Vágólapra másolva!
Kolláth György szerint egy bajnoki labdarúgó-mérkőzés nem tekinthető magánrendezvénynek, ezért a házigazda klub nem tilthatja ki a találkozóról tudósítani szándékozó újságírókat, fotósokat.

Az alkotmányjogász erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az elmúlt idény végétől Diósgyőrött és Nyíregyházán a rendező klubok magánrendezvénynek minősítik a csapat hazai mérkőzéseit és meghatározzák, mely médiumok munkatársait engedik dolgozni.

"A bajnokságot a labdarúgó-szövetség (MLSZ) írja ki, ő a szervező, míg a házigazda klub a rendező" - mondta Kolláth. "A szervező határozhatja meg, hogy ki milyen feltételekkel tudósíthat például egy meccsről, de ez is inkább a televíziós társaságoknál érdekes, ahol értékesítik a közvetítési jogokat és aki ezeket megvette, az bizonyos kiváltságokat élvez. Ha a klub szervez egy búcsúmeccset vagy gálamérkőzést, azt nyugodtan lehet magánrendezvénynek minősíteni, de bajnoki találkozóról mindenkinek joga van tudósítani, ezt a jogosultságot csak a szervező, vagyis az MLSZ korlátozhatja."

Kolláth hozzátette: a rendező egyesületnek annyi joga van, hogy a körülmények és biztonsági előírások ismeretében meghatározhatja, hányan tudósíthatnak egy-egy mérkőzésről. "Arra viszont a Sporttörvény nem ad lehetőséget, hogy egy klub magához ragadja például a fotós jogokat. Illetve csak akkor teheti ezt meg, ha a versenykiírás erre lehetőséget biztosít" - hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Miskolcon a fotósok csak olyan nyilatkozat aláírása után dolgozhatnak, amelyben jelzik, ki a megbízójuk és a felvételek hol jelennek meg, illetve elfogadják, hogy a meghatározott feltételek megszegése esetén három napon belül 500 ezer forint kártérítést fizetnek.

Az ügyben a Magyar Sportújságírók Szövetsége az MLSZ-hez fordult, amely az idei szezonra szóló versenykiírásában rögzítette, hogy sorszámozott fotósmellényt ad ki, amely a teljes bajnoki (kupa) évre és valamennyi mérkőzésre érvényes.