Vágólapra másolva!
Málta után Magyarországnak is négyet rúgott a norvég labdarúgó-válogatott, amely az oslói Európa-bajnoki selejtezőn úgy verte 4-0-ra Várhidi Péter tanítványait, hogy Geráéknak esélye sem volt a gólszerzésre. Öt nap, két Eb-selejtező, 0-6-os gólkülönbség, ez a magyar csapat(építés) 2007. júniusi mérlege.

Európa-bajnoki selejtező, C csoport:
Norvégia - Magyarország 4-0 (1-0)
Oslo, Ullevaal-stadion, 16 ezer néző
v.: Eduardo Iturralde González (spanyol)
Norvégia: Opdal - Hagen, Hangeland, John Arne Riise, M. Andresen - Pedersen (Helstad, 82.), Grindheim (Haestad, a szünetben), Björn Riise, Storbaek - Carew, Iversen (Braaten, a szünetben)
Magyarország: Végh - Szélesi, Juhász R., Balogh B., Vanczák - Tőzsér, Tóth B., Buzsáky (Vadócz, 87.) - Hajnal - Gera, Priskin (Tisza, 73.)
gól: Iversen (22.), Braaten (58.), Carew (60., 79.)
sárga lap: Hagen (28.), illetve Hajnal (28.)

Utoljára 26 esztendeje, 1981. október 31-én nyert a magyar labdarúgó-válogatott Norvégia ellen, az akkori budapesti vb-selejtező mérkőzésen Kiss László duplája mellett Bálint László és Fazekas László is betalált. Ha hinni lehetne a névmisztikában, akkor sok esélyt nem adtunk volna a csapatnak: Várhidi Péter keretében ugyanis egyetlen László keresztnevű labdarúgó sem kapott helyet.

A számok azonban mellettünk szóltak ezen az estén, hiszen június 6-án játszott legutóbbi két meccsét megnyerte a válogatott: 2001-ben Grúziát vertük 4-1-re, három éve pedig Németországot oktattuk Torghelle duplájával...

A szakvezetés három helyen változtatott a kezdőcsapaton a szombati, görögországi meccshez képest. Csizmadia Csaba, Bodor Boldizsár és Vadócz Krisztián ezúttal kimaradt, helyükön Szélesi Zoltán, Vanczák Vilmos és Buzsáky Ákos jutott szóhoz.

A másik oldalon csak egy helyen nyúlt bele a máltai győztes tizenegybe Aage Hareide kapitány: Kristofer Haestadot Christian Grindheim váltotta.

A mérkőzést a magyar együttes kezdte, másfél perc elteltével pedig már a norvég kapu irányába csavarodott egy Gera-szabadrúgás, ám nem okozott riadalmat. Az ellentámadásból Carew lőtt gólt, szerencsénkre a játékvezető les miatt érvénytelenítette (Más kérdés, hogy a felállt védelem csak nézte, ahogy az óriás center lerázza magáról egyik legrutinosabb védőnket, Juhászt...)

Nem ízlett a magyar csapatnak a hazaiak erőszakos letámadójátéka, ráadásul a szögletekből is állandó veszély alakult ki Végh kapujánál - az MTK hálóőre első közbeavatkozása sikeres volt, magabiztosan fogta Hagen fejesét. A 10. percben Grindheim érkezett jól egy bal oldali beadásra, s megköszönhettük neki, hogy az ajtó-ablak ziccert a lelátóra fejelte.

A 12. percben Storbaek közepes passzát Carew könnyedén lőhette kapura - védőink "zongorán" kísérték -, szerencsére elvétette a célt. Négy perccel később feljegyezhettük az első magyar helyzetet: Juhász 10 méteres csúsztatása egy méterrel kerülte el a kapu jobb oldalát. Ha közelről nem megy, meg kell próbálni távolról: a 18. percben Gera óriási lövést eresztett meg 23 méterről, Opdal bravúrral mentett szögletre.

A 22. percben Storbaek távoli bombájába Carew belelépett, a jobbra lépő Végh fantasztikus bravúrral nyúlt vissza, s ütötte szögletre a labdát. A sarokrúgást követően Végh már nem tudott ismételni, hiába reklamálta, hogy feltartotta őt Pedersen, Iversen 5 méteres fejesgólját megadta a spanyol játékvezető.

Forrás: MTI

Iversen-fejes: 1-0

A félidő közepén Hagen gyömöszölte a földbe a bedobásra készülő Hajnalt, González bíró - ki tudja, miért? - két sárgával szolgáltatott igazságot. Nem játszott alárendelt szerepet csapatunk, de hiába a mezőnyjáték, a sok futás, kapura veszélytelenek voltak a magyar támadók. A 34. percben Gera 22 méterről a léc fölé bombázott.

A 40. percben Balogh rossz helyezkedését kihasználva Carew tehette mellel maga elé a labdát, ám betörve a 16-oson belülre elhamarkodottan a lelátóra bikázott. Az utolsó pillanatokban még Hagen fejelt a kapu mellé, míg a másik oldalon Priskin hagyta ki a legnagyobb helyzetünket (10 méterről a kaput sem találta el!) - a szünetre 1-0-s norvég előnnyel mehettek a csapatok.

A félidőben cseréltek a norvégok, érkezett Haestad és Braaten is. Az 52. percben óriási helyzetet hagytak ki a magyarok. Buzsáky a tétovázó védők között labdát lopott, ám talán még ő maga is megijedt a nagy lehetőségtől, így beérték a védők. Tőzsér ugyan 20 méterről rászúrta a labdát, de eltévesztette a célt.

Az 55. percben Szélesi bekkelt pazarul, előbb az ötösön Carew lövésébe vetődött bele, majd Björn Riise ismétlésébe is belekotort a cottbusi védő - nagy bravúr volt. Alig eszméltek a nézők, már a másik oldalon kellett izgulni, előbb Hajnal kötött csomót a norvégok lábára, ám lövését Opdal merész kivetődéssel, lábbal hárította, majd szögletet követően Vanczák bombázott csúnyán a léc fölé.

Az 58. percben ostoba gólt kaptunk, egy lecsorgó labdára Végh indult ki a kapuból, de Carew szorongatásában nem találta el jól, ráadásul a center estében még bele is piszkált a labdába, amely éppen Braaten elé gurult, ő pedig meg sem mozdult, egyszerűen 18 méterről az üres kapuba passzolt (2-0).

Összeomlott a csapat! A 60. percben egy hosszú indítást Carew két méterrel Juhász előtt vehette át, Balogh beragadt középen, így lesről nem lehetett szó, a csatár pedig okosan gurította el Végh mellett a labdát (3-0).

A félidő elején megcsodált néhány bátor magyar támadás a hazaiakat tüzelte fel, Várhidi Péter cserével próbált frissíteni, Priskint Tisza váltotta. A 75. percben Tőzsér kecsegtető pozícióból agyonlőtte a kéttagú sorfalat, majd Gera próbált ollózni 20 méterről...

A 79. percben ismét burleszkbe illő jelentek végén addig egyérintőztek a norvégok, amíg Carew a kapunak háttal állva, vízilabdázó módjára beforgatta Juhászt, s öt méterről a bal sarokba pörgetett (4-0).

A 82. percben Hajnal szabadrúgása zúgott el a kapu mellett, fölött, a meccs utolsó mozzanataként Storbaek a lécre emelt egy beadást.

A mérkőzés tanulsága, hogy bár a magyar csapat rendelkezik potenciális tehetségekkel, gól(ok) nélkül nem lehet eredményt elérni. Azaz felesleges handabanda a fiatalítás, a türelemkérés, a visszahúzó közeg, a sajtó bármilyen okolása, a legutóbbi két meccs 0-6-os eredményét az elmúlt 20 év bármely magyar csapata hozta volna.

Várhidi Péter szövetségi kapitány: "Mindig csak bosszankodunk a meccs után. Érzésem szerint jobban játszottunk, mint a görögök ellen, de nem tudunk gólt lőni. Két fordulópont volt a meccsen: Carew-t nem tudtuk megfogni, a második gólnál meg hiába voltunk fölényben, nem tudtunk felszabadítani."