Vágólapra másolva!
A 2-1-es máltai Eb-selejtezős vereség után összegyűjtöttük az utóbbi 10 év legnagyobb magyar futballkudarcát, egyszersmind megkérdeztük olvasóinkat, miképp vélekednek labdarúgásunk jövőjéről. Többen kifogásolták, hogy bár világversenyen 20 éve nem vettünk részt, mégsem tettünk említést az 1986-os vb óta elért sikerekről. Egyáltalán, vannak ilyenek? Elővettük a nagyítót, és valóban találtunk egy-két olyan meccset, amire pár pillanatig büszkék lehettünk. Azért csak pár pillanatig, mert a fellángolásokat szinte minden esetben egy újabb nagy pofon követte. Elsőként - a klubfutballt egyelőre kispadra ültetve - a válogatott szívdobogtató meccseit gyűjtöttük össze, a legjobb 10-et pedig sorrendbe is tettük.

Bár előző cikkünkben a mexikói vb-n a szovjetektők elszenvedett 6-0-s vereségtől a máltai 2-1-es betliig tartó időszakot vizsgáltuk, pár meccset érdemes felidézni a 20 éves "sikersztori" felsorolása előtt. Az 1982-es spanyolországi világbajnokságon még kinn volt a magyar válogatott, s rég nem látott nagy gólkülönbségű győzelmet aratott El Salvador ellen, hiszen 10-1-re nyert. Utána Nyilasiék kiestek a csoportból, hiszen Argentína 4-1-re verte a mieinket, Belgium ellen pedig hiába vezettünk 1-0-ra, végül az 1-1 kevés volt az üdvösséghez.

Négy évre rá jött az 1986-os esztendő, amely szintén fellángolással kezdődött, március 16-án barátságos meccsen 3-0-ra legyőztük a sportág első számú nemzetét, Brazíliát. A focinkhoz azóta is egyfolytában kegyetlen sors válasza június 2-án érkezett meg, amikor Szovjetunió csapata 6-0-ra kiütötte Eszterházy Mártonékat a mexikói világbajnokságon.

Bár Kanadát még sikerült legyőzni 2-0-ra, a franciák 3-0-val hazaküldték Mezey György tanítványait, a magyar foci pedig azóta sem kelt fel Csipkerózsika-álmából. Az örök magyarfoci-optimisták legalábbis ebben bíznak, hogy egy rossz álom csak az, amit a kedvencek az elmúlt húsz évben produkáltak, és nemsoká' újra "jönni fognak" az eredmények.

1986 után nem nagyon jöttek. Az 1988-as németországi Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában a későbbi győztes Hollandia és - a sokkal későbbi győztes - Görögország is megelőzte a mieinket, mai szemmel talán egy eredményt lehet kiemelni, a lengyelek elleni 5-3-as hazai diadalt (Détári Lajos ezen a meccsen lőtte emlékezetes, cimbalomszöges szabadrúgás-gólját).

Az 1990-es olaszországi világbajnokság kvalifikációs sorozatában a spanyolok és az írek végeztek Magyarország előtt, Máltával kétszer ikszeltünk, így a csoportelső Spanyolország elleni hazai 2-2-es remit pláne jó eredményként érdemes megemlíteni. Ugyanebben az évben egy vb-résztvevő ellen azért csak sikerült bizonyítani, a Higuitával és Valderrámával felálló Kolumbiát - barátságos meccsen - 3-1-re legyőzték Kovács Kálmánék.

Forrás: MTI

Volt idő, amikor Kiprichék sűrűn ünnepelhettek

Hogy örülnénk manapság egy Törökország elleni 4-1-es sikernek, a németországi sikerrel végződött mundial után, barátságos meccsen ez 16 éve sikerült - idén már papírforma volt, hogy a törökök Eb-selejtezőn 1-0-ra simán nyertek vendégként futballozva.