Vágólapra másolva!
Az FTC Üllői úti ingatlanára eredménytelenül pályázó Esplanade Real Estate Kft. képviselői  csalódottan vették tudomásul a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai döntését, s a jövőben nem kívánnak újabb ajánlatot tenni az ügyben - áll a társaság csütörtöki közleményében. 

Az anyavállalat Sheffield United FC és Scarborough Property Group képviseletében eljáró, s az Üllői úti ingatlanegyüttesre az egyetlen érvényes ajánlatot tevő Esplanade szerint a szerdai bejelentés ellentmond mindannak, amit az utóbbi négy hónapban kormányzati képviselők és a hivatalos szervek képviseltek, és mind az Esplanade magyarországi vezetősége, mind a Sheffield United álláspontja szerint hátrányos a Ferencváros FC jövőbeni sikereit és fellendülését illetően.

"A Sheffield United igazgatósága - az elnököt is beleértve - vasárnap óta Budapesten tartózkodott, és tervezték a Fradi átalakítását, átszervezését, többek között a Sheffield United játékosainak időközi átigazolását, ezzel is támogatva az idei szezonban megvalósuló első osztályba való jutás lehetőségét. A Scarborough képviselői szintén a fővárosban dolgoztak a terület újrafejlesztési tervein, beleértve a Ferencváros FC számára készülő vadonatúj stadiont is" - áll az angolok csütörtöki közleményében, amelynek utolsó mondata szerint az Esplanade Kft. nem kíván további ajánlatot tenni az Üllői úti ingatlanegyüttesre.

A beadványt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács bírálta el. Az indoklás szerint "az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. által benyújtott pályázati anyagban szereplő, az ingatlanokra vonatkozó vételár-ajánlat a pályázati kiírásban meghatározott limitárnál mintegy 1 milliárd forinttal alacsonyabb. A pályázó mindemellett nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát: olyan feltételeket támasztott, melyeket a pályázati kiírás nem tett lehetővé".

Az NVT 2005 novembere óta ötödik alkalommal írt ki pályázatot a hat plusz két hektáros ingatlan értékesítésére, mindannyiszor eredménytelenül. Az Esplanade korábban kétszer is próbálkozott.

Száraz Gábor sajtószóvivő ftc.hu-nak adott nyilatkozata szerint az NVT jövő héten ülésezik, s akkor dönthet egy új pályázat kiírásáról, azt azonban nem tudta megmondani, hogy az újabb értékesítési eljárás mikorra várható.

Délután egy újabb közleményt adtak ki az angolok: "Az Esplanade Real Estate Kft. sajnálattal értesült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) döntéséről. Ezzel kapcsolatosan meg kell, hogy állapítsuk, hogy az MNV közleménye, mely szerint a pályázó nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát (névérték 20.000 Ft), valótlan, mert a benyújtott pályázat egyértelműen tartalmazza a részvényekkel kapcsolatos vételi szándékot.

Az ingatlanokra vonatkozó vételár mértéke pedig a Kincstári Vagyon Igazgatósággal történt előzetes egyeztetés eredménye alapján került a benyújtott ajánlatba. A fenti okokra tekintettel az Esplanade Real Estate Kft. megfontolja a szükséges jogi lépések megtételét."

Száraz Gábor, az MNV kommunikációs irodavezetője azt mondta: a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a pályázat vizsgálata során összességében arra a megállapításra jutott, hogy a pályázó nem vállalta az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételáron történő megvásárlását, illetve olyan feltételeket is támasztott, melyeket a kiírás alapján nem tehetett volna meg, ezek részletezésére azonban nincs felhatalmazása.

A szurkolók szombat délután 14 órától demonstrációt szerveznek a Pénzügyminisztérium épülete elé. "A demonstráción tiltakozni kívánunk a kormányzati hatalomnak klubunk megmaradását, túlélését - véleményünk szerint - jelentősen hátráltató tevékenysége, szakmai érvekkel alig okolható, a Ferencvárost rendszeresen hátrányosan érintő döntései ellen" - áll a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSZSZ) felhívásában.

Az FSZSZ honlapján megjelent közlemény szerint a drukkerek petíciót kívánnak átnyújtani Veres János pénzügyminiszternek, melyben megfogalmazzák elégedetlenségüket, annak okait, továbbá az illetékes szervektől várt és elvárt lépéseket.