Vágólapra másolva!
A magyar futball sajnos nem áll olyan jól, hogy tehetségeket hagyjon elkallódni, éppen ezért hónapok óta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy az olasz Sampdoriában légióskodó Koman Vladimir a magyar vagy az ukrán felnőttválogatottban kíván szerepelni. Nos, a magyar U19-es válogatott kapitánya döntött, és a sportnapilapnak adott interjúban elmondta, hogy ukránnak tartja magát, és északkeleti szomszédunktól várja a meghívót.

Koman 1989-ben Ungváron született, de egyéves korában a családdal Szombathelyre költözött, ahol édesapja, az egykori szovjet utánpótlás-válogatott, futballedzőként jutott munkalehetőséghez. Koman első csapata éppen édesapja klubja, a Lurkó UFC volt, majd a Haladáshoz került, ahol már 15 évesen bemutatkozott a felnőttek között.

Az ifjú tehetségre külföldről is felfigyeltek, az olasz AC Milannál ugyan az átigazolási szabályok miatt meghiúsult a leigazolása, de a Sampdoria érdeklődését is felkeltette, és a genovai csapat 2005 nyarán szerződtette. Az irányító középpályás posztján játszó Koman közben sorban végigjárta a magyar utánpótlás válogatottakat, tagja volt annak az U17-es garnitúrának, amely Bóth József irányításával 2006 tavaszán bejutott az Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe.

A Sampdoriában idén áprilisban a Torino elleni hazai találkozón mutatkozott be, és a debütálás emlékezetesre sikerült, mert Bonazzoli győztes góljánál Koman adta a passzt. A Serie A-ban további három mérkőzésen szerepelt, és a sportsajtó innentől arra volt kíváncsi, vajon Várhidi Péter szövetségi kapitány meghívja -e a fiatalítás címszóval alaposan átalakított nemzeti csapatba Komant.

A szövetségi kapitány egy szerencsétlen nyilatkozatában azt mondta, hogy számára többet ér, hogy Filkor Attila az Inter juniorjai között szerepel, mint hogy Koman tagja a Samp felnőttgárdájának, igaz, a szakember később jelezte, újságírói félreértésről van szó, ilyet nem mondott. A meghívás azért lett fontos kérdés, mert ha valaki debütál egy ország A válogatottjában, akkor onnantól más nemzet kirakatcsapatában nem, vagy csak nagyon körülményes procedúra után szerepelhet, vagyis döntése egy életre szól.

A világbajnok Olaszország elleni, augusztusi barátságos mérkőzés előtt Kisteleki István, az MLSZ elnöke lebeszélte Várhidit arról, hogy meghívja a Sampdoria légiósát, amit így indokolt: "Az MLSZ vezetői semmiképpen nem akarják elhamarkodott, visszafordíthatatlan lépésre kényszeríteni a Sampdoria ifjú futballistáját. Gondolkodási lehetőséget, a megfontolt döntésre időt kívánnak számára biztosítani. Természetesen amennyiben a piros-fehér-zöld színek mellett kötelezi el magát, akkor - ezt kívánja az egyetemes magyar labdarúgás érdeke is - nagyon fognak ennek örülni, s természetesen szóba kerülhet a válogatott keretek összeállításánál."

Nos, úgy tűnik, hogy Koman Vladimir számára a sárga-kék összeállítás jóval vonzóbb a piros-fehér-zöldnél, ugyanis a jelenleg a szerbiai Vilotic-emléktornán szereplő U19-es magyar válogatott kapitánya a Nemzeti Sport újságírójának elmondta, ukránnak tartja magát, és várja az ottani kapitány, Oleg Blohin meghívóját, annak ellenére, hogy az ukrán szövetségnél még nem hallottak róla. Az ügy tehát magyar szempontból kedvezőtlen fordulatot vett, bár abban biztosak lehetünk, hogy még nincs vége...