Vágólapra másolva!
A labdarúgó Soproni Ligában dolgozó vezetőedzők szerint a magyar válogatottnak nincs esélye a továbbjutásra világbajnoki selejtezőcsoportjából. Az MTI arról kérdezte a szakembereket, hogy milyen eredményt érhet el a nemzeti együttes az ősszel kezdődő sorozaton. A legtöbben a negyedik hely megszerzését nevezték realitásnak a Magyarország mellett Portugáliát, Svédországot, Dániát, Albániát és Máltát felvonultató 1. csoportban. A 13 edző közül egyedül a Paksot irányító Gellei Imre, korábbi szövetségi kapitány tartja elképzelhetőnek a pótselejtezőt jelentő második hely elérését a 2010-es dél-afrikai vb-selejtezők során.  

Garami József (MTK): "Nem szívesen tippelek végeredményre, azt várom a válogatottól, hogy jobban szerepeljen, mint az Európa-bajnoki selejtezőkön."

Supka Attila (Honvéd): "Reálisan a negyedik hely várható el a válogatottól, de nagy szerencsével odaérhetünk a harmadikra is. Nagyon jó lenne, ha végre tétmeccsen is sikerülne bravúros eredményt elérnünk."

Herczeg András (Debrecen): "A szurkolók és a magyar futballban élők már régóta álmodoznak arról, hogy rangos tornán láthatják a magyar válogatottat. Reálisan a negyedik hely várható el a csapattól, amely ősszel egyre jobb teljesítményt nyújtott. A továbbjutást jelentő második hely megszerzéséhez az összes hazai meccset meg kellene nyerni és idegenben is bravúrokra lenne szükség. A svédek, a portugálok és a dánok egyértelműen erősebbek nálunk."

Urbányi István (Újpest): "Amíg nem tudjuk, hogy ki lesz a szövetségi kapitány és milyen összeállítású csapat lép pályára, addig nincs értelme tippelni. Nem tartozunk az esélyesek közé, okozhatunk kellemes és kellemetlen meglepetést is. Ha a továbbjutást tűzzük ki célként a csapat elé, akkor elbukunk. Előbb meg kell teremteni a körülményeket ahhoz, hogy legyen értelme álmodni a továbbjutásról. Nálunk ez hiányzik és ezt nem a szövetségi kapitány feladata megteremteni."

Prukner László (Kaposvár): "A 3-4. hely megszerzése a reális elvárás. Az eredménynél azonban sokkal fontosabb, hogy végre egyszer egy programot vigyünk végig a magyar futballban. Az elmúlt 20 évben rengeteg hosszú távú, többéves terv készült labdarúgásunk felzárkóztatására, de mindegyik megszakadt egy-két esztendő elteltével. Nálunk sajnos az a gyakorlat, hogy amikor elkészül egy terv, máris elkezdjük készíteni a következőt is, ahelyett, hogy egyet az elejétől a végéig befejeznénk."

Egervári Sándor (Győr): "A futballkultúrát és a körülményeinket tekintve Európában az utolsók között vagyunk, még a pályán a legkisebb a különbség a magyar és a nemzetközi futball között. A negyedik hely elérése a reális, a harmadik bravúr lenne, a továbbjutásra nincs esély. Egy-egy meccsen fel lehet borítani a papírformát, de egy sorozat végén a sorrend általában tükrözi a valós erőviszonyokat."

Slavko Petrovic (ZTE): "A magyar válogatott jó úton jár, nekem nagyon tetszettek az őszi meccsei. Természetesen ettől a fiatal csapattól még nem lehet kiugró teljesítményt várni. Nagyon nehéz csoportba kerültek a magyarok, de ha olyan ütemben fejlődnek tovább, mint ősszel, akkor egy kis szerencsével megszerezhetik a harmadik helyet."

Révész Attila (Nyíregyháza): "A továbbjutásról nincs értelme álmodozni, bár ígéretesen fejlődik a nemzeti együttes. De tisztában kell lenni a nemzetközi erőviszonyokkal, ebben az erős csoportban a negyedik hely megszerzése is bravúr lenne."

Disztl László (Fehérvár): "Amíg nem tudjuk, ki irányítja a válogatottat, kikkel kíván nekivágni a selejtezőnek az egyelőre ismeretlen kapitány, addig nem lehet megmondani, mi várható a magyar válogatottól. Az biztos, hogy csak akkor lesz erős nemzeti csapatunk, ha a háttér rendezett. Stabilan működő hazai klubok és az itt szereplő, nemzetközi szinten is kiemelkedő képességű játékosok nélkül nem lehet erős válogatottat építeni."

Aczél Zoltán (REAC): "Nagyon sok múlik az első meccsen, amikor várhatóan telt ház előtt fogadjuk a dánokat. Ha őket sikerülne megvernünk, akkor elképzelhető, hogy Albánia és Málta legyőzésével akár 9 ponttal zárjuk ezt az évet, ami szenzációs rajt lenne és megfelelő alapot jelentene a jó folytatáshoz. A svédek ellen idegenben nincs sok esélyünk. A magyar futballnak óriási szüksége van már egy kiugró eredményre, nagyon jó lenne, ha ezúttal sikerülne."

Gellei Imre (Paks): "Egyenként végignéztem a meccseinket és 16 ponttal számolok, amivel szerencsés esetben oda lehet érni akár a második helyre is. Úgy gondolom, ne legyünk kishitűek, merjünk álmodozni! Nagyon fontos lenne a jó rajt itthon a dánok és idegenben a svédek ellen. Amikor én voltam a szövetségi kapitány, akkor is sikerült döntetlent elérnünk Svédországban, pedig papíron nem volt rá sok esélyünk. Miért ne sikerülhetne most is? Az idegenbeli találkozók közül Portugáliában és Albániában lesz a legnehezebb dolgunk."

Mészöly Géza (Vasas): "Mindenképpen azt várom, hogy folytatódjon az a tendencia, miszerint a szurkolók a csapat mellé állnak, s telt ház legyen a hazai mérkőzéseken, ez nagyon fontos lenne a játékosok számára. Szakmailag pedig jó lenne, ha 2009-ben is még versenyben lennénk a továbbjutásért, ez nagy sikernek számítana."

Végh Tibor (Sopron): "Nagyon erős ez a csoport és nem mi vagyunk az esélyesek. Három válogatott jobb a miénknél, ezért a harmadik hely megszerzése már óriási bravúr lenne."

Tatabányán és Siófokon a csapatnak jelenleg nincs vezetőedzője. Az edzőtáborban tartózkodó Diósgyőr trénerét, Vágó Attilát nem sikerült elérni.