Vágólapra másolva!
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) szerdán közzéteszi a Ferencvárosi Torna Club (FTC) Üllői úti stadionjának és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának értékesítésére vonatkozó, immár harmadik pályázatát. A közlemény szerint a pályázat eredményességének az ingatlan vételár megfizetésén túl további feltétele, hogy a nyertes befektető megvásárolja az FTC Labdarúgó Zrt. közel 100 százalékos tulajdoni hányadát, kifizesse az FTC használati jogát, illetve kötelezettséget vállaljon az FTC labdarúgó stadionjának felújítására.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport szakállamtitkársága, és Dámosy Zsolt, az FTC akkori elnöke 2007. március 30-án megállapodott az egyesület Üllői úti ingatlanával kapcsolatos újabb pályázat meghirdetésének részleteiről és feltételeiről.

A felek egyetértettek a legfőbb szempontokban, amelyek közül kiemelkedik, hogy garantálni kell a szakosztályok folyamatos és zavartalan működését. Az egyezség továbbra is biztosítja a klub utánpótlás és felnőtt versenyzőinek sportolási lehetőségét.

A megállapodás megjelöli az egyes szakosztályok működési helyét, valamint az Üllői úti ingatlannal kapcsolatos pályázat meghirdetésének részleteit és feltételeit. A hat plusz két hektáros ingatlanra először 2005 novemberben írtak ki nyílt pályázatot, ez azonban eredménytelennek bizonyult, mert a jelentkező TDZ Kft. nem tudta teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket. Ezután újrakezdődtek a tárgyalások a fővárosi klub, a KVI, a Nemzeti Sporthivatal és a Sportfolió Kht. részvételével.

Az FTC küldöttgyűlése 2006. április 28-án fogadta el az ingatlan hasznosításáról szóló új, második pályázat tartalmát képező dokumentumot. Ezt követően a KVI meghirdette a közbeszerzési pályázatot. Tavaly június 8-án kiderült, hogy mindössze egyetlen cég, a spanyol Torre Rioja Madrid SA jelentkezett, amelyet a pályázati eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A pályázó azt igérte, hogy garantálja az FTC Labdarúgó Zrt. működésének folytonosságát, biztosítja a labdarúgás jövőjének pénzügyi fedezetét, a szakmai munka elősegítésére szükség esetén felhasználja a spanyol futballban szerzett tapasztalatokat, teljesíti a pályázatban megfogalmazott, az UEFA előírásoknak is megfelelő stadion-felújítást, a stadion közvetlen közelében létrehoz egy olyan sportcentrumot, amely kulturált sportolási és szórakozási lehetőséget kínál.

A KVI 2006. augusztus 7-iki döntése szerint érvényes, de eredménytelen volt az Üllői úti hat plusz két hektáros terület hasznosítására benyújtott pályázat. Akkori sajtóinformációk szerint "állítólag nem volt rendben a spanyolok bankgaranciája, a vevőjelölt viszont vagyonkezelési jog helyett tulajdonjogot kért".