Vágólapra másolva!
A bolgárok elleni győzelem után csütörtök este a címvédő, ám a tornát vereséggel kezdő Spanyolország ellen lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott az U19-es Európa-bajnokságon. Sisa Tibor tanítványai taktikus, okos játékkal, illetve egy szerencsés góllal ezúttal is 1-0-ra diadalmaskodtak, s nemcsak az elődöntőbe jutást, de az U20-as világbajnoki szereplés jogát is kivívták.

Eredmény, U19-es Eb, nyolcas döntő, A csoport, 2. forduló:
Spanyolország - Magyarország 0-1 (0-0)
Pribram, 1500 néző
v.: Aleksandar Stavrev (macedón)
Spanyolország: De Gea - Azpilicueta, Castellano, Álvaro, María Antón (Luque, 72.) - Camacho, Parejo, N'Sue- Mérida (Aquíno, 65.), Níguez - Bolado (Alba, 46.)
Magyarország: Gulácsi - Nagy O., Korcsmár, Debreceni, Présinger - Iszlai, Busai, Gosztonyi (Simon, 88.), Koman, Nikházi (Szabó L., 57.) - Németh K. (Bajner, 89.)
sárga lap: Castellano (28.), Parejo (51.), illetve Németh K. (47.), Korcsmár (74.)
gól: Nagy O. (70.)

A bolgárok elleni győzelmet követően alaposan felértékelődött a magyar U19-es labdarúgó-válogatott a csehországi Európa-bajnokságon. Az UEFA hivatalos honlapja a gólszerző Németh Krisztiánnal készített interjút, aki elmondta, a siker komoly önbizalmat adott a csapatnak, s biztos benne, lehet ennél még sokkal jobban is játszani.

Kellett is a biztatás, hiszen a magyarok még a címvédő Spanyolország, illetve az ibériaiakat legyőző Németország ellen is készülhettek. "Az első győzelem után akár az is lehetséges, hogy az elődöntőt elérjük" - álmodott hangosan a Liverpoolban edződő csatár, aki természetesen ezúttal is helyet kapott a kezdőcsapatban.

A lelátón rengeteg magyar szurkoló foglalt helyet, a kezdőben annyit változtatott Sisa Tibor szövetségi edző, hogy Gál, illetve Szabó kimaradt, helyükre Iszlai és Nikházi került.

Lendületesen kezdte csapatunk a találkozót, a 6. percben Koman eresztette meg az első lövést, amely jócskán elkerülte a kaput, majd Présinger szabadrúgását fogta De Gea kapus. A 13. percben Azpilicueta jobb oldali beadását húzta le magabiztosan Gulácsi.

Forrás: MTI

A 18. percben csomót kötöttek lábunkra a spanyolok. Előbb Emilio N'Sue előtt adódott nagy lehetőség, ám a kapu előtt jobbról, éles szögből keresztbe lőtt, a balról visszajövő labdát pedig Parejo lőtte az égbe. A 20. percben Koman újabb kísérletére már kellett kapaszkodnia De Geának, aki hárított a bal saroknál.

Átvette az íránxítást a spanyol válogatott, Németh Krisztiánt se hosszú indításokkal, se gyors kontrákkal nem lehetett megjátszani - főleg azért, mert a labda elvétve volt nálunk.

A 27. percben azért csak eljutott a csapat a kapuig, ám Némethnek nem jött ütemre a labda, így lövés helyett passzolt, Gosztonyi lövését viszont a jobb saroknál hárította a spanyol kapus.

Így látta Nagy Olivér és Németh Krisztián


A 31. percben Nagy Olivér bedobását Gosztonyi csúsztatta meg, Németh Krisztián azonban miliméterekkel lemaradt a labdáról - nagy helyzet volt! Válaszul a spanyolok is bebizonyították, képesek kihagyni a ziccert, Emilio N'Sue egyedül kilépve a bal felső sarok fölé bombázott.

A 41. percben Busai középre tartó lövését védte De Gea. Az első játékrészben nem született gól.

A szünetben a spanyolok cseréltek, Bolado helyére Alba érkezett, ő szerezte a németek ellen a spanyolok egyetlen gólját. A mérkőzés elejéhez hasonlóan ismét a magyar válogatott játszott agilisabban, az 55. percben Gosztonyi forgatta be védőjét, az ötös jobb sarkáról lőtt, a labda a kapusról kipattant, az érkező Németh elől viszont felszabadítottak a spanyolok.

Forrás: MTI

Első magyar csereként Nikházit Szabó László váltotta az 57. percben. A 68. percben Németh Krisztián 25 méterről csavart a bal sarok felé, de Castellano beleért, így a labda szögletre pattant. A sarokrúgást követően De Gea határozottan mozdult ki kapujából, de Korcsmár mellkasára ejtette a labdát, a védő ugyan megpróbált a kapuba pöckölni, de a spanyolok útját állták a kísérletnek.

A 70. percben Magyarország megszerezte a vezetést. Szabó balról lőtt középre, De Gea kivetődött, ám nem tanult az előző esetből, ismét kipoittyantotta a labdát, Nagy Olivér ott ólálkodott, s ezúttal a hálóba passzolt (0-1).

A 75. percben Parejo szabadrúgását Gulácsi könnyedén fogta. Nyolc perccel később a liverpooli kapus bemutatta, miért véd komoly ligában: Dani Aquino lépett ki a tétova védők közül, s kézilabdás módra a kapus feje fölé akart lőni, Gulácsi azonban óriási reflexszel menteni tudott, a lecsorgó labdát pedig Alba a bal kapufa mellé bikázta.

A 85. percben Níguez legalább hat magyart cselezett ki, a 16-os jobb oldaláról élesen középre adott, N'Sue a hosszú saroknál 3 méterről az üres kapuba akart továbbítani, Gulácsi azonban visszavetődve elcsípte a lassan guruló labdát.

A 87. percben N'Sue léphetett ki abszolút ziccerben, 16 méteres lövését Gulácsi bravúrral, lábbal védte. Az utolsó percekre még Simon és Bajner is pályára léphetett, az eredmény már nem változott. Magyarország 1-0-ra nyert, ezzel továbbra is százszázalékos az U19-es Európa-bajnokságon - ráadásul kivívta az U20-as világbajnokságon való részvétel jogát.

Így látta a csapat védője, Korcsmár Zsolt


"Fantasztikus játékosok alkotnak egy nagyszerű csapatot: ez a magyar U19-es válogatott. Együttesünket kiválóan támogatta a csodálatos szurkolótábor, amelynek buzdítása hatalmas erőt adott a fiataloknak. Óriási lépést tettünk előre, második Európa-bajnoki mérkőzésünkön is el tudtuk érni kitűzött célunkat. Most az öröm percei következnek, fontos, hogy a sikert ki is tudjuk élvezni" - nyilatkozta az mlsz.hu-nak Sisa Tibor szövetségi edző

Az A csoport másik mérkőzésén Németország legyőzte Bulgáriát, ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott bejutott az elődöntőbe. Sisa Tibor együttese a vasárnapi záró fordulóban a szintén százszázalékos német válogatottal találkozik.

A csoportküzdelmek után óriási meglepetésre búcsúra kényszerül a végső győzelemre is esélyesnek tartott spanyol együttes, amely az Eb előtt megszakítás nélkül 23 mérkőzésen maradt veretlen, a kontinenstornán viszont a magyaroktól és a németektől is kikapott.

A magyar csapat csütörtöki győzelmével egyben biztosította helyét a jövő évi, egyiptomi világbajnokságon.

További eredmények, A csoport, 2. forduló:
Németország - Bulgária 3-0

Az állás:
1. (már továbbjutott) Németország 6 pont (5-1)
2. (már továbbjutott) MAGYARORSZÁG 6 (2-0)
3. Spanyolország 0 (1-3)
4. Bulgária 0 (0-4)

B csoport, 2. forduló:
Anglia - Olaszország 0-0
Csehország - Görögország 0-0

Az állás: 1. Csehország 4 pont, 2-3. Olaszország és Görögország 2-2 (1-1), 4. Anglia 1

További eredmények, B csoport:
Csehország - Görögország 0-0

A magyarok további programja: vasárnap:
Magyarország - Németország (Pribram, Marila Stadion 20.00)