Vágólapra másolva!
Helytállt neves ellenfelével szemben, de mivel helyzeteit nem használta ki, továbbjutási esélyeit nem tudta növelni a Budapest Honvéd, amely az UEFA-kupa második selejtezőkörének első felvonásán a Szusza Ferenc Stadionban 0-0-s döntetlent játszott a német Hamburger SV-vel.   

Azzal a kispestiek is tisztában voltak a mérkőzés előtt, hogy a Bundesliga 2006-os bronzérmesének futballtudása felülmúlja az övékét, így nemhogy a továbbjutás, de még a hazai győzelem is bravúrnak számítana tőlük. Ebből kiindulva indokolható taktika lett volna, ha a Honvéd a minél biztosabb védekezésre helyezi a hangsúlyt, bízva abban, hogy egy-egy ellentámadásból vagy rögzített szituáció után találhatnak egy gólt, George F. Hemingway azonban más utat jelölt ki az együttes számára. "Támadófutballt szeretnék látni, a csapat jó formában van, nincs okunk rá, hogy megijedjünk a németektől, és beálljunk bekkelni" - nyilatkozta a klubtulajdonos, aki a lelkesítő szavak mellett a siker esetére ígért 11 millió forintos prémiummal is igyekezett motiválni a csapatot.

Supka Attila vezetőedző elsősorban az esélytelenség felszabadító hatására alapozta optimizmusát a mérkőzés előtt, míg az ellenfelet a Hannover elleni Bundesliga-találkozón megleső Vass László úgy látta, a Hamburg támadásai veszélyesek, a védekezésének azonban akadnak gyenge pontjai.

Mindezek mellett bizakodhattunk még a rivális morális megingásában is, az ugyanis általában kedvezőtlenül hat a csapatszellemre, ha a kapitány kijelenti: távozni szeretne a klubtól. Márpedig a legnagyobb ász, Van der Vaart megtette ezt, miután a Valencia megtette érte 14 millió eurós ajánlatát, amelyet a hamburgiak kapásból visszautasítottak. A 24 éves holland játékmesternek tehát maradnia kell, azt viszont még a meccs napján sem lehetett tudni, vajon pályára lép-e a Szusza Ferenc Stadionban, vagy a kisfia megemelése közben szerzett hátsérülése megakadályozza ebben... Egy órával a kezdés előtt aztán kiderült, Van der Vaartot nem is nevezték az összecsapásra, noha szerda este még együtt tréningezett társaival.

Forrás: MTI

Van der Vaart előtt egyelőre nyitva maradt a lehetőség, hogy egy másik csapatban kezdje meg az európai kupaidényt

Az elvágyódó hollandon kívül mindkét szakvezetőnek két-két játékost kellett nélkülöznie, Supkának Dobos Attilát és Tóth Mihályt, Huub Stevensnek pedig Joris Mathijsent és a Hannover ellen győztes gólt szerző Collin Benjamint.

UEFA-kupa, második selejtezőkör
Bp. Honvéd - Hamburger SV 0-0
Szusza Ferenc Stadion, 9 000 néző
vezette: Kuipers (holland)
Honvéd: Tóth - Mogyorósi, Benjamin, Smiljanic, Vincze Z. - Magasföldi (Diego, 70.), Genito, Bárányos, Ivancsics - Hercegfalvi (Abass, 78.), Abraham (Koós, 85.)
HSV: Rost - Demel, Kompany, Reinhardt, Atouba - Jarolim, De Jong, Castelen, Trochowski - Olic (Ben-Hatira, 76.), Zidan (Guerrero, 66.)
sárga lap: Genito (37.), Hercegfalvi (40.), Magasföldi (48.), Vincze (75.), illetve De Jong (32.), Jarolim (62.), Trochowski (88.)

Az első percekben a hamburgiak uralták a játékot, nagy helyzetük ugyan nem volt, de többször is veszélyesen megközelítették a magyar tizenhatost, Demel pedig a 8. percben be is tört oda. Zidan és Tóth ütközéséből az egyiptomi támadó jött ki rosszabbul, míg Bárányost a felrepedt szemöldöke miatt kellett ápolni. A Honvéd viszont egy kis levegőhöz juthattott, Ivancsics lövőhelyzetbe került, a bíró pedig akár büntetőt is ítélhetett volna, miután Demel jókorát belerúgott a kispesti középpályásba.

A 15. percben Magasföldi távoli lövéssel jelentkezett, Rostnak azonban továbbra sem kellett játékba avatkoznia. Erre a 20. percig kellett várni, ekkor Vincze beadását szedte fel a németek kapusa Bárányos elől. Tíz percre rá ismét a rutinos irányító került kis híján helyzetbe, miután Reinhardtot zavarba hozta egy jobbról érkező beadás.

Kiegyenlített lett a játék, valóban úgy tűnt, lehet keresnivalója a Honvédnak, az első igazi védést mindamellett Tóth Ivánnak kellett bemutatnia, Jarolim lefelé csapodó löketét tornászta ki a felső léc alól. A másik oldalon Genito vállalkozott hasonló kísérletre, de lövése pont középre érkezett.

A 39. percben csak egy ütem hiányzott a Honvéd-ziccerhez, Abraham lógott meg a bal szélen, majd középre emelt Hercegfalvihoz, Jarolim azonban hátulról még éppen le tudta szerelni a kapura törő támadót.

A második félidőt ordító helyzettel kezdte a Honvéd, Bárányos átadásából Ivancsics ívelt balról középre, a védőket megelőző Abraham öt méterről belsőzött a léc fölé.

Forrás: MTI

Kompany szigorú volt Abrahammal, a Kispest csatára azonban nem emiatt hagyta ki a meccslabdát

Előnyhöz nem, de az 52. percben újabb lehetőséghez jutott a Kispest, 13 méterről Hercegfalvi sózott oda a labdának, amely ismét a kapufa fölött hagyta el a játékteret.

A hamburgiak nem viselték túl jól a magyarok ellenállását, előbb De Jong, majd Trochowski pakolt oda játékon kívül, igaz, egyszer sportszerűen egy számukra kecsegtető szituációban rúgták ki a labdát, amikor Smiljanic lent maradt a földön.

A játékrész nagy részében tanácstalanok voltak a vendégek támadásai, mindössze a jobbhátvéd Demel 25 méteres lövése okozott kisebb problémát Tóth Ivánnak, másfelől a kezdeti nagy helyzetek után a Honvéd is csak elvétve jutott el a hamburgi kapuig.

Az utolsó percekben aztán újra felpörögtek az események, De Jong estében kapufát fejelt, majd Tóth Iván mentette meg góltól Honvédot, kispárgázva a leshatárton kilépő Guererro bal sarkot célzó lövését. A másik oldalon Ivancsics szabadrúgását hárította nagy kapaszkodás árán Rost.

Gólt azonban végül egyik félnek sem sikerült lőnie, így bár jól játszott a Honvéd, az igazi nagy bravúr benne maradt a csapatban.

Supka Attila, a Budapest Honvéd vezetőedzője: "Nagyon jó mérkőzést játszottunk, a játék képe alapján úgy érzem, előnyt kellett volna szereznünk a visszavágóra. Nagy részben meg tudtuk valósítani azokat a dolgokat, amelyeket előre megbeszéltünk, amennyiben csapatom a maximumot nyújtja a visszavágón, akkor képes lehet meglepetést is okozni. Hozzá kell tennem, ritkán szoktam a játékvezetéssel foglalkozni, de számomra felfoghatatlan, hogy egy olyan csapatnak, amelynek holland a vezetőedzője és tele van hollandokkal, miért vezethet egy holland játékvezető".

Huub Stevens, a Hamburger SV vezetőedzője: "Az első tíz percben nagyon jó iramot diktáltunk, de a folytatásban érthetetlen módon átadtuk a területet a magyaroknak. Összességében az idegenbeli 0-0 jó eredménynek mondható, Hamburgban tovább kell jutnunk".