Vágólapra másolva!
A múlt héten újabb magyar fiatal mutatkozott be egy topligás együttes felnőttcsapatában, amikor Szatmári Lóránd pályára lépett az olasz kupában, a Reggina színeiben. Neki tehát sikerült megtennie azt a lépést, ami korábban Filkor Attilának is sikerült, de rajtuk kívül még több honfitársunk számára is adott a lehetőség - hiszen jelenleg európai élklubban szerepelnek, még ha csak a korosztályos együttesben is.

A volt pécsi Szatmári Lóránd tavaly nyáron igazolt az olasz első osztályú Regginához. Az utánpótlás-válogatott középpályásnak közel 50 magyar élvonalbeli mérkőzés volt a háta mögött, de ez korántsem jelentette azt, hogy Reggio Calabriában a felnőttek között vették volna számításba: az utánpótlás-gárdához, azaz a Primaverához került a szintén Olaszországba szerződött Kovácsik Ádámmal és Preklet Csabával együtt. A korosztályos együttesben mind a hárman rendszeresen szerepelnek, a Reggina pedig bejutott a legjobb nyolc közé a Primavera-csapatok számára kiírt kupában.

A felnőttcsapat eközben a kiesés ellen küzd a bajnokságban, és amikor az olasz kupában az együttest az FC Internazionaléval sorsolták össze, a vezetőség joggal gondolta: mivel úgysincs esélyük a továbbjutásra, így a milánói visszavágón több fiatalnak is lehetőséget adnak. Így került be a keretbe Szatmári is, és Renzo Ulivieri vezetőedző az utolsó negyedórára be is cserélte őt. Ezzel együtt nem valószínű, hogy Szatmári ebben a szezonban többször pályára lépne az A csapatban - erre maximum akkor van esélye, ha az idény végén már pár fordulóval a zárás előtt eldől a gárda sorsa.

Az Inter elleni kupamérkőzésen a milánóiaknál a kispadon ült Filkor Attila, akit azonban nem cseréltek be - és a válogatott középpályásnak még annyi esélye sincsen a csapatba kerülésre, mint Szatmárinak. Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük a milánóiak keretét, bár azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az utánpótlásból pár tehetséges fiatal (mint például Luca Siligardi vagy Mario Balotelli) azért már játszott az első csapatban ebben a szezonban. Filkor a Primaverában mindenesetre rendszeresen szerepel, ebben a szezonban egy gólt szerzett, de alighanem fejlődése szempontjából jobban járna, ha kölcsönadnák egy kisebb, akár másodosztályú gárdához. Kevésbé közismert egyébként, hogy az Internek van még egy fiatal magyar focistája: a volt váci, 17 esztendős Nikischer György a nyáron igazolt Milánóba, de a klub rögtön kölcsön is adta a Pro Sesto ifjúsági csapatának.

Németországban egyelőre még a tartalékcsapat is csak távoli cél a két, Bundesliga-klubnál lévő magyar fiatal számára. A VfB Stuttgart U19-es együttesében szereplő Varga Bence az őszi idény második felében mindenesetre már rendszeresen ott volt a kezdőben, és két gólt is szerzett. A Hamburger SV-nél légióskodó Nagy Dániel még nála is fiatalabb, hiszen ő csak a 17 éven aluliak között kergeti a labdát, viszont együttesében igazi kulcsjátékosnak számít: bal oldali középpályásként minden meccsen pályára lépett, és hat gólt is szerzett - ráadásul a csapatban ő számít az első számú tizenegyes-végrehajtónak.

Forrás: MTI

Filkor Attila válogatott mezben -
az Inter fiatalja nem ijedt meg a világbajnok Fabio Grossótól

A francia AS Nancy ifjú magyarjának, Futács Márknak viszont már jobbak a sanszai: a klub ugyanis mindig is híres volt arról, hogy a saját utánpótlásából kikerült játékosokra épít. Futács egyelőre az U18-as keret tagja, illetve pár alkalommal szerepelt a B csapatban, amely a francia negyedik vonalban vitézkedik.

Szintén klubja tartalékjai között, ám nem a negyedik, hanem a harmadik osztályban futballozik Szalai Ádám, aki a Real Madrid Castillában kergeti a labdát. A magyar támadó többnyire játéklehetőséget kap a királyi gárda B csapatában, még ha általában csak csereként is. Huszonegy forduló alatt eleddig három találatot ért el - a legutóbb a Celta Vigo tartalékjai ellen a hajrában éppen ő egyenlített. Szalainak nincsen könnyű dolga, hiszen a csatársorban a spanyol labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartott Alberto Bueno a vetélytársa: a magyar focistánál egy évvel fiatalabb támadó 2006-ban U19-es Európa-bajnokságot nyert a spanyol válogatottal, és ő volt a torna gólkirálya is. És ha belegondolunk, hogy mi lett a sorsa Javier Portillónak és Roberto Soldadónak a királyi gárdánál azok után, hogy a korosztályos együttesekben ontották a gólokat...

A legtöbb ifjú titán azonban Angliában vitézkedik Magyarországról. Kádár Tamás a minap igazolt a Newcastle Unitedhez, de ebben a szezonban alighanem még csak a tartalékok között kap majd lehetőséget - bár a Szarkák új mesterénél, Kevin Keegannél sohasem lehet tudni...

A Bolton Wanderers magyar kapusa, Bogdán Ádám a klub legutóbbi FA-kupa-mérkőzésén már a kispadon ült, ami már csak azért is nagy szó, mert eredetileg csak a negyedik számú hálóőrnek számított. És mivel a klub finn portása, Jussi Jaaskelainen a nyáron alighanem távozik (mivel egyelőre nem hosszabbította meg lejáró szerződését), így Bogdánnak a következő pontvadászatban még jobbak az esélyei.

A Liverpool FC-ben szereplő három honfitársunk közül Simon András tétmérkőzésen még nem szerepelt a Vörösök tartalékjai között sérülése miatt, és a kapus Gulácsi Péter is többnyire csak a kispadon kap helyet - igaz, a folytatásban többet védhet, mivel az ausztrál Dean Bouzanis, aki eddig többnyire játszott, most kölcsönbe a Sydney United FC-be került.

Forrás: [origo]

Gulácsi Péter - egyelőre az Anfield Road árnyékában

Németh Krisztiánról viszont valóban csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: ő is sérüléssel kezdte liverpooli szereplését, ám első bajnokiján a Manchester City ellen rögtön duplázott, és ezt megismételte az Everton FC elleni "miniderbin" is. Jellemző egyébként, hogy azon a találkozón a Liverpool reserves kezdő tizenegyében mindössze két angol kapott helyet, szerepelt viszont ausztrál, argentin, spanyol, holland és francia labdarúgó is.

Hogy Németh Krisztián számára mi lehet a jövő útja, azt Stieber Zoltán példája mutatja. A volt újpesti középpályást az Aston Villa szerezte meg 2005 májusában: akkor kétéves szerződést kötöttek vele, de mivel a korosztályos gárdákban és a tartalékok között remekelt, így tavaly nyáron újabb hároméves kontraktust írhatott alá. A felkészülési időszakban a felnőttcsapattal tréningezett, és pályára is lépett pár edzőmeccsen, majd novemberben kölcsönadták a harmadosztályú Yeovil Townnak, ahol rendszeresen szerepel: már 12 bajnokin játszott, és egy gólt is szerzett.

www.infosport-focivilag.hu