Vágólapra másolva!
Szerdán a magyar futballválogatott igen szerencsétlen körülmények között szenvedett 3-0-s vereséget Törökországtól Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésen. Fülöp Márton a mieink kapuját a 47. percig tökéletesen védte, ám ekkor a törökök cserejátékosa, Emre Belözoglu - véletlenül - fejbe rúgta a Leicester profiját, akit később, immáron 1-0-s állásnál cserélte csak le Várhidi Péter szövetségi kapitány.  Fülöp szerint a legfőbb szerencsétlen körülmény, az emlékezetes Gera-eset után a törökök kapusa, Arikan nem csak a meg nem ítélt 11-esnek örülhetett, hanem annak is, hogy a "kaszálásért" nem állították ki.

A hatszoros válogatott, 24 esztendős futballistát a meccs után agyrázkódás gyanújával az isztambuli kórházba vitték kivizsgálásra, s mint kiderült, nincs komolyabb baja. A selejtezőről felemás emlékei vannak, ám a jövőt tekintve igen optimistán nyilatkozott az [origo]-nak a korábban a Tottenhamet is megjárt, jelenleg a Sunderlandtől a Leicesternek kölcsönadott hálóőr.

- Hogyan érzed magad?
- Teljesen jól vagyok már, nincsen semmi gond, csak az ütés, akarom mondani a rúgás helye fáj.

- Mi történt pontosan a 47. percben, amikor Emre - véletlenül - beléd rúgott? Emlékszel a részletekre?
- Őszintén szólva fogalmam sincs, hiszen az ütközés után pár perc teljesen kiesett, s csak a társaim által elmondottakból tudom visszaidézni, hogy mi történhetett.

- Nem is emlékszel semmire?
- Arra emlékszem, hogy szöktették Emrét, én kifutottam a kapumból, hiszen közelebb akartam kerülni hozzá, kivetődtem, majd arra keltem, hogy a masszőr pofozgat. Rémült arcokat láttam, de nem volt fájdalomérzetem.

- A közeli felvételeken annyi látszott, mintha az ütközés után megszédültél volna...
- Annál sokkal több volt, elvesztettem az eszméletemet, úgy éreztem magam, mint amikor egy bokszolót kiütnek, csillagokat láttam, se kép, se hang.

- Mégis a pályán maradtál, miért nem kértél egyből cserét?
- Nem akartam lejönni azonnal, noha látási zavaraim voltak, volt is egy szöglet, amikor nem láttam rendesen a labdát, ekkor "üzentem" a kapitánynak, hogy legyen csere. Erre végül pont a gól után került sor, korábban nem volt rá lehetőség, mert végig a törököknél volt a labda. Mielőtt megkérdeznéd, a sérülésem nem befolyásolta az első gólt, tehát semmiképp nem akarom arra fogni.

Pár hónapja így nyilatkozott Roy Keane-ről:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=byn13nmwcJQDdqc1


- Visszanézted már a meccset?

- Még csak az összefoglalót tekintettem meg, éppen az [origo]-n. Nagyon sajnálom a csapatot, mert szuperül játszottunk, s bár pokoli hangulat volt a mérkőzésen, senki nem riadt meg, hanem tette a dolgát. Minimum az egy pont benne volt a játékunkban.

- Gera Zoltán kiállításakor még a pályán voltál...
- Amikor az eset történt, akkor épp az alapvonalnál ápoltak, így a szituációt csak utólag láttam. A találkozó többi része szintén kiesett, hiszen a lecserélésem után bementem az öltözőbe, és kezelést kaptam.

- Azért a tv-felvételeken is jól látszik, hogy mi történt a Gera-Arikan esetnél, utólag hogyan értékelnéd ezt?
- Abszolút 11-es volt, ezt mindenki látta a stadionban is, csak egy ember nem. A skót bíró egyébként az egész meccsen gyengén vezetett, és szinte csak a mi kárunkra tévedett.

- Talán megrémisztette Stuart Dougalt a félelmetes török közönség?
- Egy FIFA-bírónál nem kellene, hogy ilyen kérdés felmerüljön, mert ha idejön egy megyei játékvezető, akkor megértem, hogy ijedtében téved, de Dougal papíron komoly bíró. Kell, hogy legyen annyi rutin, önérzet és büszkeség benne, hogy nem teszi ezt meg egy Eb-selejtezőn. Gera Zolit pedig még életemben nem láttam műesni, meg egyébként is, ki az a hülye játékos, aki százszázalékos ziccerben ahelyett, hogy belőné a labdát, feldobja magát?

- A török kapus helyében te hogyan próbáltad volna megoldani a helyzetet?
- Természetesen arra törekedtem volna, hogy hogy megszerezzem a labdát, s ha ez nem sikerül, örültem volna, hogy nem ítélnek 11-est. Arikan amúgy duplán örülhetett, hiszen ezért simán ki is állíthatták volna, aztán minden fordítva sült el...

Forrás: EPA

Három hete Inzaghi lábaitól sem rémült meg a Leicester profija

- A helyedre beállt Balogh János két gólt is kapott, a második ráadásul öngól volt. Miért nem tudott élni a lehetőséggel?
- Egy ilyen feszült hangulatú meccsen a kispadról bejönni nem egy leányálom, nagyon nehéz fölvenni ilyenkor a ritmust. Nem hibáztatom a második gól miatt, sőt szerintem a harmadik gól sem születik meg, ha rendesen bemelegít, a kapusoknál ez ugyanis teljesen másképp működik, mint egy mezőnyjátékosnál. Nagyon jó barátom, meccsek előtt sokat segít, próbál felkészíteni a találkozóra - cserekapusként én is mindig így teszek. A végeredmény ellenére csakazértis gratulálok neki, amiért bemutatkozhatott a nagyválogatottban!

- Két szép siker után egy szerencsétlen vereséget szenvedett a válogatott, ám idén még négy találkozót is játszik a csapat (októberben kvalifikációs találkozón Máltát fogadja, majd Lengyelországban barátságos meccset játszik a társulat, novemberben Moldovába utaztok, végül pedig jönnek az Európa-bajnok görögök). Szerinted mit tartogat még 2007, no és a távolabbi jövő?
- Ebben a sorozatban már nincsen tétmérkőzésünk, így az a dolgunk, hogy minél jobban összekovácsolódjon a csapat, és szerintem nagyon jó úton járunk e felé. Ami a négy meccset illeti, mindegyiket meg akarjuk nyerni, és erre reális esélyünk van, hiszen Törökországban, a legnagyobb katlanban is jól teljesítettünk, s ha továbbra is így játszunk, szép jövő előtt állunk.

Forrás: [origo]

Fülöp 2005 nyarán, Zidane ellen

- A 2010-es világbajnokság már tervbe van véve?
- Hogyne, a foci-vb a következő cél, s jó tudni, hogy akkor lehet minden kerettag a pályafutása csúcsán. Én 27 éves leszek, míg például Vass Ádám 23, Priskin Tamás pedig 24. Ekkor már kiugró eredményt szeretnénk produkálni, s célunk a 2010-es vb-kvalifikáció, de a 2012-es Eb-re való kijutás is.

- Ha már időutazás, menjünk még tovább. Mit fog Fülöp Márton csinálni tíz év múlva ilyenkor?
- 2017-et írunk, és 34 éves vagyok? Hadd mondjam múlt időben: több világversenyen részt vettem a válogatottal, közeledek a századik válogatottságomhoz, és egy komoly Premier League-együttesben, avagy európai nagycsapatban védek.

Juha Pál