Vágólapra másolva!
Pénteken 18 órakor a Roosevelt téren hat magyar labdarúgócsapat - Ferencváros, Újpest, Budapest Honvéd, Debrecen, Diósgyőr és Fehérvár - szurkolói tartanak a tervek szerint békés tüntetést, mellyel a sportág honi irányítóinak alkalmatlanságára kívánják felhívni a figyelmet, és egy petíciót is átadnak a 2012-es Európa-bajnokság rendezésének feltételeit vizsgáló UEFA-szemlebizottságnak. A delegáció ma Székesfehérvárra, majd Győrbe látogatott.

A székesfehérvári Sóstói Stadionban tartott multimédiás prezentációk alkalmával a bizottság az épülő repülőtérről, a közlekedés feltételeiről, a szálláshelyekről informálódott. Ezt követően Koltai Zsuzsanna, a stadion tervezője számolt be a létesítmény adottságairól, bővíthetőségéről, és válaszolt a szemlebizottság tagjainak kérdéseire. A tanácskozást követően a vendégek megtekintették az aréna főlelátóját, illetve a vele egybeépült főépületét.

Ezután a küldöttség egyik fele a 11-es helyi járatos autóbusszal a központba utazott, ahol rövid városnézés szerepelt a programban, a delegáció másik három tagja pedig Balatonkenesére repült, hogy megtekintse az egyik lehetséges szálláshelyet, amelyet a VIP-vendégeknek szánnának. A helyben maradók a Városházán is látogatást tettek, majd a szálláslehetőségek felmérésével zárták a délelőttöt.

Az európai szövetség szakemberei a látogatások közben nem nyilatkoznak, Kisteleki István, a magyar labdarúgás első embere azonban már röviden értékelte az első bő egy nap, a debreceni és a székesfehérvári látogatás tapasztalatait. "Debrecenben jó benyomásokkal gazdagodtak az UEFA-delegáció tagjai, a székesfehérvári fogadtatás pedig mindezt fokozza. Most nem csupán terveket nézegetünk, hanem valóban itt állunk a kézzel fogható stadionban, ahol meg tudjuk mutatni, hogy miből mi lesz, mit milyen módon tudunk már bővíteni. Olyan ponton állunk, ahol az UEFA szakemberei is láthatják: egy-két éven belül színvonalas helyszíne lehetne Fehérvár az Európa-bajnokságnak. Nagyon szigorúak a vendégek, mindenre kíváncsiak, többek között például arra is, hogy egy harmincezres nézősereget hány perc alatt, milyen útvonalon lehet kiterelni a stadionból. Hiszünk abban, hogy sikerrel járunk, és az Eb-rendezés a magyar labdarúgásnak is óriási lökést adhat" - mondta az MLSZ-elnök a stadionban.

Délután egy katonai helikopteren Győrbe repült a delegáció, amelyet többek között Molnár Péter, Győr sportigazgatója és Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, volt világhírű FIFA-játékvezető köszöntött a repülőtéren. A küldöttség ezután a városházára hajtat, ahol előbb Kun András, Győr alpolgármestere tart prezentációt a vendégek számára, majd utána Balogh József polgármester fogadja az UEFA illetékeseit. Ezt követően kétfelé válik a küldöttség, az egyik fele az átépítés alatt álló ETO-stadionnal és a fejlesztési tervekkel ismerkedik, a másik csoport pedig a szálláslehetőségekről és a leendő szurkolói központról tájékozódik.

Pénteken Budapesten ér véget a szemle, ahol a bizottságnak terveik szerint egy petíciót adnak át azok a szurkolók, akik 18 órakor a Roosevelt téren hat magyar csapat - Ferencváros, Újpest, Budapest Honvéd, Debrecen, Diósgyőr és Fehérvár - képviseletében tüntetnek "a sportág honi irányítóinak alkalmatlansága miatt".

"Az eddigi visszajelzések alapján valószínűsíthető, hogy még több klub szimpatizánsa csatlakozik hozzánk" - mondta Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSZSZ) elnöke, a demonstráció főszervezője. "Azt nem lehet megjósolni, hányan leszünk, de nem is ez a lényeg. Be akarjuk bizonyítani, hogy a szövetség illetékeseinek állításával szemben nem vagyunk csőcselék, hiába akarnak annak beállítani minket. Az UEFA-t is tájékoztattuk a demonstrációról, egyelőre nem kaptunk választ. A petíciónkat mindenképpen eljuttatjuk a szemlebizottság tagjaihoz, ha másként nem megy, akkor két-háromfős küldöttség elviszi a delegátus budapesti szálláshelyére."

Magyar hozzátette: a távlati cél, hogy a szövetség tekintse partnernek a szurkolókat és ne kezelje ellenségként őket. "Magyarországon példa nélküli összefogás alakult ki a korábban egymáshoz ellenségesen viszonyuló drukkerek között is, ami azt mutatja, hogy a szurkolók elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. A békés demonstrációnk célja, hogy felhívjuk az európai és a magyar szövetség figyelmét a tarthatatlan állapotokra."