Vágólapra másolva!
Pénteken 19 órakor két mérkőzéssel veszi kezdetét a labdarúgó NB I 2007-08-as idénye, melynek legnagyobb kérdése, hogy a Debrecen sorozatban negyedszer is megnyeri-e a bajnokságot. A négynapos első fordulóban a címvédő vasárnap a keleti rivális Diósgyőr vendége lesz.

Vasas-Tatabánya, illetve ZTE-Paks mérkőzéssel kezdődik meg a magyar labdarúgó-bajnokság 2007-2008-as idénye.

A pénteki nyitónapon a két hazai együttes számít esélyesnek. A Vasas öthetes felkészülése során nyolc mérkőzést játszott, ezek közül négyet megnyert, négyet elveszített, ám a 22-12-es gólkülönbséghez hozzá kell tenni, hogy a két megyei I. osztályú csapat, a Battonya, illetve a Gyomaendrőd elleni 5-1-es, valamint 7-0-s siker alaposan feltornázta. Hatan távoztak, heten érkeztek, ám a vezetőség azt tartja a legnagyobb sikernek, hogy a csapat gerincélt egyben tudta tartani.

Tatabányán szinte új csapatot kellett építeni Mészáros Ferencnek, érzékeny veszteség Kouemaha (DVSC), illetve Vámosi (DVTK) távozása, de Dienes (PMFC), vagy éppen Kriston (ZTE) személyében sikerült rutinos labdarúgókkal erősíteni.

A Zalaegerszeg nagy tervekkel és új edzővel, Slavko Petroviccsal vág neki a szezonnak, igaz, az Intertotó-kupában nyújtott vérszegény teljesítmény (búcsú 0-5-ös összesítéssel) óvatosságra inthet. A sok távozó (Csóka, Kocsárdi, Nagy L., Franciskovic, Ljubojevic, Józsi) miatt új játékosokat kellett venni, kérdés, Diawara, Pekic, Dudic, Meye vagy éppen Tóth Norbert milyen csapatot alkotnak majd.

Pakson a nevek alapján nagyon erős keret jött össze, a csatársorban Horváth Ferenc mellé két gólkirály, Márkus Tibor és Tököli Attila érkezett, a védelem a válogatott Éger Lászlóval stabilizálódott - a Tolna megyei együttes akár a bajnokság meglepetése is lehet.

A Kaposváron új névszponzor csatlakozott az élvonalbeli csapathoz, amelynek keretében a szurkolók nagy örömére ott található Oláh Lóránt és Szakály Péter neve is. A csapat két fiatal ígérete az ajánlatok ellenére nem hagyta el Kaposvárt, igaz, új játékos sem nagyon érkezett, csupán a balatonlellei Graszl testvérek, Károly és öccse, Norbert.

Sopronban Détári Lajos lehet, aki megállítja az edzőhullást, a szakembernek nincs egyszerű dolga, hiszen 13 új labdarúgót kell beépítenie a csapatba. "Az edzőmeccseken erős csapatok ellen futballoztak a fiúk, az Újpest ellen az első félidőben fel-felcsattant a szurkolók tapsa, ami megerősít abban, hogy jó úton indult el a társaság" - nyilatkozta Détári a Kisalföldnek.

Siófokon a rutin és a fiatalság egyvelege lehet a megoldás: a másodosztály Nyugati csoportjának győztese ugyanis szerződtette Nagy Lajost (ZTE), Kuttor Attilát (Fehérvár), és László Andrást (Kispest), míg az MTK-tól kölcsönbe két tehetség, Lipcsei Roland és Selei András érkezett.

Újpesten Urbányi István vezetőedző nagytakarítást csinált, egy csapatra veló játékos távozott, érkezési oldalon pedig a rutinos Pető Tamás mellett a világbajnokságon is szereplő trinidadi Theobald, a diósgyőri Foxi és Sadjo, a finn Roiha és a magyar élvonal első koreai légiósa, Li Do Kvon tűnt fel.

Diósgyőrben Foxi és Sadjo Újpestre igazolása mellett Csank János távozása számít komoly érvágásnak. Pajkos János ráadásul még nem számíthat a várva várt újabb afrikai kontingensre. A csapat a bajnok Debrecent fogadja, amely már a Bajnokok Ligája selejtezőjére készül. A Loki megvált kevésbé "használ" légiósaitól, így Tchana, Tulio és Bogdanovic is távozott, jött viszont a régi kedvenc, Kerekes Zsombor mellett Czvitkovics Péter (MTK), Demjén Gábor (Sopron), Dorge Kouemaha (Tatabánya) és Rudolf Gergely (Nancy).

A REAC rutinos játékosokra épít, hiszen szerződtette Nagy Tamást, Madar Csabát és Erős Károlyt is. A Honvédnál Bárányos (Aszterasz Tripolisz), Magasföldi (Sopron, kölcsönbe), Palásthy (Vác), Vincze Gábor (Ethnikos Akhna) és Tóth Balázs (Újpest) az új ember.

Az MTK-Fehérvár összecsapáson a hazaiak számítanak esélyesnek, annak ellenére, hogy Czvitkovics (DVSC) és Németh Krisztián (Liverpool) is távozott, a válogatott védővel, Balogh Bélával pedig nem sikerült megegyezni. Érkezett a pécsi Bajusz (PMFC), illetve az exváci Kulcsár Tamás.

Az NB I 1. fordulójának programja:
péntek:
19.00: Vasas - Tatabánya
19.00: ZTE FC - Paksi FC

szombat:
19.00: Gabona Trans Kaposvár - FC Sopron
19.00: BFC Siófok - Újpest FC

vasárnap:
18.00: Diósgyőri VTK - DVSC-TEVA
18.00: REAC - Budapest Honvéd

hétfő:
18.00: MTK Budapest - Fehérvár FC

A Nyíregyháza-Győri ETO FC mérkőzést elhalasztották.