Vágólapra másolva!
Fülöp Márton remek fél évet tudhat maga mögött, hiszen az élvonalbeli Sunderlandtől kölcsönvett kapus az angol másodosztályú Leicester Cityben hétről hétre kiválóan védett, így nem is csoda, hogy utóbbi gárda edzője, a magyar futballistákat igencsak kedvelő Ian Holloway 1 millió fontért végleg meg akarta szerezni a 24 esztendős játékost. A Fekete Macskák világhírű edzője, Roy Keane azonban túl sokat, 3 millió fontot (1,034 milliárd forint) kért a válogatott hálóőrért, aki az [origo]-nak adott interjújában bevallotta: több Premier League-tagsággal kacérkodó klub is vinné, ám amíg - várhatóan nyárig - a Sunderlandben szerepel, megpróbálja magát beverekedni a kezdőbe. A volt MTK-s kiválóság a magyar kapitánykérdést illetően elárulta: sajnálná, ha Várhidi Pétert elküldené az MLSZ.

- Milyen érzésekkel jöttél el Leicesterből - megtiszteltetés volt Roy Keane sunderlandi visszahívása, netán dühös voltál, hogy második számú kapusként kíván alkalmazni?
- Nagyon jól éreztem magam Leicesterben, amikor ott voltam, a csapat gyengébb szereplése ellenére is mi kaptuk a legkevesebb gólt a ligában, a drukkerek is befogadtak, pár meccs után közönségkedvenc lettem, a kölcsönidőszakom legvégén a szurkolók kórusban marasztaltak a nevemet skandálva. Nagyon jólesett, hogy a Leicester le szeretett volna végleg igazolni, de a két klub nem tudott megegyezni, ezzel ez a lehetőség sajnos el is szállt. Való igaz, a Sunderland a Premiershipben szerepel, mégsem örültem igazán Roy Keane menedzser visszahívásának. Megtiszteletés, hogy ilyen sokra taksál, hiszen 3 millió fontos vételárat szabott ki értem, ám ennyi pénzért nem vesznek meg, ez nagyon magas összeg egy kapusért.

- Craig Gordonért, aki szintén kapus, 9 milliót fizetett - épp a Sunderland...
- Ez valóban így van, ám erről inkább nem mondanék semmit.

- Ennyire jó?
- Úgy gondolom, hogy klasszis kapus lesz. Már most is az, de még jobb lesz, ahogy egyre több rutint szerez.

- Te eljöttél, két magyar viszont érkezett a Cityhez. Találkoztál még velük az eljöveteled előtt, netán a kezed is benne volt, hogy Ian Holloway a Leicesterhez vitte Laczkó Zsoltot és Bori Gábort?
- Mielőtt a két játékos eljött Angliába, kikérték a véleményemet, én pedig ismertem is őket, Bori Gabival például sokat játszottam együtt az MTK-ban. Igyekeztem segíteni, de erre nem volt szükség, ők maguktól meggyőzték a vezetőséget. Ott voltam a próbajátékukon, nagyon jól teljesítettek, s úgy vélem, mindkettőjükkel erősödni fog a City, pláne, hogy két szélső játékosról van szó, ez igazi hiányposzt Angliában. Jók lesznek, mert jó játékosok.

- Mostanság elég sokan szerződtek Magyarországról az angol másodosztályba, sőt van olyan klub, amelyben többen is futballoztak vagy futballoznak egy időben. Ez csak a véletlen műve?
- Ian Holloway a Plymouth Argyle csapatánál három magyar játékossal dolgozott együtt, s a Buzsáky Ákos, Halmosi Péter, Tímár Krisztián trió beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket. Engem nem ő vitt Leicesterbe, de remélem, én is öregbítettem a magyarok jó hírét. Holloway úgy vélekedik, hogy a magyarok jó egyéni képességekkel bírnak, és Magyarországról még olcsón leigazolhatók. Igaz, Anglián belüli klubváltáskor már megkérik a magyarok árát, lásd Buzsáky Ákos esetét.

- Jobb most a helyzeted a Sunderlandnél, mint korábban volt a Tottenhamnél? Egyik csapatban sem voltál kezdő kapus.
- Jobb, hiszen a Spursben még kiscsikó voltam, U21-es válogatott kapus, és úgy is kezeltek Londonban, mint a jövő emberét. Sunderlandben már egy nemzetközileg is jegyzett futballistaként tekintenek rám, akit bármikor nyugodtan bevethetnek.

Fülöp angolul adott interjút a SkySportsnak:

- Egy Premiership-csapatnál második számú kapus vagy, egy lépésre a nagy álomtól, az első osztályú szerepléstől - ha jól tudom, mégis elvágyódsz. Miért?
- Való igaz, nem rossz a helyzetem, elég, ha megnézzük a többi második számú kapus kilétét - Kuszczak, Cudicini is klasszis létére a kispadon ül, a Premiership ezért a világ legerősebb bajnoksága. Egy angol első ligás csapat nem engedheti meg magának, hogy csak egy jó kapusa legyen, ám engem ez nem vigasztal, mert védeni akarok - csakis ez szolgálja a fejlődésem. Három évvel ezelőtt még motivált voltam kispados kapusként is a Spursben, ám mára eljött az az idő, hogy minden héten meg akarom mutatni magam. A Leicesterben volt egy jó fél szezonom, s mára a Championship három legjobb kapusa között jegyeznek. Miért ülnék hát a kispadon?

- Ha kölcsönad a Sunderland, meglehet, ismét távol kerülsz a Premiershipről...
- Januárban nem vagyok kölcsönözhető, Roy Keane azt mondta, csak végleg ad el, ám a Sunderland túl nagy árat kér. A kapusok amúgy is ritkán mozognak, a január csak a "tűzoltás" időszaka, így szinte biztos vagyok benne, hogy a téli átigazolási szezonban még nem távozok végleg a Sunderlandtől. Februárban viszont beszélni fogok Keane-nel, hogy adjon kölcsön a klub, s lesz néhány érvem, amivel talán meglágyíthatom a szívét.

- Például?
- Például azzal, hogy a jövőben is magyar válogatott akarok lenni, és erre kevés esélyem van kispados kapusként. S az előző kérdésre válaszolna, ha kölcsönadnak, ám hirtelen mégis védenem kell Sunderlandben, akkor visszahívhatnak, mert van egy úgynevezett 24 órás visszahívási opció. Volt tapogatózás első osztályú csapat részéről, a komolyabb érdeklődőim pedig harcban vannak a PL-tagságért a második vonalban, szóval megeshet, mégsem kell már olyan sokat várnom az első angol élvonalbeli bajnokimra.

- Szerinted melyik csapat juthat fel?
- A WBA biztosan, de a Watford is ott lesz a végelszámolásánál, és esélyes a Stoke City és a Charlton is.

Forrás: EPA

Nem ijedt meg a világbajnok olasz játékosoktól sem

- S ha mégsem jön össze a februári kölcsöntranszfer?
- Akkor megpróbálom a legjobbat kihozni magamból, ha megfelelő klub jelentkezik értem, akkor aláírok, ha maradnom kell, akkor Craig Gordont fogom "hátulról nyomni". Tudatom vele, hogy ott vagyok, s bármikor a helyére léphetek - persze segítem mindenben, de az edzésen ellenfelek vagyunk, a pályán kívül viszont barátok. A szerződésem még két és fél évig köt a Sunderlandhez, ám úgy gondolom, legkésőbb nyáron elhagyom a klubot.

- Pár helyen megfordultál már Angliában futballistaként, van már kedvenc városod?
- Oda húz a szívem, ahol játszhatok. Például Barcelona is szép a város, de azért megkönnyíti az ember életét, ha rendszeresen játszik - pont az imént beszéltünk erről Priskin Tomival (aki ugye a Watfordban szerepel kevesebbet, mint szeretne - a szerk.).

- Roy Keane-nek korábban eléggé beolvastál, hogy nem tartotta be a szavát, miszerint első számú kapusként számol veled. Az angol sajtóban is megjelent szavaidnak van hatásuk a jelenedre, a jövődre?
- Amikor visszajöttem a Leicestertől, behívott az irodájába s elmondta: örül, hogy visszajöttem, mert feldobtam a hangulatot, szeretnek a játékosok, és igazi versenyhelyzetet tudok teremteni a kapusok között. Azt is bevallotta, hogy a szíve szerint nem adna el. Korrekt a viszonyunk.

"Beolvasás" Roy Keane-nek 2007 nyarán:


- Várhidi Péter munkájáról mi a véleményed?

- Elég jó évet zártunk tavaly, volt egy pár figyelemre méltó eredményünk, s kialakult egy csapat, amelynek magja az elkövetkezendő öt év válogatottjában helye lehet, akárki is lesz a kapitány. Hál'istennek a tehetségek sorra külföldre igazolnak, remélem, komoly versenyhelyzet lesz minden poszton, mivel mindenki be akar majd kerülni. Ott vannak egyébként követendő példának a horvátok - a bajnokságuk nem sokkal erősebb a magyarnál, ám van 40-50 játékosuk az erős külföldi bajnokságokban, s mivel sok a jelölt a válogatott tagságra, mindannyian egyre jobb eredményre sarkallják egymást.

- A válogatottban utóbb volt pár pechesebb meccsed, ez miképp hatott az önbizalmadra?
- Az önbizalmamra sehogyan nem hatott, számomra a mindennapi munka adja meg az önbizalmat. A Moldova elleni meccs peches volt, nem jött ki a lépés több játékosnak, s nekem sem ment annyira. Ilyen bárkivel előfordulhat. Összeségében pozitívnak értékelem a válogatottbeli teljesítményemet, hiszen a mérlegem is pozitív.

- Elődöddel, Király Gáborral gyakran beszéltek a bajnokságról, a válogatottról? Érdekli, hogy kikerült a látókörből?
- Jó viszonyban vagyunk, hetente többször is beszélünk, elemezzük egymás mérkőzéseit. Kíváncsi a meglátásaimra, ami számomra megtiszteltés. Bevallom, a válogatottról nem szoktunk beszélni, bár azt természetesen érzem rajta, hogy szeretne még csapattag lenni, s mindent megtesz ezért. Jó kapusnak tartom, a Championship egyik legjobbika, rengeteg rutint szerzett, és jól érzi magát a Burnleyben, céljuk a feljutás.

Forrás: [origo]

Király és Fülöp baráti viszonyban vannak Angliában

- A kapitánykérdéssel mennyire foglalkozol? Szeretnéd, ha váltás lenne a kispadon?
- Sajnálnám, ha így történne, mert kezdett kialakulni egy ütőképes csapat, és ebben Várhidi Péternek óriási érdeme van, maga mellé állította a közönséget, de úgy gondolom, hogy bárki is veszi át ezt a csapatot, sokkal könnyebb dolga lesz, mint Péternek volt egy évvel ezelőtt. Úgy vélem, a kapitány jó munkát végzett, és bárhogyan is alakul a közeljövő, ő biztosan nem fog munka nélkül maradni.