Vágólapra másolva!
Megint kiderült, hogy ha a magyar labdarúgásról van szó, akkor mindig van lejjebb, nemzeti tizenegyünk ezúttal Máltától kapott ki 2-1-re Európa-bajnoki selejtezőn. Igaz, Vanczák Vilmos kiállítása miatt a 37. perctől emberhátrányban játszott Bozsik Péter csapata, de ez a vereség így is szégyenteljes, a szigetország csapata 1982 után tudott ismét nyerni Eb-selejtezőn.

Európa-bajnoki selejtező, C csoport, 4. forduló:
Málta - Magyarország 2-1 (1-1)
La Valletta, 4500 néző
v.: Ver Eecke (belga)
Málta: Haber - Scicluna, Wellman, Said, Dimech - Agius (Pullicino, 82.), Mallia (Cohen, 64.), Sammut, Pace - Schembri (Scerri, 73.), Mifsud.
Magyarország: Király - Fehér Cs (Halmosi, 76.)., Juhász, Vanczák, Leandro (Kiss Z., 46.) - Gera, Tóth B., Dárdai, Huszti - Szabics (Czvitkovics, 61.), Torghelle.
gól: Schembri (13., 52.), illetve Torghelle (19.)
sárga lap: Sammut (87.)
kiállítva: Vanczák (37.)

Ismerős szituáció várt szerda este Bozsik Péter csapatára, hiszen még az első fordulóban Norvégia tudott nyerni a Szusza-stadionban, akkor négy nappal később Boszniában talpra állt a gárda, és az előzmények ismeretében meglepő, 3-1-es győzelmet aratott.

Most a törökök elleni vereség után kellett volna három pontot szerezni, és bár Málta ellen még idegenben is a mieink számítottak esélyesnek, nem árt az óvatosság, hiszen bár elcsépelt közhely, de mégis nagy igazság, hogy sehol, senki ellen nem lehet biztosra menni. Hogy ezúttal hevesebb támadásokat várhattunk, mint a félholdasok ellen, arra garancia, hogy Torghelle mellé bekerült Szabics is a csatársorba.

Bozsik Péter azt hangsúlyozta a találkozó előtt, hogy szellemes akciókkal lehet megbontani a masszív máltai hátsó alakzatot, és sokkal többet várt a szélsőinktől. Éger sérülése miatt Vanczák került a védelem közepére, bal oldalon pedig Leandro futott ki a pályára, annak ellenére, hogy előzetesen inkább Halmosi játékára lehetett számítani.

Első félidő

2. perc: Huszti ment el a bal oldalon, a beadást Gera fejelte középre, ahol Torghelle kezére pattant a labda, így kifelé ítélt szabadrúgást a belga bíró.

4. perc: Gera, Torghelle és Szabics gurigázta ki a máltai védelem bal oldalát, de egy hazai védő szögletre mentett, ami veszélytelenre sikeredett.

10. perc: Királynak akadt dolga, Agius vállalta el vagy 30 méterről, amit a magyar portás oldalra öklözött.

13. perc: vezetnek a hazaiak. Egy előrevágott labdára Mifsud és Juhász rajtolt, mindketten a földre huppantak, de a máltai csatár felpattant, és lőtt, Király a léc segítségével hárított, de a kipattanóra üresen érkezett Schembri, aki ballal az üres kapuba passzolt, 1-0.

16. perc: Huszti került helyzetbe Torghelle finom mozdulatát követően, de ahelyett, hogy középre passzolt volna, spiccel a kiinduló kapust találta telibe.

19. perc: Huszti elé pattant vissza a labda a bal oldalon, így végignyargalhatott a Hannover légiósa, majd jól tálalt középre, ahol Torghelle a kapust megelőzve csúsztatott a kapuba, 1-1.

23. perc: Torghellének megjött a lövőkedve, Szabicstól kapta vissza a labdát egy kényszerítő után, aztán éles szögből ballal tüzelt, de kaput nem talált.

25. perc: megint Mifsud csomózta össze a magyar lábakat, majd 17-ről ráküldte, Király bravúrral tolta ki a labdát a jobb sarok elől, aztán szerencsénkre a kipattanóról lemaradt Schembri.

32. perc: Huszti beadása Leandrót találta meg, de a debreceni védő hosszan vette le a labdát, így odalett a helyzet.

33. perc: Haber kapus akciózott önveszélyesen a máltai kapu előtt, kétszer is bátran öklözte el a labdát, ami harmadszorra Huszti elé került, aki 14 méterről lőtt, de megint Haber volt a főszereplő.

37. perc: egy hosszú labdára Mifsud és Vanczák indult, talán begurult volna a labda Királyhoz a 16-oson belülre, de Vanczák lerántotta a legveszélyesebb máltait, így piros lapott kapott a belga játékvezetőtől.

41. perc: Mifsud azt csinál, amit akar, Mallia ívelésével vezette a labdát Királyra, de szerencsénkre elkapkodta a helyzetet, és a jobb sarok mellé gurított.

43. perc: nem panaszkodhatunk a szerencsére, Mifsud ezúttal Dárdait játszotta át, a begurítást Sammut lőtte a bal kapufára (a bevetődő Tóth is beleért), aztán Mallia próbálkozhatott, és Király másodjára ölelte magához a játékszert.

44. perc: Gera hibázott óriási ziccerben, Szabics passza után ballal, gyengén a kapusba passzolt 8 méterről.

45. perc: Huszti végezhetett el szabadrúgást, kapura is csavarta, de a labda a háló tetején pihent meg.

Mozgalmas első félidőt játszott a két csapat, a mieink kezdtek aktívabban, de hiába volt a labdabirtoklásbeli fölény, egy gyors kontra végén az egyszemélyes máltai veszedelem, Mifsud találta el a kapufát, aztán a kipattanót Schembri passzolta a hálóba. Egy fokozattal feljebb kapcsolt a magyar tizenegy, Huszti még a kapusba lőtt, de aztán pár perc múlva remekül ívelt Torghelle fejére, aki egyéves góltalansági sorozatát törte meg egy szép fejessel.

Kezdődhetett minden elölről, ami nehezítette a helyzetünket, hogy Mifsudot nem tudták tartani védőink, a Norvégiában légióskodó apró termetű csatár folyamatosan felfűzte játékosainkat, és csak Királyon, a kapufán, valamint Mifsudon múlt, hogy nem kerültünk újra hátrányba.

Létszámban azonban sajnos megfogyatkoztunk, Vanczák rántotta le Mifsudot, de még így is előnnyel vonulhattunk volna a szünetre, ha Gera nem a kapusba passzol ordító ziccerben.

Második félidő

46. perc: Kiss Zoltán érkezett Leandro helyére.

47. perc: Torghelle két csel után Szabicshoz passzolt, aki nem fordult kapura, inkább visszagurított Fehérnek, aki 15 méterről belsővel mellé helyezett.

52. perc: Agius indításával a leshatárról induló Schembri lépett ki, Király teljesen feleslegesen futott ki a kapujából, a máltai elvitte mellette a labdát, aztán ballal az üres kapuba gurított, 2-1.

60. perc: Gera passzolt Torghellének, aki 13 méterről, kiszorított helyzetből bombázott mellé.

61. perc: Szabics helyére jött Czvitkovics, aki egy mutatós lövéssel debütált, Haber pedig nem kevésbé szép mozdulattal ütötte szögletre a labdát.

64. perc: az első máltai csere, Mallia le, Cohen be.

66. perc: egy máltai szöglet után Sammut csúsztatott a rövid oldalon, a hosszún két hazai játékos egymást zavarta, és így ezt is megúsztuk.

69. perc: a szokásos forgatókönyv, a hazaiak előrepüfölték a labdát, Mifsud Schembrit találta meg, aki az égbe lőtt.

73. perc: Dusan Fitzel lehozta a kétgólos Schembrit, és Scerrit küldte pályára.

74. perc: Dárdai mentett óriásit, miután Mifsud nyargalt magányosan a kapunk felé.

76. perc: sajnos tizenegyet nem lehet cserélni, így csak a harmadik magyar változást regisztrálhatjuk: Fehér Csaba foglalhatott helyet a kispadon, a Halmosi szállt be a hajrára.

79. perc: Mifsud 142. alkalommal futotta le a védőinket, lövését Király lábbal védte, de a kipattanó Scerri elé került, aki a Földközi-tengerbe bikázta a labdát 6 méterről.

82. perc: Pullicino az utolsó máltai csere, a csapatkapitány Agiust váltja.

87. perc: Sammut buktatta Czvitkovicsot, itt a meccs első sárgája.

91. perc: a törökök elleni meccshez hasonlóan Juhászt előreküldte Bozsik Péter, ő próbálta elvinni a labdát Haber mellett, de a kapus jó ütemben lépett ki, és szögletre mentett.

92. perc: Halmosi tűzte rá 20 méterről, de nem találta el a kaput.

93. perc: vége...

A második félidőt megint mi kezdtük jobban, de a máltaiak folytatták a világ legegyszerűbb taktikájára épülő játékukat, a két gyors csatárt hosszú, a védelem mögé belőtt labdákkal futtatták, és ez meghaladta a magyar hátvédsor képességeit. Az más kérdés, hogy a vendéggólhoz kellett Király érthetetlen kifutása is, de ettől még tény, Mifsud és Schembri nevét sokáig megjegyzi majd minden magyar szurkoló.

Az első félidőben még többé-kevésbé működő rövidpasszos játék csődöt mondott, Huszti és Gera is szenvedett, és csak a hazaiaknak köszönhettük, hogy maradt remény az egyenlítésre. A végén Bozsik megint előrevezényelte Juhászt, de ő sem tett csodát, így aztán La Vallettát is feljegyezhetjük a magyar futball Mohácsai közé, Bern, Marseille, Irapuato, Vaduz és az Üllői út mellé...

Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Nagyon nehéz egy ilyen meccs után bármit is mondani. Hosszabb elemzésre most nem vállalkoznék. Mifsud kikapcsolását nem sikerült megoldanunk, tíz emberrel, ellenfelünk vezetésénél mindent megtettünk az egyenlítésért, ez azzal járt, hogy hátul nagyon kinyíltunk, amit a máltaiak veszélyes kontrákkal jól kihasználtak."

Dusan Fitzel, a máltai válogatott szövetségi kapitánya:
"Kettős a boldogsáom: egyrészt nagyon hosszú idő után nyert újra tétmeccset a máltai válogatott, ma este emiatt óriási örömöt okoztunk szurkolóinknak. A másik ok, hogy beért a munkánk, szakmai stábunk két hétig elemezte a magyarok játékát, a legapróbb részletig kidolgoztuk a taktikát, amit a játékosok maximálisan betartottak."

A csoport másik két mérkőzésén:
Törökország - Moldova 5-0 (3-0)
Törökország: Rüstü - Cetin, Hamit Altintop, Gökhan, Mehmet Aurelio - Gökdeniz (Metin, 60.), Arda (Nihat, 72.), Ibrahim, Sabri - Tuncay, Hakan Sükür (Halil Altintop, 81.).
Moldova: Pascenco - A. Epureanu (Corneenco, 46.), Catinsus, Testemitanu, Olexici - S. Epureanu (Dadu, 63.), Ivanov, Covalciuc, Gatcan - Rebeja, Rogacsov.
gól: Hakan Sükür (35., 37., 43., 73., a másodikat 11-esből), Tuncay (68.)

Bosznia-Hercegovina - Görögország 0-4 (0-1)
Bosznia-Hercegovina: Hasagic (Tolja, 46.) - Silic (Ibricic, 69.), Bajic, Papac - Bajramovic, Grlic Grujic, 61.), Barbarez, Hrgovic - Misimovic - Bartolovic - Skoro.
Görögország: Nikopolidisz - Anatolakisz, Kirgiakosz, Fisszasz, Szeitaridisz (Pacacoglu, 57.)- Ancasz, Alekszopulosz, Karagunisz, Baszinasz - Dzsannakopulosz (Amanatidisz, 89.), Hariszteasz.
gól: Hariszteasz (8., 11-esből), Pacacoglo (82.), Szamarasz (85.), Kacuranisz (90.)
kiállítva: Papac (Bosznia, 50.)