Vágólapra másolva!
Az angol másodosztály klubjai jelenleg öt magyar futballistát foglalkoztatnak. A West Bromwich Albionban szereplő Gera Zoltán újra formába lendült, a legutóbbi játéknapon a támadó nem mindennapi gólt szerzett a Crystal Palace elleni idegenbeli bajnokin, jelentős bosszúságot okozva ezzel a Kristálypalota magyar válogatott hálóőrének, Király Gábornak. De mi a helyzet a többi magyar légióssal? Buzsáky Ákos a hónap játékosa lett a Plymouthnál, míg a Wolverhamptonban nem sok szerephez jut Gyepes Gábor és Rósa Dénes.

Gera Zoltán, akit hazánkban háromszor is az év labdarúgójának választottak (2002, 2004, 2005), remekül mutatkozott be új edzőjének, Tony Mowbraynek, hiszen a találkozó 45. percében védőjét és Királyt megelőzve csukafejessel vette be a londoniak kapuját. A magyar támadó középpályás végig a pályán volt, és saját elmondása szerint is jól ment neki a játék. A West Brom két meccset nyert egymás után, így feljött a bajnoki tabella harmadik helyére, és reális esélye van visszajutni a legfelső osztályba, bár a szezon végéig még sok mérkőzés vár Geráékra.

A legjobb magyar játékos formája kétségtelenül befolyásolja csapata játékát, idén már három találatnál jár a bajnokságban, így nem csoda, ha több Premier League-ben szereplő klub is érdeklődik iránta. Legutóbb épp a jelenleg negyedik helyen álló Portsmouth jelentkezett be Geráért, ám a klub vezetése ragaszkodik hozzá, ezért meglehetősen borsos árat kell fizetni annak a kérőnek, aki komolyan meg akarja szerezni a 2004/2005-ös szezonban a Premiership álomcsapatába is beválasztott magyar futballistát.

Magyarország jelenlegi első számú kapusa, Király Gábor iránt is töretlen a bizalom csapatában. Kirobbanthatatlan a Crystal Palace kapujából, ahol mérkőzésről mérkőzésre jó teljesítményt nyújt. Kedden a West Bromwich kétszer is túljárt az eszén, de a találkozó után nyilatkozó Gera szerint a magyar hálóőr volt a londoniak legjobbja, nagyszerű védésekkel vétette észre magát, azaz nem rajta múlt a vereség. A dél-londoni gárda tizedik, három pontra van a rájátszás, hatra a feljutást érő helytől.

A válogatottban állandóan szerepet kapó játékosokhoz képest kevesebbet hallani Buzsáky Ákos teljesítményéről, pedig a 24 éves magyar középpályás brillírozik klubjában, a Plymouthban. Buzsáky ágyékműtéten esett át a nyáron, így nincs még tökéletes erőnléti állapotban, szeptemberben mégis őt választották a hónap legjobb játékosának csapatánál, ráadásul meggyőző fölénnyel, hiszen a szavazók 48 százaléka voksolt rá.

A Championship éllovasa, a Cardiff City ellen a szünetben cserélték be, ám csapata ekkor már háromgólos hátrányt szedett össze. Buzsáky a középpálya bal oldalán kapott szerepet, ahol több jó megmozdulása is volt, képes volt lendíteni a Plymouth játékán, így a mérkőzés végén 3-3-at mutatott az eredményjelző. Ez a döntetlen is hozzájárult Buzsákyék jó szerepléséhez a bajnokságban, a következő fordulót a hatodik helyről várhatják.

A következő körben, október 22-én Gera Zoltánék ellenfele a két magyart is soraiban tudó Wolverhampton lesz. A meccs valódi rangadónak számít, mivel a Wanderers azonos pontszámmal, közvetlenül a West Brom mögött a tabella negyedik helyét foglalja el. A Wolvesnál azonban Gyepes Gábor és Rósa Dénes szereplése sem sikertörténet, mivel egyikük sem élvezi Mick McCarthy edző bizalmát, eddig még pályára sem léptek a 2006/2007-es bajnoki évadban.

Konkoly Gábor