Vágólapra másolva!
A svájci Kentaro AG kezdeményezésére hozott s a Magyar Labdarúgó Szövetségnek járó támogatásokat érintő bírósági döntéssel kapcsolatban nem érheti kár az MLSZ-t. Erről Kisteleki István MLSZ-elnök nyilatkozott a szövetség honlapján, arra a hírre reagálva, miszerint Svájcban a Kentaro-per következményeként befagyasztották az MLSZ számára járó UEFA- és FIFA-kifizetéseket.

Amint az a Kentaro közleményéből kiderül, jogerős ítélet ugyan még nem született az ügyben, de a zürichi területi bíróság és a nyoni békéltetőbíró a cég javára felfüggesztette az MLSZ FIFA-val és UEFA-val szembeni követeléseinek teljesítését. Ezek az összegek a Kentaro részére a kártérítési per megnyerése esetén rendelkezésre állnak.

Kisteleki szerint az MLSZ, valamint a tévé- és reklámjogokat az előző elnökség tevékenysége alatt birtokló Kentaro AG között már több mint egy esztendeje jogvita van, a magyar szövetség két alkalommal is jogerős bírósági ítéletekkel pert nyert.

"Nem örülünk a legújabb fejleményeknek, de megnyugtathatok mindenkit: ezek semmilyen formában nem veszélyeztetik a működésünket, s nincsenek hatással a programjaink végrehajtására sem" - jelentette ki az MLSZ-elnök. "Legfeljebb némi késedelmet szenvednek azok az átutalások, amelyekről megállapodásunk van a FIFA-val és az UEFA-val. A televíziós jogok régi-új tulajdonosával, a Sport5-val tavaly kötött szerződésünkben rögzítve van: amennyiben e téren bárkivel szemben pert vesztene az MLSZ, abban az esetben a Sport5 fizet minden kártérítést. Mindenre van garanciánk!"

Kisteleki hozzátette, hogy természetesen nemzetközi jogászok vizsgálják a kialakult helyzetet, és megteszik a szükséges lépéseket.

Az MLSZ és a Kentaro AG 2004. május 14-én 2010. június 30-ig szóló együttműködési megállapodást kötött a magyar labdarúgó-válogatottak hazai mérkőzéseinek nemzetközi televíziós, valamint a kapcsolódó média- és reklámjogok értékesítéséből származó bevételek maximalizálására. A cég szerint a kapcsolat egészen addig kölcsönösen sikeres volt, amíg Bozóky Imre tevékenykedett elnökként, s a helyzet akkor változott, amikor egy ad hoc bizottság vette át az irányítást Kisteleki Istvánnal az élén, akit később az MLSZ elnökévé választottak.

"Amint Kisteleki István hivatalba lépett, megtagadta a Kentaro szerződésben rögzített jogait, és a tv-jogokra vonatkozó kivásárlási (buy-out) megállapodást kötött a Kentaro egyik versenytársával. Később Kisteleki bejelentette az MLSZ-Kentaro megállapodás 'felbontását' is" - állt az áprilisi közleményben.

A Kentaro AG áprilisban pert indított egy zürichi bíróságon az MLSZ ellen, s szerződésszegésért legalább 2,485 millió eurós kártérítést követelt. Ugyanakkor jelezte, ez az összeg csak a Kentarót ért eddigi károkat fedezi, s továbbiak várhatók, ami "a Kentaro MLSZ felé fennálló követelésének jelentős növekedését fogja eredményezni".

Marc Rautenberg, a cég magyarországi tevékenységéért felelős vezetője kedden megerősítette a Kentaro eltökéltségét: "Fenntartjuk álláspontunkat, de mivel folyamatban van az eljárás, összegről nem szeretnék nyilatkozni. Elsősorban Kistelekin, illetve az MLSZ-en múlik az, hogy sikerül-e egyezségre jutnunk, mi továbbra is készek vagyunk tárgyalni. Ami az esélyeket illeti, sok mindent elárul az, hogy Svájcban rendkívül nehéz elérni a kifizetések zárolását, így ez a jogvita folytatódása esetén a mi sikerünket vetítheti előre."