Vágólapra másolva!
A hétfőn kezdődő U19-es labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar csapat meglehetősen nehéz sorsolást kapott, hiszen Németh Krisztiánék egy csoportba kerültek a címvédő Spanyolországgal, valamint a szintén erős németekkel is. Bár utóbbi csapatból többen is hiányoznak, akik életkoruk alapján ott lehetnének a tornán, Sisa Tibor együttesének így is bravúrra lesz szüksége, ha tovább akar jutni a csoportból.

A magyar együttes első, és papíron legkönnyebbnek tűnő ellenfele a bolgár válogatott lesz, amely a két selejtezőkör közül az elsőben izzadt meg jobban - pedig azt otthon vívta. Az együttes Törökország, Dánia és a Feröer-szigetek ellen mérkőzött hazai pályán, és a törökök elleni 2-0-s vereséget követően úgy tűnt, hogy korai búcsúra kényszerül, de szerencséjére a dánok sem tudtak nyerni a török csapat ellen, és így az egymás elleni eredménynek köszönhetően Bulgária megelőzte a dánokat, és csoportmásodik lett.

A szövetség ennek ellenére menesztette a csapatot irányító Aliosha Dimitrovot, akinek a helyére Mihail Madanszki került, és az ő vezérletével a gárda simán vette a második kört: Norvégiában mindhárom ellenfelét legyőzte, a házigazdák mellett Izrael és Izland sem okozott problémát a bolgároknak.

A gárda legjobbjának a Litex Lovecsben futballozó középpályás, Momcsil Cvetanov számít, aki az előző selejtezőkörben két gólt szerzett. A ballábas játékmester a 2006-2007-es szezont kölcsönben a Szpartak Plevenben töltötte, ám a legutóbbi idényben már az élvonalban szerepelt a Litexszel.

Természetesen a bolgároknak is akadnak légiósaik: a csapatkapitány Mihail Alekszandrov a Borussia Dortmund, a csatár Branimir Kosztadinov a skót Hearts FC korosztályos gárdájában játszik, míg Radoszlav Vaszilev a Reading FC utánpótlását erősíti. Utóbbi focista azonban a magyarok ellen eltiltás miatt nem játszhat, akárcsak a Levszki Szófia támadója, Iszmail Isza Musztafa, ráadásul a középpályás Alekszandar Kirov sérüléssel bajlódik.

A bolgárok után viszont sokkal nehezebb ellenfél következik, elvégre Németh Krisztiánék második meccsüket a címvédő spanyolok ellen játsszák. Spanyolország ebben a korosztályban rendkívül sikeresnek számít, hiszen nem csak 2006-ban, hanem 2007-ben is a legjobbnak bizonyult Európában a 19 éven aluliak között. Két évvel ezelőtt olyan focisták szerepeltek az együttesben, mint Diego Capel vagy Gerard Piqué, tavaly pedig Daniel Parejo volt a legnagyobb sztár - a kispadon pedig mindkét alkalommal az a Ginés Meléndez ült, aki most is irányítja a gárdát.

A szakember nem akármilyen focistákra számíthat: a keretben ott van a CA Osasuna focistája, César Azpilicueta, aki már tavaly is U19-es Eb-t nyert, de hozzá hasonlóan bemutatkozott már a spanyol élvonalban az Atlético Madrid középpályása, Ignácio Camacho, valamint a Real Murcia támadója, Dani Aquino is.

Sisa: Készen állunk
A magyar válogatott vasárnap délután, a hétfői, Bulgária elleni találkozó időpontjában, 17.30-kor tréningeztek a Sparta Praha edzőközpontjában. A zuhogó esőben, szeles, hűvös időben tartott bő egyórás átmozgatáson a keret minden tagja részt vett.
"Nagy öröm számunkra, hogy itt lehetünk ezen a nagyszerűnek ígérkező rendezvényen, hiszen sokat tettünk a részvételért" - fogalmazott Sisa Tibor szövetségi edző a torna nyitó sajtótájékoztatóján. "Bár tudatában vagyunk annak, hogy a kontinens legjobb csapataival mérjük össze tudásunkat az elkövetkezendő napokban, készen állunk a nagy feladatra!"
A hétfői mérkőzést a luxemburgi Albert Toussaint dirigálja, segítője a horvát Igor Krmar és a portugál Jose Tiago Garcias Bolinhas Trigo lesz.

Az U19-es válogatott kerete
kapusok: Gulácsi Péter, Pokorni Péter
védők: Szekeres Adrián, Debreceni András, Korcsmár Zsolt, Lengyel Dániel, Présinger Ádám, Iszlai Bence
középpályások: Szabó László, Busai Attila, Gál András, Nagy Olivér, Koman Vladimir, Nikházi Márk, Gosztonyi András
csatárok: Németh Krisztián, Simon András, Bajner Bálint



A legismertebb játékos azonban alighanem Fran Mérida lesz, akit az Arsenal FC még 2005-ben, 15 esztendősen szerzett meg az FC Barcelonától. Az Ágyúsoknál még "csak" ligakupa-mérkőzésen szerepelt, de tavasszal kölcsönben a spanyol második vonalban futballozott a Real Sociedadban - és tavaly U17-es Eb-t nyert a spanyol válogatottal, majd a világbajnokságon bronzérmes lett.

A harmadik ellenfélnél, a német csapatnál a szakvezető a legismertebb: az együttest ugyanis az a Horst Hrubesch irányítja, aki játékosként 1980-ban Eb-t nyert (ráadásul a Nationalelf az ő két fejesgóljával diadalmaskodott a fináléban), 1983-ban pedig a BEK-győzelmet is megszerezte a Hamburger SV csillagaként. Edzői pályafutása során dolgozott a VfL Wolfsburgnál, a Hansa Rostocknál és az FK Austria Wiennél, volt a német válogatott pályaedzője, és 2000 óta áll a szövetség, a DFB alkalmazásában.

Forrás: MTI

Csapatunk talán legfényesebb csillaga: Németh Krisztián

Ami a német csapatot illeti, a gárda a második selejtezőkörben három mérkőzésen 15 gólt ért el, mégis csak második helyen jutott tovább az oroszok mögött - mivel Oroszország ellen 3-2-es vereséget szenvedett. Életkor alapján akár olyan, már a Bundesligában is bemutatkozott focisták is szerepelhetnének az együttesben, mint a stuttgarti Manuel Fischer, vagy a bayernes Toni Kroos, de őket végül klubjuk kérésére nem vitték ki a tornára.

Érdekesség, hogy a keretbe az 1860 München négy játékost is ad, akik közül a Bender ikrek, azaz Lars és Sven az előző szezonban rendszeresen pályára léptek a Bundesliga 2-ben. A Bayer Leverkusenből pedig öten lesznek ott Csehországban, a csatársort például a gyógyszergyáriak két labdarúgója, Deniz Naki és Richard Sukuta-Pasu alkotják majd - előbbi török, utóbbi kongói származású. És hogy kik a keret többi támadói: Savio Nsereko (született Kampalában, Ugandában), valamint a szintén rendkívül németes nevű Rahman Soyudogru...

Olcsó jegyárak várják a szurkolókat
A mérkőzésekre a helyszínen lehet majd jegyet vásárolni, a szervezők tájékoztatása szerint elővételre nincs szükség. A belépők 50 koronába, azaz körülbelül 500 forintba kerülnek.



A válogatott Eb-csoportbeli programja
július 14., hétfő
17.30: Bulgária - Magyarország (Prága, Victoria Zizkov-stadion)

július 17., csütörtök
18.00: Spanyolország - Magyarország (Pribram, Marila-stadion)

július 20., vasárnap
20.00: Magyarország - Németország (Pribram, Marila-stadion)

www.infosport-focivilag.hu