Vágólapra másolva!
Magyar vagy külföldi? Az edzőkre vonatkozó kérdés évek óta élénken foglalkoztatja a hazai labdarúgás iránt még érdeklődők táborát. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül tekintjük át a hazai fociban felbukkant külhoni trénerek tevékenységét. Tegyen velünk kispesti időutazást, látogasson el Békéscsabára és Székesfehérvárra, és kukkantson bele a jelen soproni hétköznapjaiba!

Szima Gábor, a DVSC-TEVA elnöke igen éles kritikát fogalmazott meg a magyar labdarúgóedzőkkel szemben, miután csapata búcsúzni kényszerült a Bajnokok Ligája idei küzdelmeiből. Az elnök szerint probléma van a magyar edzők felkészültségével, és a Rabotnicki elleni kudarc fő okát abban látta, hogy a játékosok nem érték el csúcsformájukat.

Bár Szima kiemelte, hogy a Loki élén dolgozó szakmai stáb a legjobb Magyarországon, Supka Attila vezetőedző - aki a megelőző két bajnoki évadban aranyéremig vezette együttesét - bizalmatlanságra hivatkozva felajánlotta lemondását. Így a Borsodi Liga harmadik fordulója óta a cseh válogatott korábbi másodedzője, Miroslav Beránek irányítja a debreceni focicsapatot. A cseh edző mérlege az elmúlt öt fordulóban négy győzelem mellett egy vereség, amelyet a csapat épp a legutóbbi játéknapon, a Tatabánya vendégeként szenvedett el. Jelenleg a Debrecen az élen álló Zalaegerszegtől három ponttal lemaradva a tabella harmadik helyét foglalja el, és az idei bajnoki cím egyik esélyese.

Külföldi edzőt foglalkoztat az Újpest is, a belga származású Valére Billen személyében. Az újpestiek felkészülését egy sor meghatározó játékos sérülése (Tóth Norbert, Füzi Ákos), illetve eligazolása (Vanczák Vilmos) nehezítette. Ráadásul legveszélyesebb támadójuk, Rajczi Péter klubkeresése is jócskán elhúzódott. Rajczi végül maradt, de az alapozás nagy részét kihagyta. A belga szakvezető nem akar a klubhoz édesgetni magyar sztárokat, bízik a fiatalokban, és ez a hozzáállás sokak számára szimpatikus. Az Újpest hét forduló után megszerzett tizenhárom pontjával ötödik a táblázaton.

A Budapest Honvéd FC a bajnoki tabella tizennegyedik, kiesést éppen elkerülő helyén áll. A kispadon 2005 óta az olasz szakember, Aldo Dolcetti ül. Bár a Honvéd helyezése korántsem hízelgő, az éllovas ZTE, és a harmadik Debrecen ellen is csak minimális gólkülönbséggel kaptak ki, míg az Újpesttel döntetlent játszottak. Ezeket az eredményeket tekintve a Honvéd jó úton halad, ráadásul a csapat átlagéletkora nem éri el a 24 évet. A klub külföldi edző alkalmazása terén az egyik legrutinosabbnak számít a magyar élvonalban.

Utolsó bajnoki címét a finn Martti Kuusela irányításával nyerte még 1993-ban. Abban az évben, a BEK-ben a Manchester United állította meg az Illés Béla nevével fémjelzett piros-feketéket. Kuusela mester a bajnoki címmel a legsikeresebb külföldi edzőnek mondhatja magát Magyarországon.

A következő idényben ezüstéremig jutott a csapat, egy másik külföldi edző, Dimitrije Davidovic vezetésével. A klub életébe ekkor egy sikerektől mentes korszak köszöntött be. 2002-ben négy különböző szakvezető is ült a Honvéd kispadján, köztük hét mérkőzés erejéig a román Ioan Patrascu is. A nehezebb időszak végén a korábbi tizenháromszoros magyar bajnok kiesett az élvonalból, ahova 2005-ben tudott visszakerülni. Azóta egy új csapat építése a cél, amely képes lehet arra, hogy a klub hírnevén esett csorbát kiköszörülje.