Vágólapra másolva!
A Ferencvárosi Torna Club újonnan megválasztott elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy Dámosy Zsolt legyen az egyesület elnöke.

Negyed órával a meghirdetett 10 órai időpont után kezdődött meg a Ferencvárosi Torna Club tisztújító küldöttgyűlése, amely a korábbi szokásokkal ellentétben nyilvános. A 76 szavazásra jogosult tagból 72 jelent meg a népligeti sportbázison.

Az elnökválasztás nem közvetlen módon történt, azaz előbb az elnökségi tagokra voksoltak, majd azok maguk közül választották meg az egyesület első számú vezetőjét. Éppen ezért hivatalosan ekkor még nem volt elnökjelölt, de sajtóinformációk szerint Dámosy Zsolt, Sipos Jenő és Bácsalmási Ottó kandidált a poszt betöltésére. Közülük nem fogadták el - ehhez 50 százalék plusz egy szavazat kellett volna - Bácsalmási elnökségi tag jelöltségét, így a Németországban élő futballedző kiszállt a versenyből.

Ezt követően választotta meg a Ferencvárosi Torna Club tisztújító küldöttgyűlése a 11 elnökségi tagot, illetve meghatározatlan időre Albert Flóriánt tiszteletbeli elnöknek.

Az egyesület vezető testületébe, melynek mandátuma 2007. január 31-ig szól, Balogh Ákos, Boros Bánk Levente, Dámosy Zsolt, Hermány Csaba, Kassai György, Kévés György, Kruj Iván, Lányi István, Sipos Jenő, Rieb György és Takács Tibor került be. Albert Flórián aranylabdás labdarúgót tiszteletbeli elnöknek választották meg a küldöttek, meghatározatlan időre.

A szavazás részben formaság volt, ugyanis az elnökségi tagságra felterjesztettek közül éppen 11-et támogatott jelöltnek a küldöttgyűlés. A két megmaradt elnökjelölt, Dámosy és Sipos bekerült az elnökségbe.

Sipos Jenő ezt követően visszalépett, s arra kérte a tagokat, hogy riválisát támogassák. Ezután ellenszavazat és tartózkodás nélkül választották elnöknek Dámosy Zsoltot. "Gyerekként soha nem gondoltam volna, hogy nemcsak szurkolóként tudom segíteni szeretett klubomat, a Ferencvárost. Összes vállalkozásomat feladom erre a négy hónapra, hogy kizárólag az FTC megmentésére tudjak koncentrálni. Úgy vélem, ennyi idő alatt elválik, sikerül-e jó útra téríteni a klubot. És hogy mit ígérhetek? Csak azt, amit Winston Churchill: vért, verítéket és könnyeket, de azt hiszem, ezt az elnökség tagjai kivétel nélkül tudják. Nagyon kemény munka vár ránk" - mondta megválasztása után Dámosy.

Az új elnök mandátuma alatt a klub teljes átvilágítását és annak nyilvánosságra hozatalát, valamint az úgynevezett túlélési terv elkészítését tűzte ki célul. A múltat értékelve kifejtette, hogy nem kívánja kritizálni elődje, Ináncsy Miklós munkáját, mert januárban lehetetlen helyzetben vette át az egyesület irányítását.

Ugyanakkor egy másik korábbi elnökkel, Furulyás Jánossal szemben már kritikát fogalmazott meg: "Várszegi Gábornak velem nem lett volna olyan egyszerű dolga, amikor kiszállt az egyesületből, illetve nyilvánvaló, hogy akkoriban számos rossz döntés született."

A IX. kerületi 107 éves klub és a Magyar Labdarúgó Szövetség fennálló vitájával kapcsolatban kitért a válasz elől, ugyanakkor azt megjegyezte, több ügyvéddel fogja tanulmányozni a kialakult helyzetet, azaz szerinte nem lesz egyszerű dolga a másik félnek. Az FTC azért fordult bírósághoz, mert szerinte a labdarúgócsapat jogszerűtlenül nem kapta meg az élvonalbeli indulási engedélyt.

A jövővel és a költségvetéssel kapcsolatban Dámosy fontosnak tartotta elmondani, hogy növelni kell a bevételeket, ugyanakkor a klub az ő irányítása alatt semmiképpen sem fog többet költeni, mint amennyi a bevétele.

"Lehet, hogy az alkalmazottak kevesebbet keresnek majd, lehet, hogy a belépők drágábbak lesznek, de csak így lehet rendbe hozni a költségvetést. Ezt mindenkinek meg kell értenie. Előbbi intézkedés a túlköltekezés megakadályozását, utóbbi a bevételek növekedését szolgálná. Ha ezek nem következnek be, lehúzhatjuk a rolót" - mondta Dámosy, aki kitért arra is, hogy a szóbeszédeket elkerülendő, minden a nyilvánosság előtt fog zajlani, ahogy az szerdán a küldöttgyűlésen is történt.

Dámosy szerint jelenleg talán az tűnik a legcélravezetőbb megoldásnak a stabilitás eléréséhez, hogy az egyesület eladja a labdarúgócsapatot működtető zrt. részvényeit, ugyanakkor ő inkább csak egy részét értékesítené az értékpapíroknak, éppen a távolabbi jövő érdekében.