Vágólapra másolva!
Április 17-én a walesi Cardiffban az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága megtekinti a magyar-horvát, a lengyel-ukrán majd az olasz Eb-pályázat egyenként félórás prezentációját, hogy aztán másnap eldöntse: ki kapja meg a 2012-es kontinensviadal rendezési jogát. Egy héttel az eredményhirdetés előtt a budai Vár szomszédságában többet megtudhattunk arról, Gyárfás Tamásék - a szomszédokkal karöltve - mivel és hogyan próbálják majd meggyőzni a döntéshozókat. Két szépségkirálynő, Aranylabda Platininek, háromdimenziós stadionszemle és további titkok - most, harmadik nekifutásra talán tényleg sikerülhet.

Forrás: [origo] Nyilatkozatok
Forrás: [origo] Titkos részletek

Már csak egy hét van, és megtudhatjuk, Magyarország harmadszorra - közösen Horvátországgal - végre sikeresen pályázta-e meg a labdarúgó Európa-bajnokság rendezését. A budai Vár melletti Hilton Budapest Hotel impozáns báltermében minden eddiginél többet megmutatott a kandidálás titkaiból a két ország futballszövetsége. A tájékoztatón tiszteletüket tették a magyar futball legendái, úgymint - a teljesség igénye nélkül - az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián, az Aranycsapat legendás játékosa, Buzánszky Jenő, a legnevesebb magyar sportriporter, Szepesi György, de szintén megjelent Dunai Antal és Mészöly Kálmán is, hogy - a futballtól eltávolodva - a zenész Caramelről és Balázs Fecóról már ne is beszéljünk.

Az érkezők pazar fogadtatásban részesültek, a hotelben két szépségkirálynő várta a vendégeket, a valóban attraktív Semmi-Kis Tünde, valamint a horvátok úttörőlány kinézetű, ámde igen bájos Miss Croatiája, akinek a nevét nem sikerült kiderítenünk. A bemutató kezdete előtt fél órával még nem sokan sürögtek a helyszínen, de aki korábban érkezett, bizton nem unatkozott, hiszen az Eb-pályázathoz szorosan kapcsolódó ereklyéket közelről is meg lehetett vizslatni, régi vágású bőrfocik, bronzlabdák, látványos, fél évszázaddal ezelőtti érzetet sugalmazó bőrcsukák, piros-fehér-zöld és piros-fehér színben pompázó virágcsokrok, dalmata- és pulikabalák (mint hivatalos Eb-kabalák) vonzották a tekintetet az alkalmi múzeumban. Szép látványt nyújtott a Puskás-stadion elképzelt tervének a kicsinyített mása, mely mögött a Száguldó Őrnagy fényképe díszelgett. (Képgalériánk segítségével virtuális túrát tehetnek!)

A hírességek, sztárvendégek, újságírók dél körül kezdtek szállingózni, az ajtóban horvát és magyar mezbe öltöztetett kicsi focisták (fiúk és leányok egyaránt) köszöntötték egy jó hangos "Csókolom!"-mal az Eb-kandidálás bemutatójára érkezetteket.

Az óriáskivetítő melletti, tucatnyi mikrofonnal betakart asztalon a magyar pályázati bizottság vezetője, Gyárfás Tamás köszöntötte az egybegyűlteket, megannyi kötelező tiszteletkör ("Családtagokká nőtték ki magukat a horvátok") és "köszönöm" után máris rátért a lényegre, és az esélyekről kezdett beszélni: "A végrehajtó bizottság 12 tagja fog dönteni, közülük 311-en mellettünk vannak, sokan persze ellenünk, de mi inkább csak a pozitív híreknek hiszünk, s ezáltal jó kedvünk is van egy héttel a döntés előtt."

Ezt követően a Gyárfás mellett ülő Lamperth Mónika sportért is felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter kért szót: "Ötletességben, szellemességben is kiváló munkát végeztünk, s mivel a két ország nagyon kreatív, szorgalmas, meg fogja hálálni a bizalmat, ha az UEFA úgy dönt, hogy közös horvát-magyar Eb-rendezés legyen 2012-ben." A politikus kiemelte, rendkívül megható volt, amikor a melbourne-i horvát-magyar vízilabda vb-döntő előtt a két csapat edzője egy pulit és egy dalmatát "elcserélt" a sikeres Eb-kandidálás jegyében. Hozzátette: "Puskás Ferenc nagy álma teljesülne, ha Magyarországon kontinensbajnokságot rendeznének, óriási dolog lenne, ha a róla elnevezett új stadionban az Eb-döntő idején ünnepelhetnénk születésének 85. évfordulóját."

Forrás: [origo]

Ugye ilyen lesz a Puskás-stadion?

Mint a turizmusért is felelős miniszter, Lamperth a következőket mondta: "Új utakra, repterekre, vasutakra akkor is szükség lenne, ha nem rendeznénk Eb-t. Ha viszont igen, az nagy lökést adhat a magyar turizmusnak." Végezetül azt is elmondta a miniszter asszony: személyes felelősséget vállal azért, hogy a kormány kiemelten támogassa az MLSZ jelenleg is futó, a sportág fejlesztéséért létrejött, a fiatal tehetségek kinevelésére irányuló programokat, a Sport21 elnevezésű például a jelenlegi 200 millió mellett még egyszer ennyit kap majd az államtól.