Vágólapra másolva!
Bozsik Péter, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a labdabirtoklás önmagában kevés volt Málta legyőzéséhez a szerdai, Európa-bajnoki selejtezőn, melyen együttese 2-1-es vereséget szenvedett. Magyarország először kapott ki Máltától, amely a 144. helyen áll a világranglistán.

Forrás: [origo] Bozsik elemzi a vereség okait

"Jól kezdtük a meccset, mi irányítottunk, nálunk volt többet a labda" - mondta az MLSZ-től származó információ szerint a találkozót követő sajtótájékoztatón a magyar szakember. "A hazaiak váratlanul szereztek vezetést, de hamar válaszoltunk rá, és ekkor úgy gondoltam, képesek lehetünk a fordításra, bár Mifsud kikapcsolása már ekkor is nehézséget okozott rutintalan belső védőinknek. Vanczák kiállítása után nagyon nehéz helyzetbe kerültünk."

Bozsik szerint az emberhátrány ellenére a második játékrész elején még nem volt probléma a csapat játékával. "Nem kezdtük rosszul a második félidőt, ám sajnos korán kaptunk egy újabb gólt. Emberhátrányban kellett kitámadnunk, a vendéglátók pedig remekül kihasználták a szabad terület által adódó lehetőségeket. Beívelték mögénk a labdákat és gyors támadóik révén több veszélyes helyzetet is kialakítottak."

"Málta leigázta Magyarországot" - harsogja a vallettai The Times címlapja, a cikk alcíme szerint "Schembri góljai véget vetettek a 13 éves várakozásnak" - már ami a tétmérkőzésen való győzelmet illeti.

Szégyenkezhet is a magyar válogatott: Málta együttese korábban csupán háromszor nyert tétmeccset: 1975-ben a görögök ellen (Eb-selejtező), 1982-ben Izland ellen (Eb-selejtező) és 1993-ban az észtek ellen (vb-selejtező). Hazai pályán 21 évvel ezelőtt sikerült utoljára diadalmaskodni...

Leírhatatlan öröm, extázisban ünneplő játékosok - nagyjából ez áll a Kevin Azzopardi jegyezte cikkben. "Málta történelmi győzelmet aratott, s egyben véget vetett a magyar Eb-reményeknek" - vonja meg a meccs végső tanulságát.

"Fantasztikus teljesítményt nyújtottunk. A korai vezetés megnyugtatta játékosaimat, s bár az ellenfél gyorsan egyenlített, a csapat továbbra is jól összepontosított. A piros lap volt a meccs fordulópontja, ez csak tovább erősítette játékosaim önbizalmát, főleg támadásban" - vélte Dusan Fitzel, a máltaiak cseh kapitánya.

A külföldi hírügynökségek meglepetten tálalták a magyarok vereségét, megemlítve, hogy a szigetországi kiscsapat több mint két évtizede nem nyert Eb-selejtezőt. A Reuters kiemeli, hogy Málta hosszú győzelemínségnek vetett véget Ta'Qaliban, miután utolsó Eb-kvalifikációs diadalát 1982-ben aratta Izland ellen, az olaszországi Messinában. Andre Schembri a jelentés szerint történelmi gólt szerzett az 52. percben a korábbi világbajnoki döntős Magyarország ellen.

Focistáink az RTL Klubot is büntették/szorakozas/teve/20061011focistaink.html

A brit hírügynökség megfogalmazása szerint az "este legnagyobb szenzációját" szolgáltató meccsen - szerdán még 21 Eb-selejtezőt rendeztek - a világ egykor legjobb együttese újabb mélypontra süllyedt.

Az eddigi négy találkozón három pontot szerző magyarok a következő selejtező mérkőzésüket jövőre, március 27-én vagy 28-án játsszák hazai pályán Moldovával.

Bejött a pesszimizmus

A két legutóbbi Eb-selejtezőt megelőzően arra kértük olvasóinkat, tippeljenek, hány pontot szerez az együttes Törökország és Málta ellen. Közel 18 ezer voks érkezett, a legtöbben hat, illetve három pontot vártak (27, illetve 26 százalék), a 11 százalék úgy vélte, a boszniai siker annyira fellelkesíti a társaságot, hogy a négy pont sem elérhetetlen.
A pesszimistább 11 százalék egy ikszet kalkulált, két pontot mindössze 3 százalék remélt. S hogy a magyar labdarúgásba vetett pesszimizmus nem alaptalan, arra az a 12 százalék, közel kétezer szavazó a bizonyíték, aki nullát várt. Bejött.



[origo] / (MTI)