségi tulajdonosa. "Mondvacsinált okokkal rendelték el a nézők kizárását, amit nem fogadunk el és be fogjuk engedni a szurkolókat a találkozóra."

Domonyai László, az MTK Budapest klubigazgatója úgy nyilatkozott, hogy bár nem ért egyet a határozattal, tudomásul veszi. "A rendőrség olyan kifogások alapján hozta meg határozatát, melyek nem felelnek meg a valóságnak. Állítólag nincsenek elkülönítve a vendégszurkolók a hazai drukkerektől. A mi szurkolóink a pálya egyik, a debreceniek a másik oldalán foglalnak helyet. Évek óta gond nélkül rendeztük meg a Debrecen elleni meccseket is, érthetetlen számomra a mostani határozat."

Domonyai hozzátette: a hatóság kifogásolta a palánkok elhelyezését is, de ezt már megoldották. "Ezenkívül hiányzik a stadionunkból a zártláncú kamerarendszer. Kíváncsi vagyok, melyik magyar pályán tudnak ilyet mutatni. Mi azonban szombaton készek vagyunk kiépíteni. Egy szünetmentes áramforrásról meg kell világítani a kijáratokat jelző feliratokat. Ezt is megoldjuk, csak az a gond, hogy a rendőrség legközelebb hétfőn tart pályabejárást. A debrecenieket tehát kénytelenek vagyunk szurkolók nélkül fogadni."

Garamvölgyi László ezredes, az ORFK szóvivője szerint a rendőrség úgy járt el, ahogy azt a sport-, a rendőrségi és az államigazgatási törvény meghatározza. "A liga a szezon előtt eljuttatta hozzánk azoknak a mérkőzéseknek a listáját, melyeket kiemelt kockázatúnak minősített. Ezekre a meccsekre rendkívüli előírások vonatkoznak, melyeket az első ponttól az utolsóig be kell tartani. Ha ez megvalósul, akkor a rendőrség ezeken a találkozókon ingyen vállalja a biztosítást, ellenkező esetben a mérkőzést a nézők biztonságát szem előtt tartva szurkolók nélkül lehet csak megrendezni."

Garamvölgyi az MTI-nek azt mondta: a hiányosságokat nem utólag kell pótolni. "Az MTK-nál is pontosan tudták, mikor lesz a pályabejárás, előtte kellett volna biztosítani a mérkőzés megrendezéséhez szükséges feltételeket. A stadion ellenőrzésére államigazgatási eljárás keretében került sor, aminek megvan a törvényben előírt menete. Legközelebb hétfőn ellenőrizzük a Hungária körúti stadiont, ebből következik, hogy vasárnap sajnos nem lehet beengedni a szurkolókat."

Az ORFK szóvivője hozzátette: ha a Bozsik-stadionba beengedik a szurkolókat, akkor tudomása szerint a sporttörvény értelmében a ligának büntetőpontokat kell levonnia a kispesti klubtól.

Serényi Péter, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) sajtófőnöke azt mondta: az MLL bízik benne, hogy a klubok nem szállnak szembe a rendőrségi határozattal. "Reméljük, a mérkőzéseken nem lesz semmilyen atrocitás. Ha bármi probléma merülne fel, az MLL a szabályokban előírtak szerint jár majd el, legrosszabb esetben szankciókat alkalmaz. Zárt kapus mérkőzéseken mindkét klub képviseletében 50-50 ember tartózkodhat a stadionban."