Vágólapra másolva!
Este hat órától négy-ötszáz szurkoló vonult fel a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Roosevelt téren, hogy átadja a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezés-feltételeit vizsgáló UEFA-szemlebizottság tagjainak azt a petíciót, amelyben a hat klub - a Ferencváros, az Újpest, a Honvéd, a Diósgyőr, a Debrecen és a Fehérvár - hívei a sportág hazai irányítóinak alkalmatlanságára kívánták felhívni a figyelmet.

A demonstráció békés volt, a teret több tucat rendőr biztosította. A drukkerek több transzparenst is kifeszítettek, melyeken a magyar-horvát közös Eb-rendezés és a magyar futballvezetők ellen tiltakoznak.

"Új makettek? Rendezzünk gombfoci Eb-t!" - olvasható az egyik kiíráson, míg egy másik szerint "A fociért élünk, nem belőle". A drukkerek egy drapérián üzentek az UEFA szemlebizottságnak is, melyen az Eb logója mellett az alábbi felirat látható: "Say no, mondj nemet!"

Ezenkívül látható volt még "Hol a törvényesség?" és "Nagy hazug Kisteleki" felirat is. A drukkerek kórusban szidták a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) és annak elnökét, Kisteleki Istvánt.

A demonstráció főszervezője, Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSZSZ) elnöke a jelenlévő mintegy 500 szurkolókhoz szólva arról beszélt, hogy a drukkereket az MLSZ nem tekinti egyenrangú partnernek.

Beszélt a stadionok lehangoló állapotáról, arról, hogy a nyújtott szolgáltatások és a magyarországi mérkőzések alacsony színvonalához képest indokolatlanul drágák a belépőjegyek, és bírálta a magyar futballvezetőket, akik "számtalan érthetetlen, következetlen és igazságtalan döntéssel sújtották" a drukkereket.

Magyar a tüntetés végén azt mondta: a korábban szembenálló szurkolói csoportok egységesen léptek fel egy közös célért, megmutatták, hogy súlyos hiba csőcseléknek beállítani őket. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megfelelő kapcsolatot kialakítani a szövetséggel, és az eddigieknél sokkal komolyabban veszik az illetékesek a drukkereket.

Az FSZSZ vezetője nem tudta megmondani, hogy egy esetleges vezetőségváltás az MLSZ-ben megoldhatja-e a helyzetet. Úgy vélekedett: nem a személyeken, hanem a felfogáson van a hangsúly, ez utóbbin kellene változtatni.

Az MLSZ közleményben reagált a tüntetésre: "Az MLSZ elnöke - a 2012. évi labdarúgó Európa-bajnoki pályázati bizottsággal közösen - a Sofitel Hotel közelébe tervezett szurkolói tüntetésről közvetlenül Magyarországra érkezésükkor tájékoztatta az UEFA delegációjának tagjait.

A tekintélyes szakvezetők közölték, hogy nem kívánnak beleszólni a magyar labdarúgás belügyeibe. Arra kérték vendéglátóikat, hogy más szállodában helyezzék el őket. A petíciót az MLSZ képviselője a Sofitel Hotel előtt átvette, és azonnal továbbította az éppen az UEFA képviselőivel tárgyaló Kisteleki Istvánnak. Az MLSZ elnöke a petíciót megismertette az UEFA szakvezetőivel, akik leszögezték: nem szándékuk és nem feladatuk az MLSZ és a szurkolók kapcsolatát minősíteni."